Събития за седмицата: 20-26 март

Астрономичексата пролет кацна на дръвчетата. Виж какво донесе в събитийния живот на града

0 коментара Сподели:

Тази седмица София, пременена с тъкмо напъпилите клони на дърветата и огряна от първите пролетни лъчи е тъй цветна и разнообразна, че заслужава да я обиколиш надлъж и нашир. И какво по-хубаво от това? Открий най-любопитното, което е приготвила за теб, и не пропускай да събереш витамин Д.

До последна капка | звукова инсталация на Антони Райжеков
20 март, Plus 359 Gallery

Изложбата “До последна капка” на мултимедийня артист Антони Райжеков използва водата едновременно, като медиум и метафора, като послание и логика. Пет звукови скулптури, активирани от бавно течаща вода, протяжно “пеят” своята лебедова песен. Водата е онзи ресурс, без който нямаше да ни има. Нямаше да има хора, нямаше да има океани, нямаше да има и кислородна обвивка около планетата. В същото време, водата е ресурс, който разхищаваме, замърсяваме и употребяваме, почти безнаказано. Звуково-философското преживяване “До последна капка” е структурирано вертикално. Колкото по-нагоре се качваш, толкова по-остро става посланието. Музикалното трио от счупени инструменти, преминава в кресчендото на новия градски шум, а най-горе, в архитектурната и символична кулминация на изложбата, не капят звуци, а думи. Думи на мъдрост и прозрение, думи оформили човешката цивилизация и култура. Същото това знание, което прави човека господар на света и същевременно негов унищожител.

Стихийни отпечатъци: изложба | музика | коктейли от Go Guide
22 март, Vivacom Art Hall Oborishte 5

На 22 март ще се радваме да те посрещнем на нашето бляскаво събитие във внушителната Vivacom Art Hall Oborishte 5. Там окачаме портрети и следи, оставени върху червилата на Симона Дянкова, Мария Силвестър, Антония Йорданова, Сидония Радева, Мария Каракушева, Весела Бабинова, Марта Петкова, Глория Петкова, Олга Минева и Десислава Павлова. Точно в 19 ч. откриваме изложбата, заснета от Фелия Барух, част от която са 10 портрета и 10 фотографии на червила с марката Kilian Paris, които дамите са използвали през месец март – метафора за стихийните отпечатъци, които жената оставя във всички сфери на живота, до които се докосне.

Depeche Mode Party // ‘Memento Mori’ Album Launch
25 март, TELL ME

TELL ME организират едно специално събитие, което цели да ознаменува издаването на 15-я студиен албум на Depeche Mode ‘Memento Mori’ — първата нова продукция на бандата от Базилдън след Spirit (2017) и загубата на непрежалимия Анди Флечър (Флеч) през изминалата година. Продуциран от Джеймс Форд с допълнителен принос от нашумелия звуков инженер Марта Салони, ‘Memento Mori’ съдържа 12 композиции, които обхващат широк спектър от теми свързани с житейската преходност, но и приемането на смъртта като логичен изход, изпълнен със смирение. Датата е 25.03 (събота), началото 22:00 часа, мястото е Tell Me (ул. Иван Вазов 12, София), а входът е 10 лв. Канят ни от рано — нощта ще е дълга.

ПОД СЛЪНЦЕТО | AFTERSUN | 27th Sofia IFF
25 март, Sofia International Film Festival 

Филмът е продуциран съвместно с филмовата компания А24, която стои зад едни от най-интересните филми излизали през последните години, привлекли вниманието на по-младата публика, както и на кинокритиците. Не го пропускаме тази седмица по време на СФФ. Aftersun или „Под слънцето“ e първият филм на шотландската режисьорка Charlotte Wells и за няколко месеца се превърна в абсолютен хит на световната сцена. Във фокуса на историята са Софи и трогателните ѝ отношения с нейния баща в дните, които двамата споделят по време на една лятна ваканция. Постепенно във фасадата, която баща ѝ се опитва да поддържа, за да осигури на Софи идеалната почивка, започват да се появяват пукнатини. Неслучайно страхотният Paul Mescal (някои от нас го познават от сериала „Normal People“) бе номиниран за тазгодишния Оскар за главна мъжка роля именно за този филм.

Часът на Земята: благотворително парти и куиз
25 март, Club Mixtape 5

 По традиция и тази година в последната събота на месец март, ще изгасим светлините точно в 20:30 ч. #ЧасътНаЗемята, най-мащабното събитие, посветено на опазването на планетата, ще се случи за 17-и пореден път. По този повод в Mixtape 5 ни канят на специално благотворително събитие – комбинация от стендъп комедия, музика на живо и куиз с интересни въпроси, свързани с дивата природа.  На сцената ще излязат и още забавни комедианти и талантливи музиканти: Николай Димчевски и Пламен Мандаджиев, Ния Петрова и Явор Милчев, Надя Брайт, Георги Кючуков, Paraplanner, Керана и космонавтите. Цената на предварително закупен онлайн билет е 25 лв. Можеш да си купиш и на място в Club Mixtape 5 срещу 30 лв. Който и вариант да избереш, ще получиш малък подарък от организаторите на входа!  Стойността на билета е 100% дарение за природозащитната кауза на WWF България!

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *