Яйои Кусама и Louis Vuitton на „Шан-з-Елизе“ – триумфът на точките!

Най-продаваната жива художничка в света – Яйои Кусама и Louis Vuitton избухнаха с колаборация, която преобрази световните столици

0 коментара Сподели:

снимка: Edward Berthelot/Getty Images

Обожаваме модата и изкуството, а когато двете се хванат и съберат ръка за ръка, тогава едно е сигурно – светът ще изпадне в захлас.

Ето защо не сме учудени, че в първия месец от новата година не друг, а гигантите от Louis Vuitton ни изненадаха с проект, който се настани право в сърцата ни. Брандът продължи колаборацията си със съвременната художничка Яйои Кусама, която всички световни изкуствоведи провъзгласиха за най-продаваната жива художничка в света. Стилът на Кусама е изключително иновативен, а цветните точки във всякакви вариации, форми и съчетания са нейна запазена марка. Тя е световноизвестна с изкуството си, което се простира в много области – скулптура, инсталации, живопис, пърформанс, мода, поезия, художествена литература и др. През 1958 г. се мести в Ню Йорк, за да изучава американски абстрактен импресионизъм и става част от попарт културата и контракултурните движения. Творбите на японката са излагани в музеи и културни институции по целия свят, като Кусама е смятана за един от най-важните живи художници в Япония и по света. 

снимка: Edward Berthelot/Getty Images

Известна е и с поредицата си от представления, включващи голи хора, изрисувани с ярки цветни точки. Художничката живее от 70-те години на миналия век в психиатрична болница, но това не ѝ пречи да твори и да се появява на пазара за изкуство доста често в последните години.

Първото партньорство на луксозния бранд и японката бе през 2012 г., когато Марк Джейкъбс все още е творчески директор на Vuitton.

В края на 2022 г. Louis Vuitton обяви, че ще пуска втора съвместна колекция с Кусама, което накара феновете на марката да изпаднат във възторг. Нямахме търпение и ние да видим какво са сътворили от Vuitton, но те надминаха стократно нашите очаквания, като буквално преобразиха няколко световни столици, където се намират бутиците им в тематиката на колекцията Yayoi Kusama x Louis Vuitton.

снимка: Anadolu Agency/ Getty Images

Безспорно най-впечатляващ обаче е водещият магазин на марката на  „Шан-з-Елизе“ в Париж. Сградата, построена от Жорж Вюитон през 1912 г., е украсена с характерните полка точки на съвременната художничка, а огромна скулптура, наподобяваща нейния образ, поставена на покрива е разположена така, сякаш ги „рисува“.

Интериорът също е преобразен, а на външната витрина на магазина може да бъде видяна интерактивна скулптура, която се движи, като имитира движенията с боя по различните точки пред ръката ѝ.

Виждаме, че колекцията е обхванала и френските макарони в кафетата, които са във всеки от големите бутици на луксозния бранд. Не знаем докога ще продължи това пиршество за сетивата, но определено ни се ще да отскочим до „Шан-з-Елизе“, за да видим фамозната сграда. Браво Vuitton! Обрахте ни точките : )

снимка: Neilson Barnard/Getty Images

За още от същото – виж Монограмите в модата

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *