5 литературни герои, които искаме на гости за Коледа

Кой е твоят избор? Време е да помечтаем!

0 коментара Сподели:

В този пухкав, гушкав сезон около Коледа сякаш започваме да мислим повече за близките си. Семейството е задължително, но на един толкова топъл празник се замисляме и кого бихме искали да поканим на трапезата си.

За литературните фенове винаги има поне един герой, който е повече от симпатичен. Който изпъква с качества, подобни на нашите. Или пък когото със сигурност искаме да познаваме в реалния живот. Често дори се влюбваме в измислени герои или ги носим в сърцето си като пример за подражание.

Коледа идва с тихи стъпки, а с нея идва и този кратък списък с герои, които със сигурност биха били най-големият подарък за светлия празник.

Шерлок Холмс – „Приключенията на Шерлок Холмс”

Един толкова налудничав, необикновен и наблюдателен персонаж неминуемо води до остроумен разговор и множество приключения. В най-лошия случай ще ви направи психоанализа само по цвета на пижамата ви и ще изпуши няколко лули до камината, а в най-добрия ще ви предложи да разследвате заплетено убийство. Кой не би се зарадвал на една добра мистерия в хола?

Моли Уизли – поредицата „Хари Потър”

Може и да ни изплете грозни коледни пуловери, но пък ще ни сготви чудни вкусотии като тиквен пай или пък шоколадова торта. Освен това има и бонус – ще научим последните клюки около семейство Уизли и по кой мъгълски предмет се е вманиачил сега Артър. Моли умее да внася уют в дома.

Билбо Бегинс – „Хобит”

От дракони през джуджета и гоблини – приключенията на този симпатичен герой нямат край. А нищо не сплотява повече на Коледа от една добре разказана история, пълна с неочаквани обрати и… един вълшебен пръстен.

Песни, гатанки и танци – това е идеалният коледен гост.

Внимавайте с този мъник обаче, защото по някое време може и да изчезне така, както се е появил.

4. Котаракът Бегемот – „Майстора и Маргарита”

Огромният котарак от свитата на Дявола е доста своенравен и едва ли зачита празници като Коледа, но пък със сигурност ще изпие завидно количество водка и ще покаже какво значи забавление от дълбоката руска душа.

Зорбас – „Алексис Зорбас”

Една Коледа по балкански със сигурност ще накара съседите да завиждат. Вие ще го учите на хоро, а Зорбас ще ви върне любовта към живота с (поне) едно сиртаки. Сладкодумен, чаровен и чистосърдечен, един такъв гръцки герой ще ви накара да запомните тази Коледа завинаги.

Вижте още класации и коментари за книги тук
.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *