Guide за оцеляване без планове за почивка

6 стъпки да преодолееш безваканционната депресия

0 коментара Сподели:

Ето че най-лошото се случи… Приятелите ти се тагват от всевъзможни дестинации, Facebook е пълен със снимки на щастливи плажуващи, доволни планинари и други породи почиващи люде и ето те теб – с оклюмал вид, гледайки всеобщото ваканционно веселие.

Преди тотално да хванеш безваканционна депресия, вземи няколко съвета, които да те държат на крака.

ПОЗВОЛИ СИ ДА ТИ Е КРИВО!
Да, правилно прочете. Повярвай, няма да се почувстваш по-добре, ако стоиш 24/7 с маската колко си над нещата. Да не почиваш е гадно и имаш пълното право да не си във възторг. Идеята не е да започнеш да се самосъжаляваш, а да не лъжеш себе си и околнитеза това, че чувстваш разочарование, че искаш да презаредиш батериите далеч от рутината и че като цяло ти е едно такова… тъпо. Споделената мъка е половин мъка, както е казал някой мъдър човек, така че си го кажи, за да ти олекне поне малко.

ОСИГУРИ СИ НЕПРЕДВИДЕНО ВРЕМЕ ЗА ПОЧИВКА.
Открадни си следобед от работа или ако това е невъзможно, поне си вземи по-дълга почивка за обяд или не влизай в някоя среща.

Направи си непланирана разходка и се опитай да освободиш уикендите си от задължения.

ПРЕЧУПИ РУТИНАТА.
Направи нещо, което изобщо не е обичайно за ежедневието ти, защото почивката е точно това – бягство от рутината. Използвай този факт, за да успееш да отпуснеш дори и без истинска отпуска. Отиди да танцуваш, посети урок по йога, направи си плаж на терасата, иди на кино в ранния следобед, разходи кучетата от приюта. Прави каквото и да е, което е тотално различно от всекидневието ти. Единствените изисквания са:

 – Да бъде нещо, което ти харесва;
–  Да е нещо, което обикновено не правиш;

–  Да не бъде свързано с работа.

ПЛАНИРАЙ СЛЕДВАЩАТА СИ ПОЧИВКА.
Направи обективна оценка на случващото се около теб и прецени в кой момент може да вмъкнеш бленуваното си бягство. Може в плануването ти да има въпросителни, но със сигурност ще се заредиш положително и мисълта за бъдещата почивка ще те крепи и мотивира.

ПОГЛЕДНИ СИТУАЦИЯТА ОТ ДРУГА ПЕРСПЕКТИВА.
Каква е причината да не можеш да отидеш на почивка? Може би си на нова работа и сега е моментът да се доказваш или тъкмо стартираш свой бизнес? Може би правиш дългоочакван ремонт, организираш сватба или близък човек има нужда от теб до себе си?

Каквато и да е причината, шансовете са големи тя да е много важна за теб. Фокусирай се върху нея и ще можеш да погледнеш ситуацията от друга гледна точка.

НЕ ПОЗВОЛЯВАЙ ДА ТИ СТАВА НАВИК.
Прескачането на ваканция от време на време поради изключително необичайни обстоятелства е разбираемо явление. Но ако изглежда, че почти никога не планираш почивка или ако го правиш, тя не се случи – това вече е проблем.

Трябва да превърнеш в приоритет промяната на нещата, така че да можеш да си позволиш да зарежеш всичко за няколко дни, без светът ти да се сгромоляса.

И ако работиш за шеф или компания, която няма да ти позволи да отпуснеш, или очаква да работиш по време на почивката си, тогава вероятно е време да се сбогувате.

Преживей и че не си на Малдивите, ще ти е по-спокойно!

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *