В София през уикенда: 21-22 октомври

Този уикенд ти го казваме директно - "Това е истината - всичко е лъжа"

0 коментара Сподели:

През следващите два дни имаме отговорната задача да придобиеш две умения, за които ще ни бъдеш благодарен цял живот – научи се да приготвяш ръчно месен кашкавал и да месиш и печеш занаятчийски хляб. Ако пък кухнята не те влече, можеш да отидеш на театрална премиера, да разбереш какво му е хубавото на японското кино (и на сакето) и да четеш независими списания с кафе и бисквитки.

ЛЪЖАТА
ПЕТЪК, СЪЛЗА И СМЯХ, 19.00 ЧАСА

Силно примамени от слогана "Това е истината – всичко е лъжа", отделяме петъчната вечер за театрална премиера. Накратко героинята на Койна Русева е забелязала най-добрия приятел на мъжа си с друга жена и трябва да реши дали да го запази в тайна. Не ти пожелаваме да попадаш в ситуацията на никой от героите, но пък погледната отстрани, тя е доста комична. Спектърът между лъжата и истината през сивата зона на полуистината е забавно нещо за изследване, особено когато те водят добри актьори.

РЪЧНО МЕСЕН КАШКАВАЛ, НАЙ-ДОБРИЯТ ПРИЯТЕЛ НА ВИНОТО
ПЕТЪК, FARMHOPPING (ВИТОША 137), 19.00 – 20.00

Ако още не си се отбил през магазина с фермерски продукти на farmhopping, това е добър повод да го направиш. Вероятно и ти като нас смяташ, че си най-добрият приятел на виното, но организаторите твърдят друго. Няма току-така да се съгласим, затова ще отидем да проверим. Илко от Мераклии ще се появи директно от мандрата в село Красново, за да покаже на живо как се прави ръчно месен кашкавал от краве мляко. След края на демонстрацията ще има и дегустация. И вино няма да липсва. Бъди там.

СВЕМА, БРОЙ 2
ПЕТЪК, GENERATOR, 19.00 – 22.00 ЧАСА

Свема е независимо българско списание за изкуство и разговори за изкуство. Излиза два пъти в годината и днес представя своя втори брой. Можеш да подкрепиш смелостта да се реализира подобен проект в България, като се отбиеш в Генератор, разгледаш и купиш новия брой, след което вникнеш в материалите в него и си подариш едно съвсем хедонистично удоволствие, ако си от онези хора, които още обичат да разгръщат хартия. Ще има изпълнение на арфа, мзуикална селекция от Dots и коктейли от Absolut.

OUR WKENDS
СЪБОТА И НЕДЕЛЯ, DREKKA, 11.00 – 18.00 ЧАСА

Привилегия на уикендите е да бъдат бавни. Ако твоите не са такива, трябва да се замислиш и да направиш генерална промяна. OUR WKENDS е поредица, която обединява три задължителни елемента на съботно-неделното прекарване – добро кафе, добро списание, добри печива. Грижата за първото имат DREKKA, второто идва от HUGGE, които се стараят у нас да имаме достъп до интелигентни независими издания като Luncheon, Cereal, Kinfolk, Oak, Water, My Residence, а похапването ще е от LUbakery с кейкове със сезонни плодове и ароматни бисквитки.

ДНИ НА ЯПОНСКАТА КУЛТУРА: ЛЮБИМАТА НА ПРОФЕСОРА
ПЕТЪК, ДОМ НА КИНОТО, 18.30 ЧАСА

Петъчно можеш да пиеш саке, да разбереш повече за японското кино и да надникнеш зад кулисите на една красива история. Екранизация по едноименния роман на Йоко Огава, филмът е омагьосваща история за умението да живееш тук и сега, да не отлагаш щастието си, както и за всички онези неведоми „формули", които могат да построят семейство. Съдбата на млада самотна майка, мила и отзивчива жена, се пресича с житейската битка на 64-годишен математик, чиято памет трае само 80 минути. Как ще се реши тяхното уравнение, ще разбереш след малко над сто минути, но ще запомниш задълго.

ЗАНЯТЧИЙСКИ ХЛЯБ ЗА НАЧИНАЕЩИ
НЕДЕЛЯ, AMOUSE BOUCHE CULINARY SCHOOL, 16.00 до 19.00 ЧАСА

Нищо не е по-вкусно от прясно изваден от фурната хляб. По време на този клас ще разбереш как да месиш (кратко, дълго и смесено) и как да печеш традиционна домашна пица, фокача, френски багети и  пълнозърнест хляб. Ще се запознаеш с различни видове брашна и ще разбереш връзката между месенето и ферментацията (втасването). Каква е разликата между квас и мая пък ще знаеш, дори насън да те бутнат. През цялото време ще мирише на прясно изпечен хляб, трудно ще е да се съсредоточиш, но поне опитай.

За още уикендски преживявания, виж предложенията на къде можеш да потътувиаш с приятели.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *