Късо кино: Квартални истории

Ъъъ, съседските взаимоотношения

0 коментара Сподели:
Kvartalni Istorii

Както още древногръцкият поет Хезиод предупреждава, човек е хубаво да бъде в добри отношения с приятелите си, а още повече със съседите си. Разбира се, това е един прекрасен съвет, който за съжаление нерядко се превръща в непосилна задача дори за най-старателните и търпеливите. Но не трябва и да прибързваме със заключенията, тъй като често не можем дори да предполагаме каква история седи зад хората, с които споделяме един покрив.

Селекцията от късометражни филми „Късо кино: Квартални истории“ на Кинематограф

детайлно илюстрира извечната траги-комедия на съседските взаимоотношения. Необичайно, подборът се състои само от три заглавия, което позволява по-съсредоточено навлизане във всеки един от сюжетите. Програмата ще посети няколко български града, сред които Гоце Делчев, Пловдив, Враца, Бургас, Габрово, Велико Търново. На 31 май от 20 часа селекцията ще бъде представена в CineGrand София, където специални гости за дискусия с публиката ще са режисьорите на два от филмите Симеон Цончев („Под един покрив“) и Антония Милчева („Празник“). 

Подгответе се за пиперливи детайли, многозначителни реплики и комични битови ситуации или казано накратко – човек и добре да живее, пак има съседи.

№1

Вечерта започва с премиера на българския „Под един покрив“ на режисьора Симеон Цончев. Историята запознава с грък, който живее в България, и не се свени всяка вечер да свири на своето бузуки без да се съобразява от часа и съня на съседа от долния етаж. Съдбата, разбира се, е подготвила изненада и за двамата. Филмът е с номинация София Филм Фест, както и други престижни фестивали.

№2

Премиера за сцената на Кинематограф ще бъде още един български филм – „Празник“ на режисьора и сценарист Антония Милчева. Със страхотен пиперлив хумор и изтънчена кинематография филмът поставя любопитни въпроси в навечерието на една Нова година, която неочаквано събира група от приятели. Отново с номинация на София Филм Фест и редица други международни фестивали.

№3

Последният за програмата филм е носителят на Оскар за най-добър късометражен филм за 2020 година – The Neighbors’ window (Прозорецът на съседите) на режисьора Marshall Curry (Маршал Къри). Една трогателна и драматична история за семейният живот, завистта, прибързаните заключения и непредвидимите човешки трагедии.

Пълна програма и билети можеш да откриеш на този линк.

Има 10-те вида дразнещи съседи. Признай си кой си.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *