Обиколи света с Go Guide: Да се влюбиш в Португалия

Цвят, бохемия, темперамент, или с други думи - най-интересната европейска държава

0 коментара Сподели:

Артистична до болка, цветна до безкрай и темпераментна до полуда, Португалия  грабва със своята неповторима енергия и незабравим чар още от първата ви среща. Модерна, динамична, градска, тя носи полъха на бохемията и екзотиката, от които всяко пътешествие има нужда. Срещнеш ли я веднъж, Португалия успява да открадне сърцето ти, потапяйки те в своя безумно интересен и безбрежно шарен свят. И те оставя да се наслаждаваш. На момента, на усещането, на живота. Не такъв, какъвто е, а такъв, какъвто трябва да бъде – първичен, изненадващ, вълнуващ.

 

Португалската република се излежава в най-южната част от Западна Европа и по незнайни причини не се нарежда сред най-баналните и претъпкани европейски дестинации тип Испания и Италия с техните Барселона и Рим. В древни времена държавата е била важно пристанище, наричано на латински Portus Cale, което в Средновековието се е превърнало в Portucale, а по-късно Portugale. Официалната им религия е католическата, а езикът – португалски.

Как да стигнете до там? Доста лесно, след като директните полети София – Португалия са вече факт от няколко месеца. Не особено евтини, но пък определено удобен вариант. Ако парите ви се свидят обаче,имате и друга опция. Съчетавате пътешествие до Мадрид с евтин полет, а след като му се наситите, си хващате рейса за Лисабон и след по-малко от седем часа и 30 евро разлика сте там.

Португалия е страната.

Лисабон е градът.  Нежно груб, разхвърляно подреден, спокойно неспокоен. Динамичен, див, събитиен. А междувременно спокоен, предразполагащ и лежерен. Място, което среща модерното с историческото, снобарското с бохемското. Шантаво, шарено, различно.

Избухваща феерия от цветове, темпераменти и мелодии, които те отвеждат в един неземен свят на опиянение, удоволствие и наслада. Такива, за които хората мечтаят.

Имаме 5 идеи какво да правите в Лисабон, Португалия.

РАЗХОДКА ИЗ ЛИСАБОН, СЪДЪРЖАЩА СЛЕДНИТЕ СЪСТАВКИ:

Кащелу ду Сау Жорж, или Замъкът на св. Георги, гордо възвисен на най-високия хълм в сърцето на столицата, най-стария исторически квартал Алфама, площад „Маркиз Помпал“ и за десерт квартала Белейн с манастира Жеронимуш и замъка Белем. Поради разположението на Лисабон върху седем ниски хълмчета до река Тежу навсякъде може да срещнете непоправимо грабващи гледки.

ПЪТЕШЕСТВИЕ ДО СИНТРА – ГРАДЧЕТО НА ЗАМЪЦИТЕ

С влак ще стигнете за не повече от час, а после трябва да хванете рейсче, което да ви закара до замъците, които може да разгледате. Препоръчвам горещо най-пъстрия и приказен от тях, носещ българското име Пена.

Ярката червено-жълта фасада на Pena Palace веднагически грабва окото и те пренася в някоя екзотична приказка.

Дете е на Фердинанд Сакс-Кобург и е започнат през XIXвек. Дворецът е изграден върху останките на манастир, препълнен е с масонски символи и разполага с градина, голяма колкото парк, по чиито поляни преспокойно си щъкат овчици, козици, зайци и всякакви животноподобни.

ДА СЕ ВЛЮБИШ В ЛИСАБОН. ОТНОВО 

Някои любови се изживяват нееднократно. Такава е лисабонската. Набелязваме си цели за деня– асансьора Elevador de Santa Justa, построен от чирак на Густав Айфел и сгушен на пешеходната търговка улица „Аугуста“, арт кварталът Байро Алто и десетки панорамни гледки от площадките и терасите на Лисабон, които те оставят напълно бездиханен и безмълвен.

КЪСЧЕ ОТ РАЯ НА ИМЕ КАШКАИШ

Богаташко предградие, което обаче няма нищо общо със столицата. Колкото Лисабон е първичен и див, толкова Кашкаиш е лъскав и класен. Бохемия срещу снобария. Разхвърляност срещу подреденост.

Малките павирани улички, окичени с цветя, ярко контрастират на богаташките имения, които те карат да се чувстваш нищожен. Кашкаиш в три думи – скали, яхти и палми.

 „ДА ОТСКОЧИМ ДО ДРУГИЯ БРЯГ!“

Хващаме ферибота на изключително промоционалната цена от 3 евро, опитваме да не повърнем по време на 9-минутното пътуване и се озоваваме в градчето точно срещу Лисабон. Там времето е спряло. Всичко е такова, каквото е било преди 50 години, а цялостната атмосфера напомня за соц град тип Пирот. Честно казано, няма какво да се види освен статуята на Исус, която е реплика на тази от Рио де Жанейро, а пък мостът, който свързва двата града, е пълно копие на този в Сан Франциско. Хапвате по едно традиционно португалско десертче ПАШТЕИШ (купичка от бутерка с крем карамел в средата) и се връщате да се сбогувате с Лисабон. Или да си пожелаете „до нови срещи“. Защото веднъж докоснали се до неговата магия, ще искате да повторите. Неведнъж.

Замислял ли си се кои са най-интересните площади в Европа?

Какво още се случва?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *