Събития за седмицата: 16-22 януари

Задоволяваме жаждата за култура, изкуство, музика

0 коментара Сподели:

София никога не спира и винаги има какво да ти предложи. Магията на града дебне дори в мразовитите дни на януари. За да сме част от живия, дишащ организъм на града, сме селектирали събития, които да отговорят на всичките ти нужди, да задоволят жаждата за култура, изкуство, музика и не на последно място – забавление.

Потапяме те в разнообразието, което ни готви идната седмица със събитие – пътуване към изтока:

Sofia MENAR 2023
16.01, Дом на киното

Отлитаме към Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка, за да се докоснем до най-доброто от киното на ислямския свят. Фестивалът стартира днес с българския документален филм „Духът на Шехеразада“, след което можеш да се насладиш на богата селекция от игрални, документални и късометражни заглавия. На фокус тази година са иранските режисьорки, в това число една от най-уважаваните дами в иранското кино – Мениже Хекмат. Сред акцентите са и „Средиземноморска треска“, награден в Кан за най-добър сценарий, адаптацията по Е. Е. Шмит „Хотел между тоя и оня свят“ от Кан Шахаб Хосейни и най-новата лента на Ян Артюс-Бертран „Нашето наследство“. Филмите ще са достъпни и онлайн в платформата Neterra.

Късо кино с ритъм
18.01, КЕВА

В ритъма на месец януари неизменно присъстват киното и музиката, като двете най-зимни и разпознаваеми форми на творчество. За да влезе в хармония с това, редакторският екип на Кинематограф е подготвил незабравима селекция от късометражни филми, които се завихрят около темата за музикалното начало. Главни герои в това кино-музикално пиршество ще бъдат Теодора-Косара Попова – режисьор и съсценарист на „Танда“, и Бисер Джонев – режисьор и сценарист на „Дишай“. Това са двете български ленти, които оглавяват класацията за филми на музикална тематика в последните две години и това е факт отвъд личното пристрастие и субективния вкус. И двамата ще бъдат активна част от програмата, която включва дискусия за техните филми, опит и за седмото изкуство въобще. Цялата програма, както и билети, можеш да откриеш тук.

Маргинали
18.01, Топлоцентрала

Ако пък не ти се ходи на кино в сряда вечер, ще се опитаме да те заинтригуваме с музикално-визуален пърформанс на клавирно дуо „Атмосфери“ и Венелин Шурелов в Топлоцентрала. В контекста на музикалната програма, маргиналиите са 24 кратки пиеси без общо драматургично развитие и наратив. Всяка маргиналия въплъщава различно гранично състояние (първична агресия, медитативна съзерцателност, непоклатима решителност, остър сарказъм и др.). В маргиналиите липсва кулминационна точка, те са като своеобразен прелюд към сонатата. Нейната по-крупна форма, бидейки една от най-устойчивите музикални форми въобще, контрастира на минималистичните кратки маргиналии. В сонатната форма музиката на Яан Раатс има пространството да претърпи развитие и да акумулира енергия, за да достигне до своя катарзис в последната част, която е и връхната точка в програмата.

сме и не сме
19.01, Little Bird Place

В четвъртък отиваме в галерията за модерно и съвременно изкуство с профил природа, биологичен свят и екология Little Bird Place за откриването на общата изложба на Калина Мавродиева, Юлий Таков и Камен Старчев. Тримата автори събират в една изложба своите представи за същността на природата и непрекъснатите промени. Лайтмотивът идва от „В едни и същи реки слизаме и не слизаме, сме и не сме“ – фраза на Хераклит, съпътстваща известната мисъл „δὶς ἐς τὸν αὐτὸν ποταμὸν οὐκ ἂν ἐμβαίης“ („не можеш да стъпиш два пъти в една и съща река“). Според неговия ученик Кратил, не можеш и веднъж.

Cyber Dervishi
21.01, Koncept Space

За да замотаем съвсем главите си, в събота се оставяме в ръцете на вещите в занаята, а именно – домакините от Koncept Space. Няма да успеем да го кажем по-добре от тях, затова ти цитираме тяхното описание на това, което ни чака: „Нашият орден е по – древен от бекташите, накшбандите и мавлевиите – и сега се връщаме с отмерените си дихания, панически инициации в техно индъстриъл бийтове, за бързи, за средни и високи скорости, за да излекуваме този прогнил и самозабравил се свят, оставен на милостта и объркващите вибрации на Петя Буюклиева, Тоника СеВе, Ерик Екзотик и Кичка Бодурова.“ Нас ни заинтригува, а теб?

А ето тук ти показваме най-добрите места за пътуване през 2023 г.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *