Помогни на Banksy – дай му локация за последната му изложба

За пръв път в историята, легендарният Banksy ни моли да му драснем един мейл. Защо - разказваме нататък...

0 коментара Сподели:
Помогни на Банкси – дай му локация за най-новата му изложба

Бански се нуждае от идеи, а ние като верни негови фенове се отзоваваме.

Спокойно, не става въпрос за блокаж при измислянето на емблематичните улични картини, чрез които Banksy говори открито на социални теми и посъбужда неудобство в обществото – там, вярваме, че идеите са много. Графити артистът, който действително е един от най-важните лица в съвременното изкуство, се обърна към публиката за съвет къде да премести своя изложба.

Експозицията се казва Cut & Run,

а изявление на официалния ѝ сайт съобщава, че изложбата вече не е достъпна на доскорошната ѝ локация в Glasgow’s Gallery of Modern Art (GoMA). Ние приветстваме решението на иначе напълно анонимния художник да се доближи още до обществото, като потърси съвет за работата си, и преди да се впуснем в предизвикателството му, ти разказваме за Cut & Run и как да се включиш в избора на новата локация.

Експозицията Cut & Run на Banksy пълнеше галерията в Глазгоу в продължение на два месеца, като ни показваше отблизо Girl With Ballon и Kissing Coppers.

В същността си тя е сборен пункт на графити изкуството на Банкси и е заложила на компилация от истории, изрязани от картон, напръскани със спрей и оставени точно, където трябва да ги видиш. Артистът е избягал, камерите са хванали само качулката му и градът отново говори за вандалската проява от снощи. Това не е сюжет от филм, а работата на Banksy. Дори той самия ѝ дава подобно описание:

„Държа тези шаблони скрити в продължение на години, имайки предвид, че могат да бъдат използвани като доказателство при обвинение за престъпни щети. Но този момент сякаш отмина, така че сега ги излагам в галерия като произведения на изкуството. Не съм сигурен кое е по-голямото престъпление.“

Помогни на Банкси – дай му локация за най-новата му изложба

Е, търсенето на нова локация, която да представя изложбата на масовата публика, тече и ако ти идват идеи, има как да ги споделиш на Banksy. Изпрати мейл до venues@cutandrun.co.uk, като в него не пропускай да включиш конкретика за самото място, да добавиш няколко снимки от локацията и споделиш каква е причината за твоя избор.

Разбира се, стискаме палци, новото място да е по-близо до София.

Съвременното изкуство познава много имена и само един Banksy. И въпреки че е популярен и уважаван артист, е предпочел да ограничи почти до нула досега си с прожекторите. Banksy не влиза в класическата рамка за известен артист. Славата не го блазни, не обича събития или микрофони и ако има нещо да каже, ще го нарисува на стена.

Обичаме Banksy, неговия талант, сърце, мозък, ръце.

Приемаме го с всичките му странности, защото умее да говори с обществото чрез изкуството и хич не го е страх да представя, а понякога и изобличава, ежедневни грижи, потискани проблеми и политически неудобни теми. Той е противоречива личност и честно казано не знаем как успява едновременно да е анонимен творец в работата си, а да го усещаме по-близо от който и да било друг съвременен художник. Дори и малкото, което знаем за него, ни е достатъчно да останем разбрано влюбени в неговите послания.

Между другото – прати ли имейл на Banksy?

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *