Събития за седмицата: 29 май – 4 юни

Седмицата в културния свят на София

0 коментара Сподели:
Събития за седмицата (14)

След дъждовете, вятърът и всички перипетии на пролетта София разцъфтя в зелената си одежда,

а навсякъде можеш да усетиш и по-приповдигнатото настроение. Оказва се, че това се отразява и на културния календар и, ако през зимните месеци да намеря 5 събития, които да ми проговорят, е сложна задача, нещата сега не стоят по този начин. Пред очите ми се изляха толкова интересни предложения, че тази седмица ще избягам от обичайния ред на тази селекция и ще ти представя София по малко по-различен начин.

Започвам с фестивалите. Седмицата предлага два абсолютно задължителни за посещаване, и бих казала – не по веднъж.

Превърналият се в една от най-яките традиции на града Пролетен панаир на книгата тази година се провежда от 29 май до 4 юни в парка пред НДК.

В центъра на града, на открито, на свеж въздух, с желание за повече слънце и по-малко дъжд. Издателствата, които са се подредили в 60 бели шатри обещават прекрасни предложения за всеки вкус! XVI издание на панаирът е с рекорден брой участници – 144, за да сме точни. Хиляди книги, богата културна програма, страхотни срещи – какъв по-прекрасен начин да посрещнем топлото време? Ние непременно отиваме, и то с големи раници!

Второто седмично събитие, което ще ме накара да обиколя няколко локации всяка сутрин преди работа е Sofia Coffee Week. Любимо събитие, посветено на любителите на кафето и магията на ароматната напитка. Миналата есен се проведе за първи път и отвори очите ми за някои от най-феноменалните места, от които си тръгвах с амброзия в чаша. Приготвили са ни повече от това – тази година можеш да си избереш дейности от дегустация на редки кафета до уъркшопи, дискусии и специални напитки. Забавленията, разпръснати по картата на кафето могат да ти донесат и невероятна награда — запас от кафе за цяла година!

А ето и регулярната селекция от 5 събития, в които да се изгубиш:

„за любовта…“ по текстове на Яна Борисова
29 май, Sofia Live CLub

„за любовта…и Нощните Рицари“ е уникално театрално-музикално преживяване със специалното участие на Цветана Манева. Спектакълът е създаден по текстове на Яна Борисова, която е един от най-известните и успешни драматурзи в Европа, съпроводени от музиката на маестро Милен Кукошаров. Благодарение на „ за любовта…“ всички можем да отворим сетивата си за това огромно емоционално море наречено любов…или влюбване. Думите на Яна Борисова са достатъчен тласък, за да се запътиш натам: „В този спектакъл всички те са мои герои от различни пиеси, писани по различно време, по различна причина и в различен контекст. Така авторът успява да събере своите герои на едно място за да ги изслуша. И това ми се стори прелестна идея.“

After Work Social Club: Балкантон 
31 май, Once Upon A Time… Biblioteka

After Work Social Club Балкантон

В сряда те каним на събитие, организирано от нас, с най-искрена любов и носталгия към отминалото време.  Връщаме те в реалността в България към края на 70-те и началото на 80-те. На родния небосклон се появяват все повече групи, които пресъздават стила на така забранената Европа. Припомняме си ваканциите, когато Стражари и Апаши, Скачане на ластик, Дама, Сляпа Баба бяха нашето ежедневие, което чакахме с нетърпение. А за най-добрите сме подготвили игра с фунийки, където най-точните могат да си тръгнат с подарък от Go Guide!  Музиката е БГ диско! От онова, наистина хубавото. Нека си припомним старите любими изпълнители като Лили Иванова, Тоника СВ, ФСБ, Трамвай Номер 5 и т.н. Всеки ще може да преслуша избрана песен от нас, и ако я познае, да си тръгне с плоча за спомен. Очакваме те!

Ratio Forum 2023
3 юни, Иновационен форум Джон Атанасов

Форумът Ratio е едно от любимите ни събития, а темите винаги са изключително интересни. На 3 юни в Sofia Tech Park ще гостуват международни лектори със завладяващи истории, които ще ни удивят и вдъхновят. Това, което ни кара да обичаме форумът е, че дори най-сложните теми са представени ангажиращо и интересно, на достъпен език. От гените, които ни правят това, което сме, та чак до нишката, свързваща всички животински видове – темите на Ratio са малки и големи, но винаги интересни. Програмата включва четири презентации, с които можеш да се запознаеш във Facebook страницата на събитието. Пълната програма и билети те очакват тук.

Литературен маршрут със Стефан Иванов
4 юни, Квадрат 500

Програмата “Гледане с разбиране” продължава да изследва как може посещението в музея винаги да е различно дори когато изложбата не се сменя и как едни и същи произведения могат да разказват различни истории всеки път. През юни стартира новата им инициатива за музейни разходки, проследяващи литературната история и пресечните точки между визуални изкуства и литература. Литературни маршрутите са градски разходки, които съчетават по интересен и задълбочен начин литературната история, непознати факти за български писатели и поети и променят перспективата към града, наблюдавайки го изрично като литературна територия. „Литературните маршрути“ са истории, разказани от писатели и поети, теоретици и литературни историци. 

Dog Fest 2023 
4 юни, Кучешкия Парк

dog fest

И това събитие е организирано с наше участие! Любимият на теб и на нас Dog Fest става на 5 тази година, и емоциите от него отново ще огласят добре познатото място в градинката зад Park Center Sofia. На 4 юни кучешката градинка ще стане хост на единственото по рода си кучешко събитие, в което фокусът не сме ние, а нашите усмихнати опашатковци. Организираме редовния ни Dog Fest само и единствено с мисъл за твоя домашен любимец. Доведи го на мегапарти, остави го да се помотае с приятели, да участва в игри, да получи вкусни изкушения за награда и да потича волно по зелените площи. И той е човек на 4 лапи и той има нужда от развлечения! Ние пък ще дадем на него и на теб уникален празник.

Какво се случва в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв 

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *