Сбогом, Татяна Лолова, и благодаря за усмивките

Напусна ни една от най-великите комедийни актриси на България

0 коментара Сподели:
Сбогом, Татяна Лолова, и благодаря за усмивките

Поривът да се занимава с изкуство идва като единствена възможна посока в живота ѝ, още в най-млада възраст и няма рационално обяснение за него. Родителите ѝ са с крайно несценични професии – майка ѝ е домакиня от руски произход, а баща ѝ счетоводител.

Въпреки това Татяна Лолова не може да си представи нищо друго освен да играе.

Първоначално вижда себе си като драматична актриса, но открива, че хората се смеят на всичко, което каже. Така през 1957 става първата дама, официално назначена в новосформираната трупа на Сатиричния театър, където колеги са ѝ Стоянка Мутафова, Георги Парцалев, Григор Вачков и Георги Калоянчев. Следва кариера, пълна със забележителни роли както на театралната сцена, така и в киното. Носителка е на всички възможни награди у нас – „Аскеер“, „Любимец 13“, „Златен Перперикон“, „Златна бленда“, „Златна липа“ – изобщо има ли „златно“ в името, най-вероятно е част от колекцията ѝ със статуетки. За едно поколение фенове Татяна Лолова ще остане завинаги свързана с образа на тъщата от ада, позната още като Мама Еми в „Домашен арест“.

„Ролите ми носеха щастие и тъга – често тези с най-много тъга носеха най-много щастие на публиката. А тези, в които се забавлявах, те си оставаха само хубав спомен за мен“,

както винаги искрено коментираше кариерата си голямата актриса. Нека почетем паметта ѝ с връщане назад към най-любимите ни нейни екранни превъплъщения. Тези, които ни донесоха толкова много усмивки. Татяна Лолова завинаги ще живее в сърцата ни!

Щурец в ухото – властната акушерка Бела

Топло – управителката

Опасен чар – Леда

Бон шанс, инспекторе! – Елза Карадушиева

Мама Еми – Домашен Арест

Татяна Лолова винаги е искала да говори с изкуството си,

а не да занимава другите с детайли за живота си. Тя се шегуваше, че е от викачките в ежедневието, които шептят на сцената. За нея това да те чуват даже когато говориш спокойно, беше истинското умение на актьора, а разгръщането на целия си шармантен характер оставяше за личния живот. „Никой не го интересува през колко дупки минавам по улиците, нито как изглежда боклукът в контейнерите пред дома ми“, твърдеше тя, но всъщност подценяваше колко много се вълнуват от личността ѝ феновете. Все пак тя беше една от най-талантливите комедийни актриси у нас, сега и завинаги, на всички времена.

Любимка на няколко поколения.

Взехме си последно сбогом с Косьо Марков…

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *