Трима от „нашите“ са номинирани за европейски „Оскар“

Три родни филма ще се борят за големите отличия

0 коментара Сподели:

Обичаме да сме горди и често си търсим поводи за това под дърво и камък. Е, в този случай не ни се налага да търсим дълго, защото Европейската филмова академия и EFA Productions обяви на фестивала в Севиля номинациите във всички категории за 30-те европейски филмови награди, които ще се връчат на официална церемония на 9 декември в Берлин.

И познайте какво? За първи път в историята на наградите 3 български филма ще претендират за Европейска филмова награда – ура!!! Родните ленти, които имат тази чест, са:

„Безбог“ на Ралица Петрова, който е номиниран за европейско откритие на годината и който, признаваме си, ни хвана за гърлото и не ни пусна дълго след това. Филмът стартира в Локарно, където, както всички знаем, спечели голямата награда, след което триумфира на редица световни и национални фестивали. Спечели „Златна роза“ за най-добър филм във Варна и Голямата награда на София Филм Фест 2017, а Ирена Иванова с превъплъщението си в Гана – главната героиня в „Безбог“, открадна сърцата на всички, но взе и най-важното сърце. Продукцията получи Специалната награда на журито и приза „Сърцето на Сараево“ за най-добра актриса.

„Пощальонът“ на Томислав Христов ще се бори за европейска филмова награда за документален филм. Лентата дебютира в конкурса на „Сънданс“, мина и през най-авторитетния фестивал за документално кино в Европа – IDFA в Амстердам. Филмът разказва за Иван, пощальон в Голям Дервент – селце, разположено край границата с Турция. Той се кандидатира за кмет с целта да приобщи бежанците от Сирия и така опустялото село отново да се оживи. Но има и друг кандидат, който е твърдо против тази идея, самопровъзгласява се за представител на социалистическата партия и обещава „интернет за всички, както е при Путин“. Крайните позиции провокират разговори и конфликти сред 40-те възрастни жители.

„Белгийският крал“ на Питър Бросенс и Джесика Удуърт ще се състезава за комедийния приз. Филмът е копродукция между Белгия, Нидерландия и България и както знаем, премиерата му беше по време на Филмовия фестивал във Венеция през 2016 г. Историята разказва за крал Николас III, който е самотник и има чувството, че не живее собствения си живот. Той заминава на официално посещение в Истанбул с британския кинорежисьор Дънкан Лойд, назначен от двореца да заснеме документален филм, за да се затвърди реномето на белгийския крал, но идва новината, че Валония – южната половина на Белгия, е обявила независимост. Кралят трябва веднага да се върне у дома и да спаси царството си, обаче слънчева буря връхлита Земята и причинява срив в комуникациите и затваряне на въздушното пространство. Кралят, Лойд, който съчинява изкусен план за бягство, и част от екипа на Николас бягат от Турция и търсят път към Белгия. Така започва тяхната одисея през Балканите под прикритие. Лентата е пародия на документален роуд муви, в който един спящ крал се събужда за реалния свят.

Препоръчваме ти и един сериал, не е българси и не е номиниран, но пък си струва да го гледаш.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *