Метаморфозите на любовта в деветото издание на Cinelibri

"Клети създания" на Йоргос Лантимос ще ознаменува началото на Международния кино-литературен фестивал Синелибри

0 коментара Сподели:
Клети създания

Началото на октомври.

Време, по което винаги ни обзема много специално усещане. Уют, любов, изкуство, което се завихря във въздуха като есенните листа. Отражението на залязващото слънце върху златните цветове на града. Година след година последните девет с нетърпение чакаме това време и заради Cinelibri.

Сигурни сме, че програмата на тазгодишното CineLibri няма с нищо да изневери на себе си

и селекцията ще е съставена единствено от най-добрите примери за филмови адаптации, базирани на значими съвременни и класически литературни произведения, което е повече от основателна причина да споделим с теб какво те очаква.

Празничната церемония по откриването ще се състои на 6 октомври от 19:00 ч. в зала 1 на Националния дворец на културата. Маестро Живко Петров, един от най-големите български джаз музиканти, ще изсвири ноктюрно от Шопен, оп. 9, №2  в ми бемол мажор – символичен старт на деветото издание на фестивала. Зрелищна анимация, дело на Компот Колектив, които са автори и на видеошапката на фестивала тази година, ще съпровожда музикалното изпълнение, пренасяйки зрителя в света на книгите и киното с акцент върху метаморфозите на литературните герои и сюжети на големия екран.

Emma Stone in POOR THINGS. Photo by Yorgos Lanthimos. Courtesy of Searchlight Pictures. © 2023 20th Century Studios All Rights Reserved.

Част от продукциите, които ни очакват, са литературни адаптации, други са вдъхновени от постиженията на бележити артисти, а трети чакаме с нетърпение от месеци.

„Клети създания“ на Йоргос Лантимос ще ознаменува началото на тазгодишния фестивал.

Филмът на бележития киновизионер, от чието съзнание излязоха шедьоври като „Омарът“ и „Фаворитката“, е своеобразен постмодерен прочит на историята за д-р Франкенщайн и неговото чудовище.

Синелибри 2023 ще се проведе между  6 и 29 октомври в София и още шест български града под мотото „Метаморфози“ по случай 140 години от рождението на Франц Кафка.

Програмата обещава десетки бляскави национални и световни премиери, трескаво дискутирани в киносредите по света и у нас. Внушително е жанрово-стилистичното и тематично разнообразие на предвидените филми, традиционно разпределени в няколко секции. Предстои да бъдат обявени всички кино-литературни събития, галавечери и специални гости, в т.ч. представителите на журито, които ще отличат най-добрите конкурсни заглавия.

The Sofianer 2: култовото въображаемо списание и неговите корици

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *