5 секси sci-fi героини от 80-те

Един списък, който гарантирано ще накара кръвта ти да ври

0 коментара Сподели:

Вече сме се погрижили да те уведомим, че на 26 април в коктейл-бар „Спутник“ откриваме чисто нов After Work Social Club сезон в sci-fi тематика.

Падаме си по фикцията, това е ясно, не омаловажаваме впечатляващите сюжети, ефекти и декори на научнофантастичните филми, но има и още един забележителен акцент, който буди носталгия, а именно

– космическите диви от тези времена.

Онези секси фантастични героини, които покориха екрана, създадоха шаблони за красота и влязоха в колективното съзнание и разбирания за сексапил. 

Поровихме се в архивите, откъдето извадихме пет секси sci-fi героини от 80-те години. Силни, игриви, умни и забавни, тези дами изиграват ключови роли във филмите, в които участват, и в оформянето на жените в жанра за поколения напред. След 80-те стереотипът, че жената в научната фантастика е Scream queen, е разбит. Тя стана нещо много повече.

Ornella Muti – Flash Gordon

Италианската красавица с магнетичен поглед се снима в италиански филми още от 15-годишна. Включваме я в космическата ни секси класация заради участието ѝ във Flash Gordon от 1980, където с ролята си на принцеса Аура – загадъчната дъщеря на безмилостния диктатор Минг, който иска да покори Вселената, остава в съзнанието на поколения sci-fi любители.

Debbie Harry – Videodrome

Въпреки кариерата си на пънк-рок певица и основател на групата Blondie (една от първите new wave групи изобщо), Debbie Harry се снима още и в киното и е известна с ролите си в много представления на Бродуей.

Канадският режисьор David Cronenberg, заинтригуван от нейното характерно бунтарско обаяние, я избира за роля в странния (дори за времето си) филм Videodrome от 1983.

В него нововъзникващите телевизионни технологии улавят най-перверзните желания на своите зрители. Debbie играе възможна проекция на въображението на главния герой. Казват, че кадърът, в който тя напълно безстрастно забива карфица през зърното си, се счита за една от най-завладяващите гледки в работата на канадския режисьор.

Kelly Lebrock – Weird Science

Американската актриса и модел Kelly Lebrock влиза в ролята на материализираната красавица от филма Weird Science от 1985. Във филма двама гимназисти, вдъхновени от „Франкенщайн“, решават да създадат момиче с помощта на компютър.

Захранен със снимки на най-красивите манекенки, напълно отговарящи на техните вкусове, и с цялата мощност на електричеството у дома си, те успяват да създадат Лиза.

Ослепителната красавица се появява по бельо и с разкроен суетшърт, който едва покрива гърдите ѝ. След доста забавни ситуации Лиза успява да превърне момчетата от неудачници – в герои. Тази роля превръща Kelly Lebrock в един от секссимволите на 80-те.

Nichelle Nichols Star Trek

Nichelle Nichols играе лейтенант Ухура в Star Trek както по телевизията, така и в киното. Тя се появява в шест от филмите от поредицата в периода 1966–1991, като с ролята си успява да разчупи стереотипа сред афроамериканските актриси и е първата, която е олицетворение на силната, способна жена в позиция на власт. С ролята си и с обществената си позиция Nichelle Nichols става вдъхновение и за жените астронавти в НАСА.

Traci Lords – Not Of This Earth

През 80-те Traci Lords влиза доста смело във филмовата индустрия за възрастни, като представя фалшив акт за раждане, за да прикрие, че е две години под законовата възраст от осемнадесет години. За времето, преди да бъде разкрита и да прекрати кариерата си на порно звезда, става една от най-търсените актриси в сферата. Американският филмов режисьор Roger Corman, който винаги търси сензационна история, се спира именно на сензационната мацка Traci. Избира я за главна роля в сексуализирания римейк на негов sci-fi филм от 60-те години – Not Of This Earth, където Traci някак съвсем естествено влиза в ролята на медицинска сестра.

Макар и научната фантастика от 60-те, 70-те и 80-те години на миналия век да има технически недостатъци, тя носи онзи особен чар, който киното оттогава притежава. Филмите от тази епоха поставят фундаментите в жанра и се превръщат във вечни класики, а жените, изиграли ролите в тях – в секс символи.

Празнуваме тях и тази магнетична ера заедно на 26 април на After Work Social Club в Спутник.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *