9 книги, с които да подхраниш емпатията у детето си и у себе си

На емпатия човек се учи най-лесно, докато расте

0 коментара Сподели:
reading children

Страната се люлее от разгневения тропот на хиляди българи, обединени срещу насилието над жени, а и насилието генерално.

Защо толкова очевидни неща като това да не нарушаваш чуждото право на физическа и психическа неприкосновеност изглежда толкова трудно? Защото ни липсват много неща, едно от най-важните от които е емпатията.

Докато младите хора растат бомбардирани от фалшивото мъжеството на мутрите по филмите, песните, улиците, от беемветата, които хвърчат с 200 по булевардите, помитат хора и после няма сериозни последствия, докато приемат чуждата болка за смешна, а подигравките и физическата саморазправа като естествена част от деня, нищо няма да се промени. Къде изчезват човечността, добрината, съвестта, уважението? Кога по пътя се губят и какво ги разяжда? Всичко започва от детството и колкото повече емпатия се натрупа от рано, толкова по-добре.

На емпатия човек се учи най-лесно, докато расте.

Ако искаш да помогнеш на свой близък, роднина или дори на собственото си дете, опитай с добрите стари книги. Хем е ясно, хем няма да е лошо да напомним, че точно литературата е един от най-успешните начини за отглеждане на емпатично човешко същество. Психолозите са установили, че емпатията е вродена и се проявява дори при бебетата. И макар че някои хора са естествено по-емпатични от други, повечето хора стават по-емпатични с възрастта. Освен това някои изследвания показват, че ако си мотивиран да станеш по-емпатичен, вероятно ще се случи. Въпреки че има много начини за развиване на емпатия, те до голяма степен включват практикуване на положително социално поведение, като опознаване на другите, поставяне на тяхно място и оспорване на собствените предразсъдъци. А историите – по-специално измислените – предлагат още един начин да излезеш извън себе си.

Приготвили сме ти няколко книги, с които да започнеш развитието на емпатията у детето си или пък да потренираш своята собствена. Или тази на друг, твоя работа, не се месим.

“Прегръдката”, Оуен Маклафлин, Поли Дънбар

Кратката илюстрована книжна с две начала и един край разказва историята за таралеж и костенурка, които са отхвърлени от всички, въпреки че искат само едно простичко нещо – да бъдат прегърнати. И докато те търсят своя път към разбирането и приемането, осъзнаваш колко лесни и трудно едновременно е да намериш споделеност.

“Единственият и неповторим Айвън”, Кристина Апългейт

Айвън е горила, която живее от години в своята стъклена клетка в зоопарка в мола. Дните му минават в опити да впечатли посетителите и в други дейности, нетипични за маймуна. Макар да е тъжен, той не го осъзнава, докато в зоопарка не се появява малкото слонче родено в дивата природа. Гледайки неговото страдание Айвън разбира, че трябва да направи нещо, за да накара хората да осъзнаят как се чувстват животните,затворени в малките си клетки.

“Малият принц”, Антоан дьо Сент-Екзюпери


Та закъде без него? Класиката, пълна с мъдрост за малки и големи, никога няма да спре да е източник на добрина.

“Чудо”, Ар Джей Паласио

Оги е роден с лицева аномалия и започва да посещава училище доста по-късно. Какво го чака там? Страх, предразсъдъци, обиди? Спомняш ли си ти как се държа в училище с детето, което не изглеждаше, говореше или ходеше по същия начин като теб? Сега е момент да покажеш на детето си, че няма нищо страшно, смешно или нередно в едно нетипично лице. В сърцето си “Чудо” е разказ за необикновено момче с необикновено сърце, което копнее да бъде прието.

“Сърце”, Едмондо де Амичис

Цял живот ще помня как всяка седмица ходих в училищната библиотека да търся “Сърце”, а библиотекарката все ме отпращаше с думите “За какво ти е тая книга, тя е много тъжна!”. Романът за малкия Енрико е джобна енциклопедия по обич, разбирание и вглеждане в околните. Написан под формата на дневник, той оставя дълбок отпечатък в съзнанието, а и надяваме се в душите, на онези, които го прочетат в ранна детска възраст. И да, тъжна е, но чрез купони и веселие ще се научи по-трудно да уважаваме чуждите проблеми и болки.

“Анн от фермата Грийн Гейбълс”, Луси Монтгомъри

Точно както в “Чудо”, тук имаме случай на различно дете в еднакъв свят. Анн с две н-та е осиновено от брат и сестра рижаво сираче, което попада в едно село със закостенели нрави и сиви възгледи. Червенокосото момиче го взривява с мощна вълна от въображение, феерия от цветове, емоции и шантавост, които в крайна сметка го превръщат в любимката на всички. Но в трън в гащите им.

Трудно ще накараш момче да прочете “Анн от фермата Грийн Гейбълс”, но ако успееш и то я хареса, да знаеш, че отглеждаш парче човешко злато.

“Тайната градина”, Франсис Бърнет

Мери Ленъкс е пренебрегвано и необичано 10-годишно момиче, родено в Британска Индия от богати британски родители, които никога не са я искали. Съдбата я изпраща при роднина в красиво, но запуснато имение в мъглива Англия, където Мери ще превъзмогне собствената си лиготия и ще се превърне в разумно момиче, което е способно да се грижи и за друг, при това с любов. При това, когато и другият не се дава лесно да бъде обичан.

“Тайната градина” е роман за приятелството, за пренебрегването на различията и за умението да виждаш грешките си и да се учиш от тях.

“Повелителят на мухите”, Уилям Голдинг

И ако се чудиш как роман, пълен с толкова насилие и брутализъм може да помогне на един млад човек (дай книгата на не по-рано от юноша) да се отдръпне от тях, отговорът най-вероятно изплува пред очите ти, докато си задаваш въпроса. Чрез отвращение и страх пред онова, на което е способна човешката природа и то в границите на толкова крехки същество като детето. Децата могат да бъдат свръхжестоки едно към друго, но могат и да се абстрахират максимално от тази своя страна, стига да пожелаят.

Романът на Голдинг няма да събуди топли чувства у читателя. Ще смрази кръвта му и (надяваме се) ще го отблъсне от грубостта, агресията и незачитането на околните.

“Да убиеш присмехулник”, Харпър Ли

Знаеш ли откъде идва заглавието на романа? От един от многобройните съвети на бащата в книгата – Атикус Финч. Той казва на децата си никога да не убиват присмехулник, защото книгата не върши на никого нищо лошо. И в този простичък съвет се крие есенцията на историята за несправедливост, расова дискриминация и жестокост.

Хайде, стига вече. Съгласен ли си?

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *