Индия: Където всичко е любов (Втора част)

Йога между бреговете на Ганг и Хималаите

0 коментара Сподели:

Ришикеш, или градът, известен като столицата на йогата. Там, където Бийтълс са написали част от песните си, прекарали са известно време в ашрама на Махариши Махеш и са променили стила си. Там, където свещената река Ганг криволичи из подножието на Хималаите. Там, където хиляди хора отиват в търсене на промяна, на духовно просветление, на отговори на вечните въпроси. Ришикеш е свещено място – едно от многото лица на Индия и популярна дестинация за изучаване на йога.

Йога – можеш да си щастлив без всичко

След посещение на различни йога часове в София мислех, че йога е прекрасен начин за здравословен живот; нещо между спорт и духовна практика, даващи забележителен резултат, и то само за час/час и половина няколко пъти седмично. В Индия разбрах, че йога е или 24 часа на ден, или не е точно йога. И всъщност няма толкова голямо значение дали можеш да правиш зрелищни акробатични асани, стойка на глава или гарван, а дали можеш да поддържаш самодисциплина, да дишаш правилно, да владееш ума си, а не той теб.

И ако йога курс в Индия звучи някак романтично, само един бърз поглед върху дневната програма го приближава по-скоро до предизвикателство от казармен тип. Денят започва преди изгрев – сутрин в 5 часа сградата се огласява от сутрешен звънец за ставане, маймунски гонитби по балкона и птичи песни. Следва студен душ, джала нети, или солена вода в носа, дихателни упражнения, различни видове йога няколко пъти на ден, анатомия, философия и медитация, след което в 9 часа се изгасят светлините. Менюто е вегетарианско: без сладко, без месо, без алкохол, без кафе… Дрехите се перат в импровизирана пералня на покрива или на ръка. Чистенето на стаите и миенето на чиниите са прерогатив на бъдещите йога инструктори като част от карма йога. Често спира токът и съответно и крехката интернет връзка. Всичко това те връща към себе си и преобръща приоритетите ти, поне докато си там.

Научаваш се да правиш неща с ръцете си, да се грижиш за състоянието на средата, в която пребиваваш, и да споделяш. Все прости неща, но така далеч от градския живот, който живеем. Никога не съм си мислила, че мога да се наслаждавам на физическо изтощение, най-обикновено дишане на открито или просто неподвижно стоене.

За йога няма точно определение. Всеки го намира сам за себе си. За мен йога беше да се уча да живея щастливо без всичко, което обикновено ме прави щастлива, или път към безусловно щастие.

Мислех си, че в Индия ще постигна цел, ще приключа определен етап и ще завърша нещо започнато. Но се оказа, че там отворих просто съдържанието на голяма книга и всичко предстои.

За да промениш едно нещо в живота си, трябва да промениш всичко.

Всички убеждения, за които Идния ме разубеди

Индия ме накара да си помисля безброй неща за нея и ме научи как да се освободя от тях. Още преди да замина и след като вече се върнах, продължавам да разсъждавам върху съществуването на този друг свят. Ето някои от убежденията, за които Индия ме разубеди:

1. Надявах се да получа прозрение за житейската си мисия едва ли не. Вместо това разбрах, че дефинирана крайна цел няма. Мога просто да живея настоящия момент и това е достатъчно.

2. Мислех си, че ще постигна нещо значимо. Бързо стана ясно, че не с победи, покорени върхове и постижения ще мръдна напред. Просто осъзнаване.

3. Колкото повече наблюдавах света навън, толкова повече се обърквах. После разбрах, че съм сгрешила посоката и че безпогрешният компас за всичко е вътре. Интуиция, връзка с космичен разум или просто усет… всеки сам си намира своята формула.

4. Исках да науча хиляди неща в Индия – за преражданията, за Бог, за съдбата, кармата, любовта… Не открих отговори, но се научих да живея с въпросите.

5. Чистото сърце е това, което те пази. Ако гледаш какво можеш да дадеш, а не да вземеш; как можеш да помогнеш, а не да се възползваш; и изобщо как да си спасение за някого, а не да се занимаваш само със собствените си нужди, тогава светът се грижи за теб.

6.

Всичко, което си загубил, е също завинаги твое. Това, което ти липсва, присъства в сърцето ти, занимава ума ти и е всъщност с теб през цялото време.

7. В Индия или се влюбваш, или си тръгваш ужасен. И ако веднъж плени сърцето ти, никога не си отиваш завинаги.

Ако си прочел историята чак дотук, гледал си „Яж, моли се и обичай“ или някоя боливудска комедия, ходиш на йога, слагаш си къри в храната, палиш си миришещи пръчици и спалнята ти прилича на индийски храм, сигурно нещо у теб потрепва при мисълта за Индия. Направи го! Винаги си струва да сбъднеш мечта.

Най-красивите хора на света са направени от най-грозните моменти от техния живот.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *