Предизвикай себе си

Дни на предизвикателствата 2017 са вече тук

0 коментара Сподели:

Любимо събитие, на което всяка година отдаваме нужното внимание. Дни на предизвикателствата и този път идва с богата и разнообразна кинопрограма, към която няма как да останеш безпристрастен, особено ако си фен на екстремните спортове, приключения и пътешествия. 

Над 10 филма правят премиерата си в киноафиша на 12-ото издание на форума, който ще се състои от 29 ноември до 1 декември в аула „Максима“ на УАСГ. Както всяка година, подбраните заглавия са следствие от внимателна селекция и събират най-доброто от документалното спортно и приключенско кино по света и у нас. В рамките на трите фестивални дни ще видим най-новите и чакани с огромен интерес продукции на гигантите в брашна Patagonia (Fishpeople) и Picture Organic Clothing (трилогията Reel Rock Tour 12; Storm Troopers, In Gora), като

специално внимание тази година е отделено и на родни киноленти, посветени на подвизите на популярни български алпинисти и изследователи,

сред които най-новият филм на Боян Петров "14×8000".

Споменавайки In Gora, трябва да се отбележи, че филмът на реж. Анди Колет, посветен на приключението на група белгийски фрийрадъри из Балканите, включително и България, вече обиколи голяма част от световните спортни кинофестивали и остави зрителите и журитата очаровани.

Накратко това е филм, разказващ за борда на бивш американски училищен автобус, преоборудван изцяло в екологичен кемпер, в който живеят модерните номади Тим и Вал заедно с група скиори и бордисти. Те преследват пудрата по пътя си и преминават през Австрия, Словения, България, Македония и Черна гора. Преживяванията им са далеч отвъд всекидневието на редовия фрийрайдър, не на последно място заради вдъхновяващите срещи с местните в различните държави.

Освен приключенски In Gora (идва от славянската дума „гора“) е и документален филм със социални измерения, изследващ проблемите на околната среда. Мотивацията на семейство със силни екологични ценности, заедно с тази на група фрийрайдъри, посветени на опазването на планините, са перфектна възможност да бъдат поставени на дневен ред някои наболели теми на Балканите, между тях и кампанията за Пирин на WWF.

Още една лента, която няма да пропуснем, е FISHPEOPLE.

Ние сме същества на водата. 90% от нас е вода, живеем на Синята планета, а учените твърдят, че колкото по-близо до водата живеем, толкова по-щастливи се чувстваме. Новият филм на Patagonia – FISHPEOPLE, разказва точно за това – за хората, чиито животи са неразривно свързани с предизвикателствата на откритите води. Режисьор на филма е Кийт Малой, бивш професионален сърфист и сърф амбасадор на Patagonia, който проследява историите на няколко невероятни личности, посветили се на моретата и океаните. Сърфисти, плувци и рибари, бивш работник в мина и деца от рискови групи са сред героите на филма, които ни показват пречистващата сила на водата в съвсем буквален смисъл. Солените дълбини крият много повече от това, което виждаме, когато гледаме от брега.

Осмели се да се потопиш в безкрайното синьо, остави се на водата да промени и теб.

Поредицата Reel Rock Tour 12 пък събира в себе си четири филмчета, които представят четири уникални истории на четири забележителни личности, обединени от една идея – да покорят върха. Break on Through разказва за една удивителна млада дама и непоклатимата й воля. В съвременното скално катерене 5.15 е абсолютният връх в скалата по трудност, постижение, достигано до момента само от някои мъже, но никога от жена. Марго Хейс, малко известна 19-годишна девойка от Боулдър, Колорадо, е твърдо решена да промени това, като мобилизира тялото и ума си до краен предел. Дали ще успее, ще научите в края на филма. Above The Sea проследява приключението на легендарния катерач Крис Шарма, който открива недокосвана гладка стена при завръщането си в Майорка. Ако успее да преодолее поредица от взривоопасни мятания в дълбокото и най-после да овладее пасажите, той ще установи какво може да бъде най-трудното в света „соло над дълбока вода”. Safety Third – за повечето катерачи сигурността е на първо място. Но Брад Гобуърд не е повечето катерачи. Подхранван от еднодневни понички и невъзпрепятстван от страхови усещания, този млад талант предизвиква границите на страховитите традиционни маршрути, изкачвания без седалка и изпотяващи ръцете неосигурени соло изпълнения. Stumped разказва вълнуващата история на едноръката катерачка Морийн Бек. Пиеща, псуваща и крайна, тя натоварва остатъка от липсващата си ръка до краен предел. 

Очакваме и премиерата на Storm Troopers

Малкото и китно снежно градче Хейнс в Аляска е прочуто с две неща: дългогодишната си хели-ски традиция (каране на ски с хеликоптер) и необятните планини, в които това се прави. Всяка пролет райдърите се събират в този величествен снежен рай, за да се спуснат по най-известните и най-желаните линии (писти?) в света. От няколко години обаче тази уникална местност вече не е достъпна. „Четирите вятърни планини“ са обявени за забранена за летене и съответно за спускане на товар и кацане територии. Следователно достъпът на хеликоптери до най-апетитните за спускане зони в тази мечтана местност е преустановен. На североизток са разположени върховете Storm Troopers. Следвайки пътя на великите фрийрайдъри и екстремното си желание да възродят митичния връх, Лео и Томас се отправят на пешеходен преход към върха – за първи път в историята му! Двамата се стараят да покажат на природата смирено поведение, за да съхранят и да се насладят на магията на тези изключителни земи.

Българското включване в кинопрограмата е "14×8000".

През изминалата година най-популярният български алпинист Боян Петров успя да изкачи още два осемхилядника като част от проекта си “Българин на 14х8000”, който именно ще бъде представен в рамките на настоящото издание на спортния форум. Филмът се фокусира върху експедицията на Боян до Гашербрум II (8035 м) – тринадесети по височина връх в света. Намира се в Каракорум, Пакистан, на границата с Китай. През лятото на 2009 г. Боян прави опит на този връх, но се връща само на петдесет метра от най-високата му точка. Изкачването през лятото на 2017 г. е успешно и Боян става третият българин, достигнал върха.

В края на август Боян се отправи към следващия си връх – Даулагири (8167 м), – седми в класацията на хималайските гиганти. В компанията на испанеца ветеран Карлос Сория (78 г.) екипът прави един неуспешен опит в средата на септември. Опитите за атака продължават и върхът е достигнат на 29.09.2017 г. Осмо българско изкачване.

 

 

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *