Кула дъх, тяло мембрана – в галерия +359

0 коментара Сподели:

В първата си самостоятелна изложба за галерия +359 в София Стела Геперт разглежда архитектурата, тялото и заобикалящата го среда като единна взаимозависима органична система, която е едновременно в резонанс и непрекъсната комуникация.

Кула дъх, тяло мембрана (TOWER BREATH BODY MEMBRANE) възниква от нуждата на художничката да се свърже с природата чрез човешките органи.

Тя се вдъхновява от китайските боди техники, както и от динамиката на тялото при събуждане, ставане и лягане. Отправните точки са, от една страна, жестове при боравене с невидимите за нас органи и, от друга страна, звуци, които стимулират органите.

Най-важните човешки органи – бъбрек, стомах, черен дроб, сърце и бял дроб, са разположени вертикално по етажите на кулата, пропорционално спрямо реалистичното човешко тяло. За първи път артистката работи с въплътени звуци, които инициира, за да стимулира органите. Тези звуци образуват асоциации с други видове живи същества и пейзажни звукови полета в определена композиция.

Докато публиката осъзнава и съзерцава огледалните протези на художничката – ОГЛЕДАЛЕН ГРЪБНАК (2022), възниква преплитане и на архитектурно ниво под формата на заемаща пространство огледална инсталация, която Стела Геперд възприема като гръбначен стълб. В поредицата си от рисунки, озаглавени КОНСТИТУЦИИ НА ТЕЛАТА, Стела Геперд изследва материалните и енергийните състояния на тялото и неговите органи. Художничката следва разпределения към плазмени, газообразни, течни и земни енергии, съчетавайки емоционално интензивни и екзистенциално застрашаващи състояния на страх, гняв, мъка и отвращение от една страна, и психологическите фактори от друга страна. Като отпечатъци на тялото, те се превръщат в психо-географски карти, които Стела Геперт съчетава с фротажни, така наречени КОНСТИТУЦИИ НА ТЕЛАТА – МОРСКИ РИСУНКИ (2022) на различни субстрати – като бетон и пясъчна почва.

Тук можеш да видиш още информация за изложбата, която ще те очаква до 24 октомври.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *