6 емблематични двойки в родната литература

...изпълващи ни с гордост и родолюбие

0 коментара Сподели:

24 май е празник не само на славянската писменост, но и повод да почетем една от най-емблематичните двойки – братята светци Кирил и Методий. В тази връзка е време да обърнем поглед към родната литература и да си припомним кои са онези двойки, които са оставили дълбок отпечатък в националното съзнание.

Независимо дали са любовни или приятелски,

тези двойки ни връщат вярата в сродните души и ни изпълват с гордост и родолюбие

много повече от всякакви предизборни агитации.

Гичо и Асенчо от „Възвишение“

Тази двойка бунтовници има богат запас от чувство за хумор и вяра. Те се допълват така добре, че съперничат на Дон Кихот и Санчо Панса в опитите си да се борят с вятърните мелници на революционното дело. Единият – меланхоличен и трезв, другият – веселяк и хитрец, но и двамата правят перфектния тандем в романа. До самия край.

Филмът "Възвишение" на Виктор Божинов, който впечатли цяла България

Иво и Лиза от „Крадецът на праскови“

Обречената любов между трагичния войник Иво и тъжната красавица Лиза може и да е кратка, но за сметка на това е пълна с емоции. И двамата жадуват един за друг дотолкова, че да прекрачат много обществени и морални граници. Но чистата любов не признава условности, както ни го доказват героите на Емилиян Станев, заради което остават така дълбоко в националната памет.

Елисавета от "Крадецът на праскови", Ирина от "Тютюн" и други бунтарки в литературата

Лазар и Ния от „Преспанските камбани“

Лазар и Ния Глаушеви ни доказват, че бракът в българската литература може да бъде и хубав. Смелият и умен Лазар избира тихата и красива Ния и двамата създават идеалната двойка – без излишни драми, трагедии, болести или изневери. Е, да, революционното дело може и да е малко травмиращо за здравия им брак, но дори то не е способно да ги раздели. Дори и страховете за техния син – въстаника Борис, още повече заздравяват силната им връзка.

Огнянов и Соколов от „Под игото“

Подобно на Гичо и Асенчо, и тази приятелска двойка от родната литература свързва ум и сърце в националната кауза за освобождение. Бунтовникът и докторът съвместяват в култово партньорство две различни стихии. Горещите емоции на Огнянов с трезвата преценка на Соколов. Дълбоката вяра на единия с леко вятърничавият подход на другия правят истински емблематичен тандем, който дядо Вазов завещава за пример.

Фани и отец Ередиа от „Осъдени души“

Невъзможната изгаряща страст между Фани и Ередиа прави тази двойка толкова запомняща се. Религията слага огромно табу между тези сродни души и точно тази неизживяност и невъзможност прави този роман толкова велик. Димитър Димов може и да е изградил тези толкова сложни герои като индивидуалисти, но те остават в историята на родната проза като обречената двойка, която заслужава вечното признание на поколенията. 

Патиланчо и Смехурко от „Патиланско царство“

След трагизма и революциите е време да се сетим с усмивка за една от най-сладките двойки в детската ни литература. Патиланците на Ран Босилек често биват подценявани на фона на модерните Дръндьо, Хари Потър или Пърси Джаксън. Но писмата на Патиланчо към „драги ми Смехурко“ са толкова чистосърдечни и забавни, че няма как да не им признаем силата. Завръщането към веселите лудории на детството е истинска благословия, която с удоволствие може да пресъздадем в Патиланското царство, още повече на празник като 24 май. 

Още книжни коментари виж тук

24 май – ден за възраждане

По дяволите! Сбогом

Какво още се случва в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *