Не бъди пасивен, имай \“Визия за София\“

Вече съществува платформа, където можеш да споделяш идеите си и да участваш активно в облика на столицата

0 коментара Сподели:

Покрай дебатите за паметника пред НДК и чешмите на „Витошка“ отново стана ясно, че всеки буден гражданин има мнение и визия за София. Тъй като в повечето случаи говоренето остава само с Like или гневен емотикон на стената в социалката, ти предлагаме оттук нататък всяка твоя смислена и конструктивна идея за това, как трябва да изглежда твоят град, да споделяш към новоучредената платформа към Столична община „Визия за София“. Кои са те и каква точно ще е тяхната дейност, чети надолу.

Визия за София има амбицията да опише града, в който искаме да живеем. Визията ще подобри начина на градско планиране, като включи още в началото на процесите на взимане на решения всички хора и организации, които участват в създаването на общото бъдеще на София: общински власти, неправителствени организации, инвеститори, изследователи, експерти и граждани. Задачи на Визията са анализ на моментното състояние на София и създаването на механизми за устойчиво взаимодействие между заинтересованите страни. Проектът е инициа­тива на Столична община и ще послужи за основа на всички бъдещи стратегии за развитие на града до 2050.

Това е отборът, заел се с нелеката задача да събере всички заинтересовани страни на кръглата маса и говоренето да се превърне в действие.

Работата по Визията включва събиране, обобщаване, създаване, дискутиране и анализ на информацията по всички теми, свързани с бъдещето на София. Процесът се координира от екип „Визия“, който работи за постигането на максимално включване и информиран диaлог между всички участници. Екипът подпомага всички заинтересовани страни да споделят информация, да генерират идеи и да предприемат реални действия за решението на различни проблеми.

Екипът събира, обоб­щава и представя знанията за реалното състояние на града и предложенията за развитието на София. В летните месеци на 2017 ще бъде събрана наличната информация за града, а през есента ще започне публично то дискутиране на различните теми.

Може да следиш активността на „Визия за София“ във facebook и на временният им блог. През есента пък очаквай новата многофункционална и интерактивна online платформа, през която да можеш да се включиш активно в дебатите.

На основата на дискусиите през пролетта на 2018 ще бъде предложен работен вариант на Визията, който отново ще бъде дискутиран от широката общественост чрез информиран диалог. През есента на 2018 Визията следва да бъде приета от Столичен общински съвет, за да служи като платформа за развитието на София и да сложи началото на устойчива система за дълготрайно взаимодействие.

Разбери какво ще стане с НДК.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *