Кога sustainability се превърна в тема всъщност?

Hint: Много преди ти да започна да пиеш органично мляко от бадеми

0 коментара Сподели:

План А е първата платформа за благотворителност, изцяло фокусирана върху екологични каузи. Този месец План А засажда 100 000 дървета на 4 континента. За да засадиш и ти някое дърво, отиди на техния уебсайт. За да научиш повече за дърветата и тяхната роля, погледни тук.

Някога милионгодишна гора се простирала от Пиренеите до планинската верига на Урал, което довело до създаването на легенди и истории за въображаеми създания в целия европейски фолклор. Ако сте прекарали дори и малко време из Европа, със сигурност сте срещнали повече гълъби и крави, отколкото впечатляващи магически животни.

Тези безкрайни гори са домът на животни като тази странна антилопа, тази човешка риба и тези прилепи с дълги пръсти, които приличат на извадени от книга с приказки. Или филм на ужасите. За твой късмет тези приятели са все още наоколо и дебнат в останките на едни от най-старите гори в света…

Те имат проблеми с пазара на жилища. И то не от вчера.

МАЙМУНИ, ПРИСТРАСТЕНИ КЪМ ГОРИТЕ
Откакто са слезли от клоните и дори преди това, хората (aka Hoomans) са използвали богатите и разнообразни ресурси на гората. От лов до местообитание, от отопление до изцеление тези примати са разчитали на всички аспекти на гората, за да стигнат далеч.

С разработването на мащабни селскостопански селища през вековете (римляните, които строят ферми), тази европейска Амазонка бързо започва да показва признаци на изчерпване.

В средата на ХІІІ в. френският крал Филип дьо Валоа въвежда първия кодекс на горите, ограничаващ използването и събирането на горските ресурси, адресирайки демографския бум, който бързо води до изразходване на наличния дървен материал. По онова време Франция има най-голямото население в Европа: 10 милиона души (най-голямо?).

Този код е една от първите стъпки за дефиниране на устойчивост: че горите "могат постоянно да се самоподдържат в добра форма". Независимо от това до началото на индустриалната революция гората едва обхваща 16% от територията, което довежда до по-нататъшни ограничения върху използването на дървесина и искрени бунтове на юг и запад от Франция.

Като резултат от това облечени в женски дрехи овчари и селяни правят засада на горските рейнджъри и миньори. Този 10-годишен конфликт се нарича "войната на девиците". Първият climate change конфликт? Може би не.

ВЕЛИКДЕНСКИЯТ ОСТРОВ Е СТЪКЛО НА ПЕТРИ?
По целия свят фрагменти от историята показват тясна връзка между възхода и падението на цивилизациите и прекомерната експлоатация на природата. Когато испански изследователи откриват няколко хиляди души на Великденския остров без значителна инженерна технология на хиляди километри далеч от земя, те не разбират откъде са дошли гигантските 50-тонни каменни статуи.

Теорията е, че островните жители прекомерно експлоатират своя дървен материал до степен, при която островът остава без каквито и да било дървета.

Като резултат от това Великденският остров се превръща в гигантска ферма за овце. Оказва се, че природата наистина ни оформя, особено когато е изчезнала.

ИЗБОРЪТ Е ТВОЙ
В блестящата си книга “Колапс: Как обществата избират да се провалят или да успеят” Джаред Даймънд (също автор на класиката “Оръдия, микроби и стомана”) обяснява как факторите, свързани с околната среда, са ключова причина за възхода и падането на много цивилизации. Той твърди, че имаме избор. Избори, по-точно.

Изборът за управление на ресурсите, така че да имаме повече за по-дълъг период от време. Изборът да се подкрепят интелигентни практики и изборът да не консумираш, когато нямаш истинска нужда.

Изборът между лошо качество евтини дрехи, пътували хиляди километри, за да достигнат до теб, и тези, произведени наблизо с любов. Между мусаката на баба ти и евтините инстант нудели, които също са пропътували света, за да стигнат до твоята чиния.  

Има устойчиво бъдеще там някъде за всички нас. Работата е, че то изисква усилия, постоянство и единно действие.  Вълците, мечките и совите одобряват това съобщение.

Колко отпадъци правят една мечка нещастна?

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *