Вчера настана Earth Overshoot Day. Какво значи това?

Разясняваме малко повече около този феномен и действията, от които зависи той

0 коментара Сподели:
earth_overshoot-day

Екологичният отпечатък на Швейцария е 4.35 хектара на човек (изчислено през 2018). За справка, глобалния биокапацитет е изчислен на 1.6 хектара на човек.

Това в превод означава, че бихме имали нужда от 2.75 Земи, за да поддържаме живота на планетата, ако всички живеем като швейцарците.

Тенденцията е все по-рано да достигаме Earth overshoot day, или денят, в който изчерпваме ресурсите, които природата успява да произведе за година. През 2018 г. датата беше 1 август, а през 2019 г. – 29 юли. През 2020 успяхме да изместим датата с близо три седмици, което се дължеше на намаленото производство и потребление на ресурси, до което доведе Covid19.

През 2023 настъпи вчера, на 3 август, което ни връща назад към годините с по-сериозни индустриални дейности.

Това показва, че можем да променим нещата и макар да не зависи изцяло от индивида, всеки един от нас може да прави малки стъпки към голямото добро. Колкото повече консумираме, толкова по-рано настъпва този ден. Толкова повече изтощаваме планетата, пълним сметищата, хабим ценни ресурси.

За да знаем къде се намираме в цялата картинка,

безплатно на помощ идва този калкулатор, с който можем да изчислим кога би настъпил личния ни Overshoot day. Интересно е, че въпреки, че смятам, че живея с мисъл за природата в ежедневието си, по-трудни за промяна фактори, ме правят част от проблема. Визирам неща като материалите, от които е построена кооперацията ми и ефективността на използваното електричество в дома. Заради това денят ми е доста по-далеч от декември, отколкото очаквах.

Едни от най-важните решения, които могат да преместят тази дата, са свързани с решения извън нас. Градоустройството и планирането на добри стратегии за устойчивост на селищата е главното. С използване на повече обновяеми източници на енергия бързо можем да наклоним везната. По-лесни са промените на хранителните навици и пазаруване на локално отглеждани плодове, зеленчуци и животински продукти.

И не, не е вярно, че индивидът няма какво да направи.

Открих и Ecological Footprint Explorer, което е жестоко място за хората, луди по статистики и факти, базирани на проверена информация.

В зависимост от това дали населението на дадена страна потребява повече или по-малко ресурси, отколкото природата ѝ може да възстанови тя свети в различен цвят. Грижата за планетата не е точно локална борба, но ако потърсиш България може би ще се зарадваш, че светим в бледо розово. Данните са от 2019 и според тях сме малко над границата (биокапацитетът ни е 3,3 gha*, а потреблението 3,9 gha), но тенденцията до този момент е по-скоро отрицателна в последните десетина години.

Следващите зависят изцяло от нас.

Да запазим и да регенерираме богатствата на екосистемите си е изключително важно за баланса на Земята и бъдещето ни. Всички усещаме непоносимите жеги, четем за все по-зачестяващи пожари, наводнения и всевъзможни природни бедствия. Това няма да се промени без колективната ни отговорност към ресурсите, с които боравим. Нека сме по-осъзнати в изборите си и не взимаме повече от това, което ни се полага.

За да има и за следващите като нас.

*gha – global hectares per person

Още от актуалния свят около нас: Тити или Тото – кой ще покани Гешев на кафе и кой ще поеме журналистическата отговорност?

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *