Януари и 10 начина да не го мразим чак толкова

„Ти ставаш това, което мислиш“ на Shubham Kumar е нашият наръчник за правилните стъпки, които ни помагат да преминем през януарската тъга - ето ги и тях

0 коментара Сподели:

По всички изследвания и статистики януари е най-предизвикателният месец в годината.

Еуфорията около празниците е отминала, новогодишните обещания претърпяват естествения си крах, а бъдещите успехи и светлото лято изглеждат вселенски далече.

В тези снежни дни единственото, което можем да направим, е да поработим върху себе си, така че да настроим мисленето си доста по-позитивно за оставащите 11 месеца в годината. Януари може да не бъде чак толкова лош и да не го мразим чак толкова много, ако го направим полезен. В това начинание ни помага книгата „Ти ставаш това, което мислиш“ на Shubham Kumar. Тя е дълбочинно изследване на силата на умовете ни и как мислите ни оформят нашата реалност.

Това е един вид пътна карта за култивиране на положителна настройка на мисленето ни и отключване на пълния ни потенциал.

Ето 10 ключови урока от това трансформиращо издание, които прилагаме през януари с пълна сила:

Твоите мисли са твоите архитекти

Представи си мислите си като тухли, а живота си като къща, която строят. Всяка положителна мисъл, всяка вяра в себе си е здрава тухла, придаваща сила и стабилност. Отрицателните мисли, като напуканите тухли, отслабват основата и ограничават потенциала.

Shubham Kumar подчертава, че имаме силата да избираме мислите си и да станем осъзнати архитекти на собствения си живот.

Силата на осъзнатостта

Мисли за ума си като за градина. Тревата от негативизма лесно може да поникне и да задуши цветята на позитивизма. Съзнателността е като да се грижиш за градината си, да оплевиш негативните мисли и да подхранваш позитивните. Чрез практики като медитация и самоанализ осъзнаваме вътрешния си пейзаж и се учим да култивираме здравословно ментално пространство.

Промяна на наратива

Всички имаме истории, които си разказваме за това кои сме и на какво сме способни. Понякога тези истории се превръщат в ограничаващи вярвания, които ни задържат назад. Shubham Kumar ни насърчава да разпознаваме и оспорваме негативните си разкази. Запитвал ли си се – „Наистина ли ми служат тези истории на мен самия? Мога ли да ги променя в нещо зареждащо?“. Промени разказа и вярванията в него, ако като малък си спомняш как са те набили в училище и до днес разказваш на всички, че си бил слабак и жертва, виж историята от друга гледна точка – ти не си отвърнал с насилие, което те прави супер пич.

Пренаписвайки вътрешната си история и собствения си разказ за себе си, пренаписваш съдбата си.

Действието е гориво за мисълта

Позитивното мислене е силно, но не е достатъчно. Трябва също да предприемем действия за преодоляване на пропастта между мечтите и реалността. Истинската трансформация идва от съчетаването на мислите си с действията. Поставяй си цели, предприемай конкретни стъпки и върви упорито срещу предизвикателствата. Помни, че действието подхранва мисълта и твоето пътуване към мечтите започва с първата стъпка.

Благодарността отключва изобилието

Фокусирането върху това, което ни липсва, поражда недостиг. Вместо това Shubham Kumar насърчава култивирането на практика на благодарност. Цени хубавите неща в живота си, големи и малки. Когато променим фокуса си към това, за което сме благодарни, се отваряме за получаване на повече изобилие във всичките му форми.

Намери своята цел

Какво подпалва душата ти? Какво те кара да се чувстваш истински жив? Откриването на целта не е само да си намериш работа, а да съобразиш живота си с най-дълбоките си ценности и стремежи. Книгата ни насърчава да изследваме, експериментираме и да слушаме вътрешния си компас. Когато живееш целенасочено, всяка стъпка става смислена, а всяко предизвикателство е възможност за израстване.

Приеми предизвикателствата като камъни, които строят стълбата нагоре

Животът невинаги е гладко плаване. Ще срещаме пречки и неуспехи. Но това, което ни определя, не е това, което ни се случва, а как реагираме. Shubham Kumar ни учи да гледаме на предизвикателствата като на стъпала и възможности за учене и израстване.

Когато приемаме несгодите с устойчивост и положителна нагласа, от другата страна излизаме по-силни и мъдри.

Силата на прошката

Да задържаш гняв и негодувание е като да носиш тежък товар, който те забавя. За да се освободим от товара, е добре да практикуваме прошка – не за другите, а за себе си. Пусни минали болки и негативни преживявания. Прости си за грешките си и продължи напред с по-леко сърце. Прошката ни освобождава да живеем в настоящето и да приемаме възможностите, които предстоят.

Инвестирай в отношенията

Човешката връзка е от съществено значение за нашето благополучие. Много важно е за самия теб подхранването на положителни отношения с близки, приятели и ментори. Тези връзки осигуряват подкрепа, насърчаване и чувство за принадлежност. Инвестирай във връзките си и те ще станат източник на сила и радост през целия ти живот.

Непрекъснатото учене е ключът

Светът постоянно се променя и ние трябва да го направим заедно с него. Трябва да приемем, че животът е едно непрестанно учене на всичко и за всичко. Чети книги, изследвай нови идеи и излизай извън зоната си на комфорт. Колкото повече учим, толкова повече растем и толкова по-оборудвани сме да се ориентираме във постоянно развиващия се пейзаж на живота.

Ако приложим всички тези 10 стъпки и се опитаме да поработим върху мисленето си – януари наистина няма да е толкова лош. Обещаваме!

За още от същото – виж Аудиокнигите и психичното здраве: за силата на добрата история

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *