Негово Величество Балкан Балкон!

През януари ти разказваме за летните гуми, бидона с кисело зеле и всичко, без което не може един истински балкон на Балканите

0 коментара Сподели:

Зимата е в пълната си сила, новата година тъкмо е стъпила боса в океана от големи очаквания на всички нас,

а ние посвещаваме следващите редове на единствения всевластен герой на студените дни.

Той е повелителят на месеците от ноември до ранен март, външната ни стая, спасението за всичко, което трябва да сложим някъде, но не знаем къде. Той е обиталището на простора, съкровищницата на тънките мезета и бидона с кисело зеле, той е с площ, която може магически да се разтяга до плюс безкрайност. Той е красавецът на блока и тайникът на всеки апартамент. Той е балканският балкон! Обичаме го, посещаваме го често и ти разказваме без какво не може един класически бг балкон през януари.

P.S. Благодарим за великите илюстрации на BG Daze, който е увековечил по блестящ начин днешния ни герой – виж яките му неща в социалните мрежи.

Технически подробности

Български балкон без огромна сателитна чиния, стар хладилник, газова бутилка, гардероб, печка или цяла „лятна кухня“, шкаф за обувки, въдици, винтчета, болтчета, тоалетна на котката или поне миниголф и стара абитуриентска рокля, сложена в пликче БИЛЛА – просто не е балкон. Тук можем да намерим всичко – от стар компютър, през противогаз и гумени ботуши до модерен китайски простор, който се сваля и вдига минимум с висше образование.

Всички зимни, летни гуми, крик и резервен акумулатор за колата също са стройно подредени в тази така… разнообразна плеяда от неща.

Храна, много храна

Ако си мислиш, че пещерните хора са ползвали естествения студ пред пещерите, за да съхраняват по-дълго време мамута, уловен за ядене, то не си били в Надежда или Люлин през януари. Тук по балконите бельо може да не видиш, но красиво окачени като коледни гирлянди мезета от всякакво естество, хванати с щипки за простора, няма как да ти убягнат. Това домашни пастърми, сложени да се веят или сушат домашни луканки, еленски бутове, бабеци и каквото се сетиш са си задължителна зимна украса за всеки самоуважаващ се балкон. Под тях, разбира се, е и царят на балкона – бидонът с киселото зеле, а отстрани буркани и туршии колкото ти сърце иска. Зима е, я! Няма гладни да седим, дори да сме в мезонет в Горен Лозенец – храната си е храна и задължително по-голямата ѝ част е на балкона.

Подкрепи любимите си заведения в София и Пловдив в Go Guide Food&Drink Awards

От гарсониера в пентхаус

Няма какво да се правим, че балконът е просто балкон. Той никога не е бил такъв, няма и да бъде. Той си е супер детска стая, когато се остъкли и се бутнат една-две носещи стени, чудесна лятна или постоянна кухня.

Също така си е още една стая, която можеш да ползваш, надстрояваш, остъкляваш и променяш точно както си искаш. Все пак балконът си е чисто твой.

Бабата

За финал оставихме най-важното, без което един балкан балкон не може. Неговата царица, пчелата майка на целия този екзотичен кошер – бабата или нейно величество комшийката. Това МИ6, КГБ, ДАНС и каквото се сетиш могат само пасти да ядат. Баба, застанала на своя балкон, е като Сталин пред масите. Тя знае и вижда всичко, може да ти разкаже къде  е бил всеки жител на квартала по месеци и часове и нищо, ама нищо не убягва от нейния поглед. Дори бримка на чорапогащника да си имала през 2002 г. в сряда преди обед – бабата знае и ще помни. Затова този януари внимавай как минаваш пред, под и до негово драгоценно величество балкона. Стискаме ти палци и задължително ще ти махаме от там!

За още от същото – виж 10 неща, които не трябва да правиш в „Надежда“

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *