„От вандализъм до изкуство“ – Sofia Graffiti Tour

0 коментара Сподели:
sofia grafitti tour

С българската премиера на култов документален филм за графити сцената на Амстердам започва поредицата от събития „От вандализъм до изкуство“, част от Sofia Graffiti Tour.

Високия старт даваме на 8 септември в 20:30. Локацията е Дом на киното, а филмът носи името „Короната на краля – трудни, добри, по-добри времена”. Той проследява отблизо историята на графити сцената на Амстердам и днес се счита за задължителен за всеки истински фен на графитите и стрийт арта. Съчетавайки редки архивни кадри с актуални интервюта с „кралете и кралиците“ на сцената, лентата разказва увлекателно и многостранно за зараждане на графитите в холандската столица в края на 70-те, през навлизането на хип-хоп културата през 80-те,  до  средата на 90-те години на миналия век. След прожекцията ще се проведе дискусия с екипът на Sofia Graffiti Tour и специалното участие на Алекс Поуп и Дейвид Роус от Музея за улично изкуство и графити STRAAT, Амстердам.

Премиерата на филма дава начало на серията от събития „От вандализъм до изкуство“ 2,

които Sofia Graffiti Tour организират за втора поредна година с подкрепата на Посолството на Кралство Нидерландия в България. Програмата продължава до 11 септември и включват още специалното гостуване в страната на стрийт арт легендата Mr. June.

Той ще е един от четиримата водещи на майсторски клас с 20 предварително избрани млади български художници, а след това ще изрисува една стена в центъра на София в отличителния си стил. Лектори в майсторския клас ще бъдат още:  Алекс Поуп –мениджър на образователната програма на Музея за улично изкуство и графити STRAAT и известния испанския графити артист и изследовател Хавиер Абарка, който ще се включи онлайн.

Кураторът на музея STRAAT – Дейвид Роус ще пристигне също в София и ще се включи в майсторския клас, което определено е вълнуваща новина!

Повече подробности и актуални новини около предстоящото издание на „От вандализъм до изкуство“ може да следиш в профилите на Sofia Graffiti Tour във Facebook и Instagram.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *