Sofia Art Week vol. 5: Всичко, което трябва да знаеш

Тазгодишното издание носи името RE-SPIRIT / TRANS-SPIRIT

0 коментара Сподели:
sofia art week

За пета поредна година Æther Sofia ни кани да участваме в

„открит диалог, визуален и дискурсивен разказ, изпълнен с наративи, позиции, ъгли и перспективи, като операционна система, изплетена от паяжини, от една страна, насочена към баналността на злото и, от друга, анализирайки значението на политиката на грижа“. От 18 до 25 октомври.

Ако прочетеното ти звучи далечно, странно, прекалено „арт“, не бързай да поклащаш глава. Дай ни възможност да ти разкажем повече, за да видиш, че в някое от кътчета на програмата на Sofia Art Week ще откриеш нещо за себе си. 

Защото изкуството е това, което ни движи. Понякога, в преломни моменти, само то е способно да насочи вниманието ни към душевното и истински значимото.

Тазгодишното издание на Sofia Art Week е озаглавено RE-SPIRIT / TRANS-SPIRIT.

SAW се появява на хоризонта ни като безоблачно парченце почва на фона на замърсения пейзаж. Приканва ни към себе си с дълъг списък от партниращи локации и над 100 артисти, които можеш да откриеш на сайта. Поемаме си дълбоко въздух, а жизнеността ни сякаш става все по-силна. 

Чрез артистичен дискурс организаторите целят да задействат важността на колективното мислене, да събудят несъзнателното, като същевременно стимулират нови умения. В ситуацията, в която се намираме, вместо да обръщаме гръб на  всички политически, социални, икономически и човешки несправедливости, те ни карат да се замислим над тях и подканват към прогресивен разговор. Давайки платформа за споделяне и обсъждане в София и Варна, се опитват да сложат грижата на първо място.

Под термина „грижа“, нека се разбира социалният капацитет и дейност, която включва грижата за всичко необходимо за благополучието и процъфтяването на всички:

„Грижа“ се превръща в колективния ни и индивидуален капацитет да осигурим политически, социални, материални и емоционални условия, които целят причисляването на мнозинството от хора, живи същества и организми на тази планета да процъфтяват, заедно със самата нея. Чрез този подход искаме да разберем грижата като активна и необходима част във всяка сфера на живота.“

Началото на SAW обещава да те накара да се замислиш откъде идват апатията и безгрижието, защо баналността на ежедневието царува и доколко това засяга междуличностните ни отношения.  Различни художествени и социални практики ще се пресичат, за да открият капацитета и потенциала на грижите, споделени и осигурени на егалитарна основа. Без претенцията да предлагат решения, артистите скицират примери от миналото и настоящето, които да вдъхновят у теб желание за споделеност. Както споделят и самите те: „Преосмислянето на тези зависимости от грижи е от основно значение за днешната политика, ако се надяваме да насърчим политиката на утрешния ден“.

Локациите, в които ще заживее изкуството, са:

Æther art space
Doza gallery
Bobbina
The Loft
Ressonator
Charta gallery
KO-OP


Както и:

Kopriva 
Goethe Institute Bulgaria
One night stand gallery
Integrated Artists
Squat shop gallery


За повече информация, пълна програма и списък с артистите отвори този линк

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *