5 театрални премиери през септември

Доза септемврийска свежест в познатото ни ежедневие

0 коментара Сподели:

Септември – месецът, в който се разделяш с един безгрижен етап от живота, казваш чао на веселите слънчеви дни, на плажа и среднощното скитане из улиците на София в търсене на най-доброто място да заснемеш красивия изгрев. Месец, в който си отива старото и събираш сили за новото – учебната година, работата, сменяш гардероба си и се оглеждаш за свежо вдъхновение из арт пространството. Това е и времето, когато театрите най-сетне отварят врати след лятната почивка и нахлуват с гръмкия си обновен репертоар. Ако си фен на театралното изкуство или просто имаш нужда от малко разнообразие, предлагаме ти 5 театрални премиери през септември, които ще те отделят от есенната депресия и ще внесат новост в познатото ти ежедневие.

Народен театър „Иван Вазов“

Народният театър винаги е бил първенец по премиерните спектакли и този месец предлага на софиянци (и не само) един спектакъл, с който няма да усетят неприятния преход от лято към есен:

"Чаровно лято с неизбежните му там неприятности" /"Чудаци"/ от Максим Горки

С цялата романтика на лятото и сенките на една борова горичка спектакълът ни пренася в на пръв поглед безобидното лентяйство на топлите дни, което обаче се оказва съвсем не така невинно и безнаказано. Щом се съберат на едно място талантлив писател, мрачен доктор, бивш полицай, чаровно младо момиче, скептична и вярна съпруга, предизвикателна красавица, мила и страдаща майка, ироничен баща и един умиращ младеж – последствията от това съжителство могат да доведат до неочаквани обрати, сложни взаимоотношения и неизяснени връзки.

Премиерните дати на спектакъла са 28 и 29 септември от 19 часа – камерна сцена, а за нетърпеливите са обявени и две предпремиерни дати на 26 и 27 септември. Постановката е на Красимир Спасов, който също така превежда текста от руски, а замесени в това приключение са актьорите: Дарин Ангелов, Илиана Коджабашева, Марин Янев, Пламен Димов, Параскева Джукелова, Добринка Станкова, София Бобчева, Христо Терзиев, Сава Драгунчев и Цветомира Даскалова.

Театър „София“

Може би най-столичният театър (поне по име) ни посреща с известното заглавие "Франкенщайн". Ако само то не е способно да те заведе до вратите на театъра, анотацията казва още: Този “Франкенщайн”, не онзи “Франкенщайн”, който помним и знаем, но не познаваме… В днешно време е много трудно да кажеш нещо ново, защото много други преди нас са го казали, а често и по доста по-добър начин. Когато правиш театър обаче, трябва не просто да поставиш една до болка известна пиеса на прочут автор или да вземеш позната и силно експлоатирана тема, а да я пресъздадеш, да покажеш своя прочит на текста, на движението и т.н. С това се заема творческият екип на спектакъла, а резултатите можеш да видиш и сам.

Премиерата ще бъде на 27 септември от 19 часа. Спектакълът е на Стайко Мурджев, композитор е Петър Дундаков, хореография и пластика Станислав Генадиев, Виолета Витанова.

Актьорски състав: Антон Григоров, Дария Симеонова, Калин Врачански, Мартин Гяуров, Михаил Милчев, Николай Димитров, Петя Силянова, Пламен Манасиев, Росен Белов, Симона Халачева, Юлиян Рачков.

Национален музикален театър „Стефан Македонски“

За почитателите на модерния балет имаме специално предложение. По повод 50-ия си юбилеен сезон Балет "Арабеск" е подготвил премиера на "Ромео и Жулиета". Сюжетът е ясен, но този път ще бъде разказан не с думи, а с движения. Хореографията е на Боряна Сечанова, която е и директор на балета от дълги години, а сценографията – на Иван Токаджиев. Авторският екип разсъждава върху Шекспировите представи за времето и пространството, за истината, познанието, любовта, мястото на човека в мирозданието.

Върху известната музика на Сергей Прокофиев ще танцуват: в главните роли – Виктория Петрова, Филип Миланов, в образите на дойката и брат Лоренцо им партнират водещите солисти на трупата Даниела Иванова и Асен Наков. В ролите на Меркуцио ще видите Васил Дипчиков, майката – Ангелина Гаврилова, Бенволио – Стефан Вучов, Тибалт – Ервин Есен, Парис – Валери Миленков, приятелки на Жулиета – Петя Колева и Андрея Андонова, и др.

Очаквайте премиерата на 30 септември от 19 часа.

Театър 199

"Добре дошли във вашето бъдеще, дами и господа. Оптимистичният вариант? Ако ви се получат нещата, може би ще промените света…

Или поне своето малко кътче. В него вие ще опознаете великата емоция от упражняването на едно изкуство, което е повече от почтено… И преди да умрете, може дори да докоснете сърцата на десетки, стотици… хиляди, кой знае… може би милиони хора, които никога не сте срещали, и благодарение на този процес, може би, ще промените и техния живот…"

С този монолог ни посреща Class от Чарлс Еверед. В сезона на старта на учебните занятия Театър 199 ни кани на един открит клас, но по актьорско майсторство. Спектакълът разказа за двама актьори: най-добрия учител по актьорско майсторство в Ню Йорк и млада, много популярна филмова звезда. И както в "Театър" на Съмърсет Моам, така и тук нещата опират до житейския театър, който ние играем всеки ден, заблуждавайки се, че това е просто живот. Не, той е много повече.

Това е първият път, в който Class се поставя на европейска сцена, а по сценариите на Чарлс Еверед са правени множество известни и награждавани театрални спектакли и филми. Съветвам ви да не изпускате шанса да се запознаете с неговата пиеса на 28 септември от 20 часа.

С режисурата се заема Владимир Пенев, а в ролите се въплъщават Юлиан Вергов и Мила Люцканова.

Театрална работилница „Сфумато“

И последната премиера за този месец, за която обаче всички говорят. Със сигурност сте обсъждали с приятели или сте дочули отнякъде за "Януари" на Йордан Радичков. Постановката е част от селекцията "Нови имена" от Малък сезон 2017 и макар че това е премиера за втори състав, не я прави по-малко събитие. Спектакълът поставя много сериозни екзистенциални въпроси и обръща внимание на една друга, не съвсем светла страна на човешката същност – как функционират инстинктите за самосъхранение, как се изражда душата и се ражда лицемерието и предателството, къде е мястото на Бог в тази картина? Дълбините на душата са непроходими като Амазонската джунгла. И все пак ние ги изследваме, независимо дали си даваме сметка или не.

Изследователи на човешката същност през призмата на Радичковия текст са актьорите: Александър Кънев, Васил Витанов, Крис Атанасов, Марио Топалов, Пламен Добрев, Ненчо Костов, Марияна Иванова, Христо Стефанов, Константин Гечев, а водач е режисьорът Ованес Торосян.

"Януари" ви очаква на 21 септември от 19 часа.

Освен с театър, есента си можеш да разнообразиш и така.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *