Истинската история зад „Опенхаймер“

Или кой в реалност изрича репликата “I am become death the destroyer of worlds”

0 коментара Сподели:

Дж. Робърт Опенхаймер

е брилянтен физик и визионер, оставил незаличима следа в хода на историята със своите новаторски научни постижения и лидерството си по време на Втората световна война.

Роден на 22 април 1904 г. в Ню Йорк, Опенхаймер показва ранни заложби в академичните среди и получава докторска степен по теоретична физика от университета в Гьотинген през 1927 г. През цялата си знаменита кариера той има значителен принос към квантовата механика и теоретичната физика, утвърждавайки се като водещ научен ум на своето време.

Най-забележителното постижение на Опенхаймер идва по време на Втората световна война,

когато той играе ключова роля в проекта Манхатън – онова свръхсекретно изследователско и развойно усилие, довело до създаването на атомната бомба.

(Photo by: Universal History Archive/Universal Images Group via Getty Images)

Като научен директор на лабораторията в Лос Аламос, Опенхаймер ръководи успешното разработване на първата атомна бомба, която по-късно е използвана при бомбардировките над Хирошима и Нагасаки през 1945 г.

Освен научната му мощ, сложната личност и политическите пристрастия на Опенхаймер му носят както признание, така и противоречия. В следвоенната епоха той се сблъсква с огромно внимание поради предишното си участие в леви политически групи, което води до обвинения в комунистически симпатии. Въпреки приноса му към националната сигурност по време на войната, тези обвинения в крайна сметка водят до загуба на разрешението му за сигурност и ограничаване на правителствената научна работа по време на ерата на Маккарти.

Днес животът и наследството на Опенхаймер продължават да завладяват публиката по целия свят с премиерата на дългоочаквания филм на Кристофър Нолан, „Опенхаймер“.

Филмът ни потапя в живота на Дж. Робърт Опенхаймер и вътрешността функциониране на проекта Манхатън. По лицето на Мърфи се четат моралните дилеми, пред които са изправени учените, участващи в разработването на атомната бомба. С известната режисьорска визия на Нолан и таланта на Мърфи, лентата е ярък портрет на гения на Опенхаймер, сложността и широкообхватните последици от неговите научни постижения.

Почитаме приноса му към науката и разсъждаваме върху сложното наследство, което е оставил след себе си.

oppenheimer

Интересен факт, на който се натъкнах докато четях за Опенхаймер и филма е, че анекдот за американския физик е вдъхновил песента на Kate Bush Heads We’re Dancing.

„Преди години мой приятел отиде на вечеря и прекара цялата вечер в разговор с магнетичен човек, невероятно чаровен, остроумен, добре начетен, но така и не разбра името му. На следващия ден попита някой друг, който е бил там, кой е. „О, не знаеше ли? Това е Опенхаймер, човекът, който е изобретил атомната бомба.“ Приятелят ми беше ужасен, защото си помисли, че трябваше да изсипе ада върху този човек, да го нападне.

Но въпросът е, че в един момент този човек е очарователен, а след това, когато разбереш кой е той, се превръща в напълно различен.

Така че си помислих, кой е най-лошият човек, когото бихте могли да срещнете при тези обстоятелства? Хитлер!

И историята се разви. Жена, която танцува преди войната. Някакъв тип се приближава до нея, хвърляйки монета към нея със самонадеяна осанка. Ези – танцуваме. Тя не го разпознава, докато не вижда лицето му във вестника по-късно и тогава е съсипана. В главата ѝ се развива сценарий, че ако е знаела, е можела да го вземе под крилото си и да промени хода на историята. Но той е човек, който заблуждава огромен брой хора и не мисля, че те могат да бъдат обвинявани.“ – Казва превицата в интервю с Q Magazine през ноември 1989 г.

Животът му служи като доказателство за дълбокото въздействие, което научните открития могат да имат върху света. От стремежа към знание до етичните съображения на научните постижения, животът на Дж. Робърт Опенхаймер остава завладяваща история, която продължава да вдъхновява и провокира размисъл.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч. 

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *