Събития за седмицата: 30 януари – 5 февруари

Изпращаме подобаващо януари

0 коментара Сподели:

Вече можем да го кажем: напук на снега, откриваме тайните на София.

Чакахме го този сняг така пламенно, а сега, като дойде и захапа бузите ни с остротата си, а валящите иглички ни карат да затворим очи и да свием рамене, започнахме да си търсим оправдания да не се показваме навън. За да не съжаляваме за изпуснатите емоции чупим този тертип на поведение и запълваме седмицата си с хубави емоции.

Пътуваме от Ямбол до Париж с творчеството на Жорж Папазов, слушаме концептуален албум в тоалетната на КО-ОП, поемаме на пътешествие към себе си с „Януари“ и още:

Жорж Папазов – Осветителят
31 януари, Национална Художествена Галерия

Мащабната изложба отбелязва 50-годишнината от смъртта на Жорж Папазов и е първата сериозна негова ретроспектива в България след изложбата “Жорж Папазов. Творби от фонда на музея „Пти-Пале“, Женева“ през 1988 в София. За 78 години той извървява дълъг път от Ямбол до големите европейски столици. Живее в Прага, Виена, Мюнхен, Берлин и Париж, където се установява през 1924. Неговото творчество се свързва и с експресионизма, кубизма, фовизма и дадаизма. Безкрайната фантазия му отрежда пътешествия в различни стилови направления и в разнообразни зони на съзнанието. Колкото и да е трудно да се категоризира само в едно течение, със сигурност Жорж Папазов носи откривателския и експериментаторски дух от първата половина на ХХ век. Кураторът Мария Василева включва в експозицията над 100 произведения, които си заслужава да видиш.

Let The Water Play на Kurt Kolev
2 февруари, КО-ОП

„Да пусна една вода” е четвъртата пространствена инсталация от кураторската програма „Like the State, the Toilet is Never Neutral”. За нея Кърт Колев (псевдоним на Калоян Колев) създава музикален албум, който може да бъде чут единствено в тоалетната на КО-ОП. Албумът е изграден от редки български песни, повечето от които не могат да бъдат открити през официални канали в интернет. Оригиналните песни обаче са нарязани до неузнаваемост. Колев превръща обществената тоалетната в музикално пространство, което е антитеза на стрийминг платформите. Обществената тоалетна ни поставя ограничения, които затрудняват нормалното слушане. Там сме сами, за кратко. Влизаме с цел – използването на тоалетната или миенето на ръце – все действия, които произвеждат звук, напомнят ни за телата ни, пречат ни да чуем музиката както трябва.

Samm The Man & Shoira
3 февруари, SODA

Откриваме февруари с една интересна колаборация между DJ Samm the Man и Shoira (Шаира), която е в България от няколко години, но чак сега се решава да се върне към диджейнга. Двамата ще забъркат музикален коктейл от Диско, Афро, Латин, Фънк и Хаус. Пътувайки по света с официалната си работа, Шаира има възможността да се потопи в музика от най-различни жанрове и държави, но най-много се увлича по Афро-Латино ритмите. Първата й изява като диджей е на Африканския континент, където прави частни партита за големи емигрантски общности, докато работи в хуманитарната сфера. След това пуска своята любима музика в Шри Ланка, Грузия и Ирак. Самуил пък познаваш добре – няма как да си изпуснал фънки сетовете му ако кракът ти някога е стъпвал в SODA. С впечатляващо богатия си арсенал от музикални познания кара цялата публика да танцува до зори.

Късна прожекция на „Януари“
4 февруари, Дом на киното

„Януари“ е филм, който те кани бавно да се потопиш в мистично пътешествие към себе си. Лентата разказва историята на двама мъже и една гарга, заключени от снежна буря на края на света, се опитват да разгадаят една мистерия докато тя бавно ги поглъща. На 4 февруари в Дом на киното ще можем да се насладим на късна прожекция на тази студена лента в топлата прегръдка на киносалона, а в Cush Bar-а ще ни очакват за по питие (или две) с музиката на Тсетун Тсентанауа (Alarma Punk Jazz). DJ сетът ще ни примами да останем с психеделик джаз, рокендрол хитове от несъществуващи радиостанции, северозападни ритуални експерименти и шлагери с и без подсвиркване.

Тигър и дракон
5 февруари, Театър 199

Не е за изпускане и моноспектакълът „Тигър и дракон“, зад кулисите на който те разведохме в рубриката си Go Backstage. Oванес Торосян застава пред нас – без грим, без претенции, безмилостно сам, безкомпромисно комичен, безкрайно любопитен… в очакване на невероятни чудеса! Героят е от онези, които вярват, че животът ти дължи невероятни чудеса. Но и не съвсем. Където и да се намира – дали в магазина за кожени изделия, в който работи, или на купон в квартала, или в кухнята с майка си, или (избягал от нейната вечна взискателност) в някоя задна уличка за да съчинява рап куплети – той носи в себе си… тигър и дракон! Какво точно представляват те? И накъде го водят? Може би и той дори не знае. Но те ще го подтикнат да ни се разкрие на сцената.

Вдъхнови се за постановката с това видео:

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *