Уханните растения, които да извикат слънцето на балкона ти

Пролетта закъснява, но я привличаме с цветна градинка

0 коментара Сподели:

Ако си фен на растенията, които големият ни широк свят може да ти представи, този материал ще разгърне пред очите ти цял нов свят от цветя, които можеш да засадиш на балкона си. Разнообразяваме обичайните мушкато, алое и люти чушлета с уханни растения, които не само цъфтят красиво. Опияняващи аромати ще се носят от терасата ти, а желанието да прекарваш повече време под слънчевите лъчи ще се увеличи в пъти! бавно навлизат в живота ви.

Външните растения са онази подправка в дома, която с присъствието си придава жизненост на външите пространства. А времето за засаждане е точно сега.

Ако не знаеш от къде да започнеш, с ароматни растения на терасата можеш да положиш основите на своята зелена империя. И в този материал не се фокусираме върху онези, които използваме за чай или готвене (мента, машерка, босилек). Говорим за онези, които ще довеят до носа ти най-красиви аромати. От онези, които световните парфюмерии използват за ароматите си.

Гардения: Сред най-ароматните растения

Това великолепно цвете с мускусен аромат присъсътва в някои от най-продаваните парфюми на световни марки. Освен това е главен герой в дворовете и градините на гръцките домове. Една саксия е достатъчна да омае сетивата ти и да изпълни с аромат цялото пространство.

Нощта ухае на жасмин

На второ място по популярност в категорията на ароматните растения след гарденията е жасминът. Той открадва сърцето на всеки, който прихване омаята на ароматните бели цветчета. В световен мащаб е и едно от най-популярните увивни растения. Това е плюс ако решиш, че ти трябва нещо, което да покрие голяма площ или искаш да избегнеш любопитните погледи на съседите.

Зюмбюл (хиацинт)

Хиацинтът, по-известен като зюмбюл, успява да очарова с прекрасния си аромат, но и с цветчетата си, които имат мнооого широка гама от нюанси. Розово, светло синьо, виолетово, оранжево, жълто, червено или бяло – решението е твое, а ако решиш – можеш да си направиш цяла цветна градинка.

Лавандула: Сред най-ценните билки

В списъка с растения, които подобряват вида, аромата (а и здравето), ще намерим и лавандула. Саксия до леглото помага при безсъние. От друга страна, изнасяйки я на балкона, ще искаш да прекарваш повече и повече време на открито, в близост до нея. Друг плюс е, че привлича пчелички и им помага да се ориентират в градската среда, което е много важно.

Теменужка: Сред растенията, които викат „пролет“ с аромата си

Теменужката е сред едногодишните, пролетни растения, чийто сладък аромат ясно вика пролетта. Теменужките могат да разцъфтят в нюанси на бяло, жълто, розово, лилаво и червено. Без съмнение тези малки, кокетни цветчета помагат в създаването на най-цветния и романтичен балкон.

Класическата, вечна роза

Розовите храсти, които обикновено красят дворовете и градините на нашите баби и дядовци, тази година могат да греят и на твоя балкон. Традиционната центафолия – розовата роза с богатия си аромат, е най-характерна, но в разсадниците и цветарските магазини можеш да откриеш всякакви сортове и още по-ароматни представители на вида.

Вечерна иглика

„In my life, in my yard, a night flower, that you bring to life only every dusk“. С падането на нощта сладкият аромат на вечерната иглика се разлива във въздуха и хипнотизира всеки, приближил се до нея.

Плумерия: Сред растенията с тропически аромат

Плумерията, известна още като индийско пхули, има способността да те пренесе в Хавай. С най-прекрасния, лек, тропически аромат, тя преобразява изцяло пространството, което обитава. Климатът ни не е най-подходящ, така че ще се наложи да полагаш по-специални грижи за нея, но ако си успешен градинар усилията ще си заслужават.

Още за дома: Фън шуй: 5 неща, от които да се отървеш, за да увеличиш flow-а на енергия

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *