„Господ е българин“, а лятото ние сме го измислили!

Go Story: Всички чаровни неща, които ги има само Балканите

0 коментара Сподели:
„Господ е българин“, а лятото ние сме го измислили!

Снимки: Етюд-и-те на София / Sketches of Sofia

След непоносимите юлски жеги и в лежерните следобеди на август ние кротко се опъваме на остъклените си балкони, мажем си една филия с лютеница, вдишваме дълбоко аромата на печени чушки и велики летни вечери и решаваме да ти разкажем за всички български изобретения, които може да не спасиха света, но определено направиха бита и делника ни по-лесен и със сигурност по-забавен.

И не говорим за велики открития като първия български самолет,

Lactobacillus bulgaricus, електромагнитната пулсация, компютъра, нивалина, електронния часовник и шестия сърдечен тон, които – вярваш или не – лично ние сме ги открили, дали на света или измислили, а за типично балкански тарикатлъци и пинизи.

Това са онези подобрения или изобретения, които само един българин, жаден за удобство,

вкусно мезе към ракията или убеден, че трябва да надцака системата, може да измисли, и ние наистина се кълнем в тях. Как на бял свят дойде чушкопекът, остъкленият балкон и маркучето за източване на нафта – разказваме сега.

Чушкопек

Чушкопекът на нацията

Съдбата определено има чувство за хумор, защото създателят на най-великото и уникално българско изобретение, спасило хиляди гладни деца, жадно чакащи за бабините филии с лютеница, и задоволило нуждите за зимнина на стотици бездънни мазета и килери – чушкопека, всъщност се казва инж. Николай Пиперков. Каква е вероятността човекът, измислил чушкопека, да е с фамилия Пиперков, ние недоумяваме, но е факт, че именно по чертежите на инж. Николай Пиперков в едно малко гаражче в старата столица Велико Търново, на ул. „Балванска битка“ през 1974 г. майстор Дочо Дочев и синът му сглобяват първия прототип на чушкопека.

Според съпругата на инженера Цонка Пиперкова мъжът ѝ видял подобен уред в Чехия

и след като се прибрал у нас, от завод „Вакумтерн“, където бил дългогодишен служител, му възложили задачата да изработи уреда.

Чушкопек 2

Чушкопекът е направен от фино смляна глина, има приятна закръглена форма с цилиндрична кухина в средата, която е заобиколена с нагреватели. В уреда се побира една голяма чушка, но след иновациите се появяват и други модели, като легендарния модел „Мерцедес“ – с разделителна пластина в средата, известна като тройка, който побира цели три чушки, а по-късно в производство влизат петица и дори седмица чушкопеци за повече на брой чушки. Великото българско откритие се патентова през 1977–1978 г. от инж. Велизар Стоилов, който малко си приписва заслугите по измисляне на уреда, а през 1980 г. чушкопекът влиза в масово производство. Всички соц граждани от Айтос до Благоевград буквално полудяват по нововъведението и

то става дори по-популярно от вносната лада и руската холна гарнитура.

В заводите изготвят списъци с чакащи, а производители твърдят, че жадни чушколюбители дори го сваляли директно от поточната линия. Истината е, че чушкопекът е легендарен и до днес, незави- симо че е супер тежък и обемен уред, който на практика побира едва две-три чушки и трябва да клечиш до него, като пред огън на племенен съвет, за да извадиш заветния изпечен до черно пипер, но каквито ни нравите, такива и изобретенията. Все пак по-важно от разядка за ракията няма, а и по-щастливо дете от това, облизващо лютеница от пръстите си, не сме виждали, така че нека е вечен той – чушкопекът на нацията.

Остъкленият балкон

Балкон

Остъкленият балкон си е типично наше изобретение и не го даваме на никой друг. Това македонци, сърби, румънци – всички са видели от нас чудото на техниката, наречено остъклен балкон. Притиснати от тясната реалност на панелните комплекси, видни български изобретатели, като чичо Манчо, бай Иван от петия етаж, вуйчо Гошо и кой ли още не се втурнаха да остъкляват, надстрояват, замазват, разширяват и така се получиха уникални архитектурни произведения, които разшириха с 10, 15 и дори 20 квадрата общата площ на средностатистическа гарсониера. Това лятна кухня, това зимна градина, това детска стая, това склад, килер, помещение за бидоните с кисело зеле, сушилня за луканка и колбаси, нежно поклащащи се на простора до чаршафите и дънките – остъкленият балкон изпълняваше всякакви функции през годините.

Той в миг се превръщаше в оранжерия, място за летни и зимни вечери на цялото семейство, наказателен ъгъл, в който се изпраща детето или пияният съпруг

да обитава за неопределено време, мазе или склад за всичко жизненонеобходимо. На остъкления балкон естествено се помещават и до днес зимните гуми за колата, въдиците, инструментите, саксиите с мушкато, ските на детето, както и всичко за ядене и пиене за поне три години напред. Да живее!

Maserati с газова уредба и златното маркуче

Лада

Вярваме и знаем, че ние и единствено ние можем да направим така, че целият свят да не използва бензин и да не замърсява планетата. Убедени сме, че ако бяха оставили на нас, всичко от Порше до Тесла щеше да се движи на употребявано слънчогледово олио, естествено, свито от фритюрници и предприятия, и светът щеше да е едно по-добро място. Убедени сме, че само в нашите стари филми сме виждали как се точи нафта с едно сакрално маркуче, от което трябва да засмучеш, та да тръгне златната течност в донесената от теб за целта туба. Това си е лично наш пиниз, както и турбо гъзарията да си сложиш газова уредба на чисто новото Maserati.

Този тарикатлък само ние можем да си го изобретим и останалият свят просто може да ни диша прахта…или олиото.

Виждали сме турбо гъзари с коли за хиляди евро с газова уредба, виждали сме хибриди с газова уредба (!!!!) и сме сигурни, че скоро ще видим и Tesla с газова уредба – не знаем къде, не знаем как ще се върже към тока, но сме убедени, че ще го измислим. Щом сме измислили „Птичи грип кючек“, „Корона вирус кючек“ Гери-Никол и ракията от всичко що расте – от джанки, сливи, смокини, диня и касис до малини и боровинки, ще измислим и това. Българският гений няма край, когато трябва да кара нещо ексклузивно скъпо, което да излиза евтино.

София

За финал ще кажем само –

поклон пред всички знайни и незнайни велики умове на родния гений, които не само направиха делника ни по-лесен и ни осигуриха остъклените балкони в Студентски за незабравими партита, но със сигурност усмихнаха летните ни души. Очакваме ви с още иновации и не забравяйте – „А лятото е само наужким… Замирише ли на печени чушки. Пейзажа газим с мокри обуща и бързаме да ги събуем вкъщи“. Август е, за да се усмихваме на всичко, което (не) сме.

10-те теми, на които българите са най-докачливи

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч. 

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *