Молец: от небето до право в сърцето

0 коментара Сподели:
Молец

Музиката им е перо, носено от вятъра, музиката им е светлината или молецът, които лети към нея.

Музиката им е лека като полъх, тежка като мъжка дума, сладка като мед. Те са различното, бавно, лирично, дълбоко, трап-поп-хип-хоп откровение. Те са част от вълната на новата българска сцена, която наистина си заслужава да чуеш.

Те са Крис Макаров и Юлиан Славчев, или група МОЛЕЦ,

които вече успяха да докоснат сърцата ни и да накарат София буквално да полудее по това, което те наричат „нашите неща“, правени с вяра и любов. Качваме ги над софийските покриви, за да сме по-близо до високото, до онова нужно и важно божествено звучене и започваме да си говорим. За негово величество пътя и, разбира се, за най-важната му муза – музиката.

Здравейте! Започваме от началото – къде се намерихте, момчета?

Крис: По пътя на живота. Ние сме приятели от детството всъщност.

А музиката къде ви намери?

Крис: В една лятна вечер ни събра! Но всъщност музиката поотделно ни е срещнала на различни места. Мен още в детството с баща ми, който е музикант. Свирил съм на инструменти, пял съм в хор и общо взето – цял живот съм свирил с него на перкусии.

Юли: Аз си написах първата песен на 15 години на английски, след като се влюбих в непознато момиче в автобуса, което четеше книга. Оттогава започна тази страст, после имах една група „Три-биполяр“ и защото бяхме супер истинска група, се разпаднахме (смях). После се появи МОЛЕЦ, което беше нова и тотално различна посока за нас.

Как стана създаването на групата и каква е историята зад името?

 Крис: Първият ни опит беше да се съберем вкъщи, за да правим музика и бийтове. Тотално неуспешно бих казал, но това беше началото.

А идеята на името е, че молец всъщност означава молещ се човек, тази концепция идва от нашата споделена вяра.

Двамата сме вярващи момчета, пеем и се опитваме да имаме ежедневна комуникация с този божествен промисъл.

Да поговорим за стила?

Юли: Бих казал, че стилът ни се доближава най-много до някои руски групи.

Крис: Стилът ни не е нещо ново, просто е нов за българската сцена. Върху трап бийтове представяме по-разпети неща с r&b стилистика. При руснаците също е наблегнато много и на текстовете.

Кажете ми за текстовете си – усещаме ги като поезия в полет. Кой ги пише или и двамата участвате?

Юли: И двамата и това е най-сладкото нещо. Винаги казваме, че ние първо сме текстописци и после изпълнители, певци и т.н.

Ако трябва да обясним МОЛЕЦ на тотално непознат?

Крис: МОЛЕЦ е едно семейство, реално. Едно благословено семейство от много талантливи хора. От доста време не сме само ние двамата и аз вярвам в това.

Абе, това е новата вълна на българската сцена!

Юли: Посланието на МОЛЕЦ е „има как!“. Ние не сме изпипани професионалисти, нито професионални певци, обаче когато това, което правиш, е с искреност излято и с любов обсипано – има как.

Крис: Емоция!

Кога за пръв път усетихте онова опияняващо чувство, че нещата се получават?

Юли: За мен беше, когато Руши ни покани да подгреем преди негово участие с 30-минутен сет. Той беше разпродал Club Terminal 1, което са много хора.

Когато се качих на сцената, а ние имахме само две издадени песни тогава, и чух публиката да пее с нас…!

Крис: За мен беше, когато разпродадохме малкия Строеж. Тогава Мартин от Строежа каза да пуснем веднага нова дата за следващия ден, която също се разпродаде буквално за часове. И ако на първия ден дойдоха близки и познати, които много обичам, то на втория дойдоха тотално непознати хора, които пееха текстовете ми срещу мен с пълно гърло и тогава си казах: „Уоуу, тук става нещо!“.

 Кои три песни на МОЛЕЦ трябва да чуем първо?

Юли: „Голям“, „Еуфория и „7 дни“. Историята със „7 дни“ е много любопитна, защото това парче гръмна чак сега – цели 5 месеца след като излезе. Парчетата си имат собствен живот – пускаш го, то си отива при някого, после при някой друг и ти дори не разбираш накъде е полетяло и това е най-якото нещо.

Крис: Нищо от тези събития не сме очаквали да се случи. Не сме изисквали от процеса. Ние много вярваме, че изкуството не е пълноценно, не е готово, докато не го е видял някой друг. Трябва да го види още някой освен човека, който го е създал.

Юли: Затова примерно с „Мед“ бяхме – „хайде да го пуснем!“, въпреки че не е перфектно, за да задвижим целия процес. Понякога трябва да оставиш каруцата отпред да те тегли.

Рецептата ви за перфектно лято?

Крис: Рецептата за перфектен живот е любими хора. Време, прекарано с любими хора. Лятото е време, в което трябва да спреш и да оцениш. Затова аз се кефя на лято без планове, без очакване. Накъдето те отвее морският бриз.

А какво предстои?

Крис: Участие в Bar NOMO на Градина. Имаме и колаборация с Мила Роберт, която скоро трябва да излезе.

Юли: На 15 септември има голямо събитие – МОЛЕЦ в Kino Cabana с лайф банда.

Какво е музиката?

Крис: Едно голямо спасение, в което аз влизам. Да затвориш очите и ушите си – да сложиш слушалките и да станеш сляп и глух към околния свят, но да погледнеш навътре към душата си. Това ми носи музиката, когато слушаш музика, разбираш много повече не за нея, а за себе си.

Какво да кажем на тея хора за финал?

Крис: Бачкайте – става!

Юли: Готови сте да правите яките неща – просто ги правете.

Внимание, червен код: опасно горещи филми за вълнуващи горещи вечери

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *