7 трансджендър актьори, които променят правилата в Холивуд

По повод скорошното обявяване на участието на трансджендър актрисата Hari Nef в актьорския състав на дългоочаквания филм Barbie

0 коментара Сподели:
hunter schafer euphoria

Подобно на много други маргинализирани групи транссексуалните, небинарните и несъответстващите на общоприетите норми за пола хора все още са недостатъчно представени на екрана и в медийното пространство. Благодарение на това, че талантът не пита от какъв произход си, за какъв се приемаш и какво ще си кажат другите, транс хората най-накрая могат да видят други като себе си във филмите, които всички гледаме.

Очевидно е, че трябва да извървим още много път, преди да можем да говорим за пълно равенство, но крачка по крачка ще стигнем до по-хубавите времена.

Организацията с нестопанска цел GLAAD проследява представянето на транссексуални в медиите от 2002 г. и установява, че 54% от телевизионните предавания, които включват транссексуални герои, все още ги представят в негативна светлина. 35% от тях варират в сивата сфера между „проблемни“ и „окей“, докато само 12% се считат за положителни герои.

Как медиите и поп културата могат да помогнат?

Говорим за основни и лесно приложими неща. Едно от тях е избирането на транс актьори, които да играят транс герои. Избирането на Катлийн Търнър за ролята на Чарлз Бинг – бащата на Чандлър в „Приятели“ само затвърждава стигмата, че транс хората просто се обличат с дрехите на другия пол, вместо да живеят като автентични хора.

По повод скорошното обявяване на участието на трансджендър актрисата Hari Nef в актьорския състав на дългоочаквания филм Barbie ти представяме още 6 трансджендър актьори, които в момента променят, а може би и завинаги, нещата в Холивуд:

Eliot Page

Може би си спомняш Елиът Пейдж от главната му роля в Juno или Umbrella Academy – онзи супер нашумял преди няколко години сериал на Netflix. Пейдж разкри пред света, че сменя идентичността си през 2020 с пост в Instagram:

„Харесва ми да съм трансджендър. И обичам това, че хората ме намират за странен. И колкото повече прегръщам това, което съм, толкова повече мечтая, толкова повече сърцето ми расте и толкова повече процъфтявам. Към всички транс хора, които ежедневно се сблъскват с тормоз, омраза, малтретиране и заплахи за насилие: Виждам ви, обичам ви и ще направя всичко възможно, за да променя този свят към по-добро.“

Laverne Cox

Laverne Cox е може би най-известна с ролята си в Orange is the New Black, за която стана първият открито транссексуален човек, номиниран за Primetime Emmy в актьорска категория. И през 2015 спечели.

Asia Kate Dillon

Dillon също се появи в Orange is The New Black, но повечето хора ги познават с появата им в Billions на Showtime. В ролята си на Тейлър Мейсън, се превръщат в първия открито небинарен човек, който играе небинарен герой по телевизията.

Indya Moore

Moore се появи в сериала Pose, но сега развива кариера на доста успешен модел. Тя е първата открито транссексуална и небинарна личност, която краси корицата на Elle, и използва това като възможност да говори за това, което чувства.

Dominique Jackson

https://twitter.com/tyraaross/status/1644177774586757121/photo/1

Jackson пише книгата The Transexual from Tribago, която описва нейния път. „През годините много хора имат погрешно схващане за транссексуалните хора. Но трябва да осъзнаем, че операциите за смяна на пола са лично преживяване. А пътят на всеки транс човек завършва на определено място.“

Hunter Schafer

Hunter Schafer стана известна по-бързо, отколкото ни се вярва, благодарение на ролята на Джулс в сериала Euphoria. Джулс е един от малкото герои, не водещ ужесточена битка с идентичността си. Желанието на Hunter Schafer е това да се превърне в начина, по който транс хората са репрезентирани в поп културата. „Трябва да има повече роли, в които транс хората не просто се борят с това, че са по-различни, но са автентично себе си, докато се занимават с други проблеми“.

Тук те очакват 5 филма със Зендая, които да не пропускаш

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *