Коя е Парцалената Венера и защо палежът ѝ взриви Неапол?

Палеж в Неапол отвори яма от спекулации и емоции за необходимостта да се възпитаваме наново в изкуство

0 коментара Сподели:
Venus of Rags

След като в последния месец Колизеумът беше разписан от няколко човека, Парцалената Венера се превърна в пепел. Унищоженото произведение на изкуството беше най-голямото от колекцията статуи на римската богиня на любовта, красотата и плодородието, стояща до огромна купчина изхвърлени дрехи.

Парцалената Венера е сред най-известните творби

на съвременния художник Микеланджело Пистолето – централна фигура в италианското течение Arte Povera, което подкрепя използването на всички налични форми, материали, идеи и средства за създаване на творба. Запазена марка на италианския артист са именно статуите, съпоставящи емблематичната фигура на класическа култура и красота с отломките на съвременното общество. Иначе казано, творбата призовава за регенерация, за необходимост да се намери баланс и хармония между два свята, представени веднъж от красотата и втори път като послание за прекомерното консуматорство, превърнало се в

социална и природна катастрофа.

Парцалената Венера беше изложена близо до кметството в южния италиански град Неапол. Творбата остана около две седмици, преди да бъде напълно унищожена. Разказваме за символиката на инсталацията и търсим отговорните за разрушаването ѝ.

Парцалената Венера

Пистолето прави няколко версии на Парцалената Венера още през 1967 година. Първата покрива със слюда, за да я превърне в блестяща, след това прави няколко гипсови отливки на статуята, а после изработва и такава от гръцки мрамор. В следващите години авторът продължава да умножава бройката на монументите, като неговите статуи са разпръснати по цял свят в галерии, музеи и градски пространства.

Парцалената Венера беше умишлено разположена в центъра на Неапол

като отправна точка за актуалното реновиране и модернизиране на района между пристанището и кметството. Мотивът за мястото на статуята беше свързан с позиционирането на изкуството в центъра на града, съответно на човека.

Venus of Rags

Още с поставянето на Парцалената Венера обаче се надигна вълна от спорове – някои се възхищаваха на инсталацията, други я намираха за „грозна“. Две седмици италианци не намираха мира за статуята в центъра, докато една сутрин Неапол не се събуди само с останалата горяща основа на монумента. Местните власти реагираха бързо като разследваха причината за палежа, а кметът на Неапол започна мерки за събиране на средства за възстановяване на инсталацията. Полицията също се похвали с арест на 32-годишен бездомник, който предполагаемо е предизвикал палежа.

И какво от това като виновният е хванат, а от инсталацията остана само пепел?

Разногласията продължиха и обществото пак се раздели на едните, възмутените от случилото се, и другите, адмириращи унищожаването на монумента.

Venus of Rags

Въпреки че изгоряха и парцалите – символ на консуматорското общество, и Венера, приемана за лицето на непреходната красота, ние питаме:

„Ако някой не разбира изкуството, трябва ли да му посяга?“

Кой нарисува пясъка на Дуранкулак?

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *