Войната започна, но не е за буквите – петте „за“ и „против“ сериала

Сериалът на БНТ "Войната на буквите" предизвика повече полемики и от мач Левски-ЦСКА, а ние ти показваме основните тези и на двете „враждуващи“ страни.

0 коментара Сподели:

От 15 януари БНТ започна излъчването на българския исторически сериал, основан на едноименния роман на Людмила Филипова „Войната на буквите“.

Историята ни води през бурните времена на X век, а най-младият български княз Баян е в основата на сюжета. Той се влюбва във внучката на византийския император – Мария, като императорът обещава да му я даде за жена, ако князът му разкрие тайната на непобедимата българска армия, пазена от мистериозния монах Черноризец Храбър.

Баян разбира, че силата се крие в древната ни азбука, което го принуждава да  избере между Мария и българите.

Сериалът проследява превръщането му от дръзко и непокорно момче в мъдър защитник на народа, когото легендите от векове наричат Баян Магесник. Дотук всичко звучи изключително обещаващо като сценарий, а актьорският състав на продукцията е повече от звезден – Теодора Духовникова, Захари Бахаров, Деян Донков, Валентин Танев, Дарин Ангелов, Севар Иванов и кой ли още не. Снимките и трейлъра отново ни обнадеждиха, че ще гледаме нещо изключително. Както обаче често се случва у нас, всичко беше прекрасно и хубаво, докато не започна.

След първите два епизода на сериала в интернет пространството се разрази истинска война за и против това, което виждаме на екран, а сблъсъците бяха толкова ожесточени, че

сме убедени, че ако българите имаха същия хъс в миналото, както сега зад клавиатурите – още преди няколкостотин години да сме превзели Византия.

Ние запазваме неутрална позиция, защото смятаме, че всеки има право на лош или добър кино вкус, и също вярваме, че всеки има право да гледа или да не гледа каквото си иска.

Въпреки това обаче, тъй като не можем да пропуснем това вайръл онлайн сражение, ти показваме основните аргументи на двата враждуващи лагера и те оставяме сам да избереш ти от кой ще бъдеш или просто като нас ще си хапваш пуканки на дивана и ще се дивиш на желанието на всякакви разбирачи да изказват мнения по всякакви въпроси. О, времена, о, нрави! Ето и основните опорни точки първо на хейтърите на „Войната на буквите“:

ПРОТИВ

  • „Какъв е този език?! Тези говорят като мутри в „Под прикритие“, а не като исторически личности. Никой не е говорил така през Х век.“
  • „Не е верен исторически!“ – всички зрители изведнъж станаха историци минимум с докторска степен и естествено оповестиха, че сериалът няма нищо общо с действителността и истинската ни история
  • „Каква е тази бутафория – това е декорът на Ню Бояна, а не византийски – пак са объркАли времето тея наш‘те…“
  • Не се чува, НЕ СЕ ЧУВА, не се чува!!! – коментарът, който съпътства всеки български филм и познай – и тука не се чува.
  • Крали сме – демек откраднали сме – втория вайръл коментар за всичко българско – „Сериалът има доста заимствани елементи от „Игра на тронове“ и „Домът на дракона“. Царица Мариам е комбинация между Алисънт Хайтауър и Церсей Ланистър…

ЗА

  • Езикът е разговорен, историческите герои са живи хора – самата Теодора Духовникова обясни в свой пост, че главните герои са били реални, живи хора и именно като такива ги представят актьорите. С разбираем, красив и съвременен език и с цялата им палтира от емоции и чувства.
  • Всеки разбира – феновете на „Войната на буквите“ определено скочиха срещу псевдо разбирачите: „Поздравления за сериала! Очакваме всички серии + няколко сезона! Време е да се събудят многознайковците и да помислят реално какво се е случвало по нашите земи.“
  • Хейтят го, защото е български – сигурно няма друга нация в света, която да е най-критична към собствените си филми, книги, звезди и т.н. Един от аргументите в защита на сериала е, че хората го хейтят просто защото е български и заради нищо друго.
  • Патриотичен е – всички защитници на лентата смятат, че е време да научим за славната си история и преди османското робство и поздравяват екипа, че чрез този сериал виждаме тази история.
  • Изключителни актьори, изключителна игра – всички замесени актьори в сериала го защитиха със статуси, като обясниха подробно колко усилия, старание, финансиране и сложен снимачен процес е коствало на екипа да направи този сериал. Те подчертаха, че който може да направи по-добре исторически сериал с този мащаб, да заповяда.

За финал ще кажем само едно – успокойте се, гледайте каквото решите и не се карайте с непознати за филм в онлайн пространството… не е сериозно. У нас – всеки сам си преЦеня! Вместо това изключете телевизора и подкрепете любимите си клубове, ресторанти и барове в София и Пловдив на awards.goguide.bg! През 2023 за осми път празнуваме Go Guide Food & Drink Awards заедно с всички номинирани, приятели, партньори и съмишленици на медията. Връчваме ценните статуетки, отбелязващи победа в една от 22­те категории, на 23 февруари, като преди това номинираните страхотни заведения очакват твоя глас, за да ги подкрепиш. Давай смело, защото за гласувалите ще има и мегааа награди!

За още от същото – виж 5 неща, които научихме за секса от бг киното на прехода

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *