Banksy и новата му творба Valentine’s Day Mascara

Последният mural на артиста обръща внимание на домашното насилие, но беше "разчастен" часове след като се появи в Маргейт, Кент

0 коментара Сподели:
New Banksy artworks

Знаеш кой е Banksy, или по-скоро не знаеш, но си запознат с това, което прави.

Той е анонимен и скандален, политически некоректен и абсолютно гениален. От старта си в Бристол през 90-те, до световната му инвазия през последните години, графити артистът не спира да ни шокира отново и отново. Изобилстващите му с деца, полицаи и плъхове картини са далеч над сатира, те често откровено се гаврят с попкултурни величия и всевъзможни обществени институции.

Banksy не си подбира битките и без страх се изправя срещу обществените врагове – припомняме ти, че произведението Cardinal Sin беше изложено в Ливърпул насред разгара на скандала със сексуалните посегателства срещу деца, в които Католическата църква беше обвинена, и опитите за покриването им. Лицето на свещеника в творбата е пикселизирано като на престъпниците в медиите.

Навръх 14 февруари, денят на любовта и всичко розово и пухкаво, артистът публикува в социалните си мрежи новия си проект, който приковава погледите ни.

Творбата представя типичната домакиня от 50-те с изрядна прическа, престилка и… посинено око и липсващ зъб, която бута тялото на мъж във фризер.

Освен това пред рисунката в оригиналния ѝ вид има фризрер и боклуци, разхвърляни по пода – включително счупен бял градински стол, щайга и празна бутилка от бира. Спекулациите относно публикацията предполагат, че роденият в Бристол художник таргетира насилието над жени на Свети Валентин, и според нас няма място за съмнение.

От общината премахват фризера под предтекст, че е опасен за преминаващите, и са се свързали с живущите, на чиято фасада е произведението, за да получат разрешение тя да остане.

Насилието над жени и момичета е в челните редици на новините през последните години, а Banksy и провокациите му привличат внимание към наболелите теми на времето ни. Girl With Balloon, символ на невинността, любовта и надеждата, във вид на графити е едно от най-популярните му творения. Всички сме чували израза „Да обърнем внимание на слона в стаята“. В един доста екстремен арт терористичен акт Banksy го визуализира по време на първата си американска изложба Barely Legal. Проблемът, върху който артистът обръща внимание тук, е най-очевидният – експлоатацията на животните за забавление на хората.

Покрай празненствата за XXX летни олимпийски игри в Лондон Banksy реши да забие ножа до дръжката в сърцето на индустриалния капитализъм с тази тъжна истина. Как ли се е почувствало кралското семейство от това обвинение в експлоатация на детски труд в потните мазета на Азия? Най-вероятно не са фен…

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *