Елена Дорфман: Изкуство, което тече във вените

Художник, пленителна дама и артист - днешният ни разговор е с Елена, която ни показва как женската енергия и изкуството могат да работят в тандем

0 коментара Сподели:

А ти можеш ли да говориш с картини?

Да се взираш в тях, така че да прозреш отвъд. Да ги почувстваш, изживееш, а те да ти отвърнат с емоции и отговори.

В нейното изкуство откриваме нежност, замечтаност и удовлетворение.

Успяваме да я разберем чрез творчеството ѝ, а също да усетим посланията ѝ. Талантът ѝ е в това да създава храна за очите и душата. Срещаме те с момиче, което таи изобразителното изкуство в сърцето си – Елена Дорфман.

Здравей, Елена! За нас е изключително удоволствие, кажи ни как би се представила на някого, който никога не те е срещал?

Като много емоционален човек, чийто живот винаги е бил свързан с изкуство, независимо от вида му: изобразително изкуство, театър, музика.

Завършила си Американския университет в България и Sotheby’s Institute of Art, но кога беше твоята първа среща с изкуството? Кога те плени? 

Първата ми среща с изкуството беше много по-рано от следването ми в Американския университет. Спомням си как, когато бях съвсем малка, може би на около 5 годинки, едно от любимите ми занимания беше да рисувам с дядо ми. От него имам и първите си маслени бои. Всъщност винаги съм била насърчавана от семейството ми да се занимавам с изкуство. Израснах в Москва – град, изобилстващ от мащабни галерии и музеи, които редовно посещавахме с майка ми. Мисля, че изкуството ме плени още тогава.

Разкажи ни малко за Sotheby’s Institute of Art. Много артисти си мечтаят да учат там. Какво ти даде това място?

Завърших специализация в Sotheby’s Institute of Art и имах огромното щастие да имам изключително талантливи преподаватели и отново да попадна в интернационална среда. Това ме кара да се чувствам много щастлива и е огромен мотиватор да продължавам напред. Научих много тънкости от света на изкуството и от търговията с изкуство, които с радост вече прилагам в практиката си на художник.

Как би ни описала твоите картини? Виждаме много мекота, топли цветове…

Изкуството се възприема по различен начин от различните хора. То действа на емоциите на човек и го кара да се чувства по определен начин. В моите картини винаги се опитвам да вложа нежност, замечтаност и удовлетворение. Надявам се, че успявам да предам точно тези хубави усещания на зрителя. 

Ако трябва да определиш посланието на твоето изкуство?

Винаги съм се старала картините ми да правят живота ни по-красив, изпълнен с повече положителни емоции. Така че, когато в забързаното ни ежедневие спрем и ги погледнем, да им се насладим и да потънем в усещането, което създават за всеки от нас.

Къде да търсим вдъхновението, ти къде го намираш?

Вдъхновението е навсякъде около нас, но най-много винаги ме е вдъхновявала природата. Когато взаимодейства със светлината, тя може да има толкова много цветове и нюанси, че успява много често да ме изуми. Едно от любимите ми занимания е да съзерцавам ежедневните природни явления – красив залез, трептящ върху морската повърхност; зелена трева, огрята от последните за деня топли слънчеви лъчи, или отражението на вечерна светлина от улична лампа върху покрита със снежен килим улица.

Артисти, чиито работи ни препоръчваш да не пропускаме?

Много са артистите, които не трябва да се пропускат. Но най-вече зависи къде точно се намираме – в Париж, Лондон, Ню Йорк, Амстердам, София. Ако говорим за България, бих казала, че е задължително (и много достъпно) да се запознаем с картините на емблематичния български художник Владимир Димитров – Майстора. Неговото изкуство предава неописуемата красота на нашите земи и искрено отразява бита на народа. Художникът оставя дълбоки следи в нашата живопис. 

Вдъхновено от твоя мастър клас от 15 ноември – Темата за търговията с изкуство и инвестициите в него на глобалната сцена, позната ли е в България според теб? Тук имаме доста колекционери и експерти, но знаем ли достатъчно?

Темата за търговията с изкуство, разбира се, е отдавна известна и на българския пазар за изкуство. Относно инвестициите в картини – винаги е имало и ще има хора, които инвестират в изкуство, независимо с каква цел го правят – защото го ценят или защото се стремят да спечелят още повече.  За щастие с повишаването на стандарта на живот у нас напоследък има и засилен интерес към инвестирането в изкуство. Независимо в каква форма идва то – материално или виртуално. 

Какво предстои?

Надявам се най-хубавото. В момента се занимавам с подготовката на самостоятелна изложба, чиято тема ще е най-актуалната в момента за всички хора по света – „Мир“. 

Кажи ни за финал – кое е произведението, което те е оставило без думи. Онова, което всеки от нас трябва да види поне веднъж в живота си (картина, скулптура, пърформанс)?

От всички картини и предмети на изкуството, които съм виждала до този момент, най-силно впечатление остави върху мен „Раждането на Венера“ на Сандро Ботичели, която може да се види в Галерия „Уфици“ във Флоренция. Изключително въздействаща живопис. Дотолкова, че наблюдавайки картината, може да се почувства вятърът, който разпилява цветчетата във въздуха и разнася аромата им.

Търговия с изкуство: мастър клас на Елена Дорфман

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *