Кой нарисува пясъка на Дуранкулак?

Дуранкулак има нов облик. Разказваме ти за идеята и символиката на мъжа, прегърнал агне

0 коментара Сподели:
Кой рисува пясъка

Снимка: Изложби с кауза

Събудихме се с лендарт рисунка, която тихо лежи върху българското Черноморие.

Отскачаме за кратко до брега на село Дуранкулак, където между пясък, миди и водорасли е заседнала интерпретация на любов. Картината е най-голямата лендарт творба, която е правена досега в България. И ако трябва да сме точни, става въпрос за контури, дълги 30 и широки 17 метра.

Преди да си направим планове за новото бягство към безкрайното синьо, ти разказваме кой и как е използвал пясъка за платно.

Картината, с която понеделникът стана по-романтичен, е на Вивия Ники. Авторката се появява на хоризонта с пътуващата изложба „Сърцето на природата“, а сега успява да ни завладее и с мегапроект. За новата си творба Вивия използва естествени елементи от природата – пясък, водорасли и тебешир, който е без вреда за околната среда. Идеята за картината се появява още през 2021 година,

а мотивите за създаването ѝ са любовта към животните и отдадеността към религията.

След като рисунката вече е факт и преди да я отмие морето, ни се иска да поздравим Вивия Ники и да благодарим за таланта ѝ. Тя е артист, архитект и режисьор, но и изключително отдаден към екологията активист. Предишната ѝ работа също е в полза на природата. Отличават се инициативите ѝ по засаждане на плодни градини, и изложбата „Сърцето на природата“. Между другото, с такива проекти може да извикаме и други туристи освен вечните англичани.

За финал оставяме мотивацията, посланието и описанието, което самата Вивия е дала на картината си:

„Работих по вътрешен устрем, духовен повик, а накрая разбрах, че именно в Дуранкулак е мястото на това изкуство. Нарисувани са млад мъж, юмрук, агне, а името на Дуранкулак означава тур – много силен бик от миналото, и кулак – юмрук от старобългарски. Ето тук агресивният бик и юмрукът се сведоха до прегръдка на агнето, а юмрукът се превърна в грижливо прегърналата го ръка. Силата на името Дуранкулак се влива в мекотата.“

(Не)познатите Созопол и Несебър

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *