Неделна киновечер: още 10 страхотни филмови адаптации по книги

Когато филмът е (почти) толкова добър, колкото книгата – част 2

0 коментара Сподели:

Стартира тазгодишното издание на фестивала за кино и литература Cinelibri и по този повод отново се замислихме за впечатляващите екранизации по обичани романи (и в някои случаи и разкази). В една предишна киновечер си говорихме по темата и безразсъдно заявихме, че светът е пълен с несполучливи филмови варианти на велики книги. Впоследствие обаче се затруднихме да стесним списъка до само 10 заглавия.

Именно затова сега ти даваме и още 10, с които да влезеш на кино-литературна вълна точно навреме за фестивала.

В настоящата селекция влиза не един, а два филма на великия Кубрик – The Shining и A Clockwork Orange (по едноименните романи съответно на Стивън Кинг и Антъни Бърджес). Въпреки че Кинг не е крайно очарован от екранизацията по иконичната си хорър класика, а адаптацията по A Clockwork Orange кощунствено пропуска последната глава от оригиналния вариант на книгата, не можем да отречем, че и двете ленти се отличават с изключителни качества.

Като споменахме Стивън Кинг, в ума ни веднага изникна още един страхотен филм по негова новела – The Shawshank Redemption.

Шедьовърът на Франк Дарабънт е толкова знаков, че остави след себе си наследство от препратки, намигания и пародии в редица по-късни филми.

Също толкова емблематичен е и The Godfather на Франсис Форд Копола, който, смятаме, няма нужда от представяне. Интересно е, че самият Марио Пузо, авторът на оригиналната трилогия, е съдействал за написването на сценария и въпреки че някои от по-страничните сюжетни линии отпадат или мигрират във втората част на филмовата поредица, голяма част от оригиналния материал е запазена достоверно.

Предишния път ти препоръчахме Fight Club, а този път се връщаме към Дейвид Финчър за запомнящата се трилър-мистерия Gone Girl. Още един режисьор се включва за втори път: Дени Вилньов, който, признаваме, е един от любимците ни, брилянтно екранизира новелата на Тед Чанг Историята на твоя живот.

Говорим, разбира се, за главозамайващата научна фантастика Arrival. Докато сме на същата жанрова вълна, няма как да не включим в списъка и Blade Runner – както оригинала, така и продължението на Вилньов Blade Runner 2049.

Правим мрачен завой с предупреждение да си подготвиш обилно количество носни кърпички, защото следва Спилбърговия The Schindler’s List,

а след това – American Psycho, който е колкото забавен, толкова и ужасяващ. За финал завъртаме глобуса на 180 градуса и попадаме на една южнокорейска екранизация по японски разказ. Burning на Лий Чан-дон по привидно невъзможния за адаптиране разказ на Харуки Мураками Горящият хамбар е заплетена мистерия, която смайва с изкусната си кинематография и блестящо изградената си сюжетна линия, доказвайки още веднъж достойнствата на съвременното южнокорейско кино.

The Shining

По „Сияние“ от Стивън Кинг

A Clockwork Orange

По „Портокал с часовников механизъм“ от Антъни Бърджес

The Shawshank Redemption

По „Рита Хейуърт и изкуплението в Шоушенк“ от Стивън Кинг

The Godfather

По „Кръстникът“ от Марио Пузо

Gone Girl

По „Не казвай сбогом“ от Джилиан Флин

Arrival

По „Историята на твоя живот“, от сборника „Историята на твоя живот и други разкази“ на Тед Чанг

Blade Runner

По „Сънуват ли андроидите електричоовце?“ от сборника „Омнибус – Сънуват ли андроидите електроовце?“ на Филип К. Дик

The Schindler’s List

По „Списъкът на Шиндлер“ от Томас Кийнли

American Psycho

По „Американски психар“ от Брет Ийстън Елис

Burning

По „Горящият хамбар“ от сборника „Изчезването на слона“ на Харуки Мураками

Вижте и първите 10 страхотни филмови адаптации по книги.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *