Литературен петък: Джаки Кенеди – истинска, без пудра

Душата, тази повередена стока

0 коментара Сподели:

„Литературен петък“ е нова рубрика, в която всяка седмица две  запалени по литературата дами ще ни поднасят селекции, анализи и ревюта на книги,които са се прокраднали покрай високите им критерии за литература. В безспорно най-обичания ден, точно преди уикендът да почука на врата, те ще забъркват смесица от най-доброто, което предстои или вече е факт, както и неприкритата си носталгия към класиките. Ако необятното поле от заглавия те обърква и затруднява в избора, тук ще намериш литературни находки – проверени, прочетени и поднесени стегнато, за да улеснят пътя между теб и следващата ти книга.

 

Джаки Кенеди е от онези жени, които някак успяват винаги да изглеждат перфектни, красиви и съвършени. Косата – коса. Лицето – лице. Усмивката – усмивка. Ех, как не можем и ние да имаме изящни животи, богатство и красиви съпрузи? Не бързай да завиждаш. Ти живееш по-хубаво, защото душите зад съвършените лица са толкова повредени, колкото не можеш и да си представиш…

Катрин Панкол има имиджа на женска писателка. Не чета чиклит и мисля, че никога няма да посегна към подобно съдържание.

Въпреки красивата розова корица на „Красив имидж“, книгата е не точно биография, нито съвсем историческа справка.

Нестандартен, романтичен, тъжен и психологически дълбок портрет на едни съвършени личности, които те лъжат с красивите си усмивки и идеалните си коси. „Красив имидж“ е своеобразно отворено писмо към всички, които се опитват да се скрият зад някакви имагинерни съвършени образи.

Днес постоянно си го мериш с този на съседа. Стоиш заклещен в офиса и умираш от завист за онзи бивш съученик, който пак си е качил снимка от някой екзотичен плаж. Гледаш снимки от щастливи сватби и родилни домове, а ти си все така single и се опитваш да се насладиш на това. През седмицата обикаляш парковете и градинките в търсенето на някой the one, с когото да можеш да се тагнеш от Париж, а след това и от родилния дом. Спри с тези глупости и си изпий бирата на спокойствие, защото най-вероятно водиш много по-красив и смислен живот.  Излез от идеята за съревнование и щастливо щастие.

Защото зад всички снимки и хаштагове често стои само и единствено самота и търсене на внимание…

„Красив имидж“ е точно това. Книга, в която срещаш малката и своенравна Джаки, която безгрижно тича в двора на къщата и се опитва да се справи с особеностите на семейството си. Гради особена връзка със странния си баща. Онзи мъж, когото винаги ще търси в очите на останалите – развален и негоден, привърженик на чашката и на безбройните жени, минаващи през, до, под и около леглото му. Този мъж научава Джаки как да води момчетата за носовете. Или… не точно за носовете. Сещаш се.  Тя расте умна и постоянно се крие зад книгите. Чете денонощно и се дава на писателите. Позволява им да я хващат за ръката и да я отвеждат в едни далечни и непознати светове, където любовта е любов и чувствата са чувства…

Емблематичната двойка Джаки и Джон Кенеди е всъщност двойка разбити души. И вместо да се залепят взаимно, те успяват да се доразрушат и да създадат около себе си разрушителен хаотичен живот.

Съжителство, което вместо в розова приказка се превръща в тотален кошмар. Младият президент също крие раните си от кошмарното детство и прикрива дълбоката си чувствителност, демонстрирайки презрение към жените.  Младият красавец предпочита пищните гърди пред  сочните мозъци. Крие се зад визията на мачо, за да заличи години на здравословни проблеми и тъги. Нежеланието на Джон да остава насаме с Джаки води до липсата на каквато и да е близост помежду им. Въпреки всички ултиматуми тя не успява да остане музата.

„Красив имидж“ представя живота като смърт  и агония, а смъртта като театрално представление. Не е женска книга. Не е биография. Книгата е танц със страховете ни. Опасенията, че сме твърде грозни и счупени и никой не ни иска.  Роман, който така умело влиза в личната история на Джаки, че през нея стига и до нас.

Не се страхувай да живееш своя живот. Макар и неперфектен, вероятно е много по-добър от този на съседа, който постоянно поства в Instagram.

Още една жена, която вълнува всичко в нас и до днес – Одри Хепбърн.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *