Многото лица на Египет: Шарм ел-Шейх и Хургада за шест дни

Там, където плажните ивици са дълги, коктейлите никога не свършват, слънчевите дни в годината са над 360, водата е чиста и спокойна, а плажните партита - безкрайни.

0 коментара Сподели:
Египет

Мосю Блонден вдигна ръце в знак на протест.
— Но има толкова много да се прави! Пътувайте!
— Да, пътуването. Вече доста пътувах. Мисля, че ще ида в Египет тази зима. Казват, че климатът е прекрасен. Ще се махна от мъглата, сивотата, безспирния, монотонен дъжд.
— Ах, Египет! — въздъхна мосю Блонден.
— Човек дори може да пристигне там, струва ми се, без да пътува по море.

Из “Смърт край Нил”, Агата Кристи

За разлика от времето, в което е живяла и творила безсмъртната Агата Кристи, до Египет вече се стига особено лесно и определено не е необходимо да е по море. В наши дни само за под три часа с чартър* прекосявате България, Гърция и кацате в Египет, където времето започва да тече по различен начин. Ако и вие сте си представяли, че Египет е само пирамиди, позволете да ви заведем на пътешествие из бреговете на Червено море. Да разбием представите ви за тази дестинация от филма „Мумията“. Да ви разходим из курортните градове Шарм ел-Шейх и Хургада, докато мислено се пренасяте под сенките на палмите в три от топ премиум ризортите в Египет.

Там, където плажните ивици са дълги, коктейлите никога не свършват, слънчевите дни в годината са над 360, водата е чиста и спокойна, а плажните партита – безкрайни.

*В края на статията ще откриете информация към кого да се обърнете, за да организира всичко за вас на извънредно съблазнителни цени, така че да не мислите за нищо по време на почивката си.

Първа спирка: Шарм ел-Шейх

Шарм-ел-Шейх се намира в южната част на Синайския полуостров. Разположен на нос, градът заема стратегическа позиция. Някога е бил рибарско селище, но става голямо пристанище и военноморска база на Египет. Намира се в Тиранския проток, на входа на залива Акаба, недалеч от Суецкия канал. Интересното са гледките – безкрайната пустиня се редува с ризортни комплекси в пастелни тонове – пясъчно и бледорозово, въздухът е топъл и гъст, но боговете са милостиви и бриз от Червено море има почти във всеки миг. Само вдигнете поглед – ще видите играта на вятъра в короните на палмите, на фона на безконечно синьото небе.

Курортът има собствено летище, така че логистиката автоматично отпада като грижа.

Първият ризорт, до който ще ви заведем, пък е само на 10 минути с кола от слизането ви от самолета, така че заповядайте с нас, каним ви на пленителна разходка из пясъците на Африка и Близкия Изток.

Rixos Sharm El Sheikh 5* Adult Friendly

Древните египтяни са се кланяли на над 1400 различни богове и богини. Много неща са се променили оттогава, но някои са останали същите. В Rixos Sharm посрещат гостите си като божества – с цветя на летището и с просеко при check-in в хотела. Adult Friendly концепцията е превъзходна за двойки, приятелски компании, както и за родители, които са решили да си подарят малко време за себе си. 7 басейна, 7 ала карт ресторанта, 9 бара и 660 елегантни и много просторни стаи с гардеробна, вана, широко легло и комплименти от хотела. Безупречно обслужване, спортен център с палитра от всякакви активности, които биха могли да ви дойдат на ум. До спортния център, разбира се, е разположен бар за прясно изцедени сокове и подкрепа на силите. „Гюзлеме и Айрян“ е задължителна спирка, ако сте пропуснали закуската, спейки до късно. Anjana Spa е неразделна част от всеки ризорт, носещ името на Rixos. Там освен традиционните сауна, парна баня и джакузи може да попитате за специалните им терапии и масажи, за една наистина пълноценна почивка. След цял ден плуване в морето или в някой от басейните, според личните предпочитания (чил, парти…), горещо съветваме да се отбиете в Sunset Beach Bar, където диджеи от цял свят превръщат края на всеки солен ден в едно наистина великолепно парти.

Travel tips: непременно още с пристигането си резервирайте маса в някой от ала карт ресторантите,

като само подшушваме, че бразилският ресторант La Churrascaria ще добави гастрономическото удоволствие, което прави всяко пътешествие пълноценно. Морски дарове и меса на барбекю с въглища, сервирани лично от главния готвач, меки като памук хлебчета, апетитни разядки – предстои ви вечеря, която ще помните дълго.

На другия ден попитайте на рецепцията – предлагат разходка с яхта. Заслужава си да поплавате, да се погмуркате в тюркоазените води и да се полюбувате на богатия подводен свят, който Червено море предлага. Разбира се, след цял ден в открито море, може да акостирате в SALT, един от ресторантите на ризорта, на самия бряг на морето. Там дори в следобедните часове могат да се открият сандвичи с телешки стек, пиле фахитас и разбира се – местното египетско вино, отглеждано в лозя край Александрия, близо до Средиземно море.

Втора спирка: Rixos Premium Seagate 5*, Шарм ел-Шейх

Rixos Premium Seagate се намира на 18 километра от залива Наама, на 25 километра от стария пазар на Шарм ел-Шейх и отново само на 9 километра от летище Шарм ел-Шейх. Premium Seagate е само на две минути от Rixos Sharm el-Sheikh и двата ризорта имат опцията 2 for 1, сиреч – ако спите в единия, да гостувате на другия и да се възползвате от всичко, включено в пакета ви – да ползвате басейни, спа, спортни центрове и ресторанти. Гостоприемството отговаря на звездите и тук – любезното, дори съвсем топло посрещане със студен чай от хибискус (каркаде), организацията по настаняването – докато още сте зашеметени от мегаполисното лоби, от рецепцията вече са ви чекирали, а пиколо е доставил багажа пред вратата на стаята ви, съвсем петзвездно усещане. Подобно на съседния ризорт, този се намира в известния регион за гмуркане на Червено море.

Това малко късче рай замайва – озеленени градини, ронливи пясъци и кристални води.

Rixos Premium Seagate има свой собствен защитен коралов риф, предназначен да осигури директен достъп до подводния свят с неговия магичен морски живот, така че не пропускайте дайвинг центъра. Тук различното е, че има два Anjana Spa – единият изцяло за дами. Другото, което отличава този ризорт, е, че той вместо Adults Only е обратното – съвсем Kids Friendly. Тук хлапетата имат цял аквапарк на собствено разположение, детски център с всекидневна занималня, а всички басейни са съобразени с наличието на малки деца и в тях се влиза плавно и плитко, без остри ръбове и риск от скачане, падане в дълбоко или други злощастни инциденти, които биха били проблем. Един от басейните дори е във формата на лагуна, така че отделете поне ден само за почивка край него – хамаци, мостове, течаща вода – всичко е както трябва.

Тъй като всички ризорти от линията Rixos в Египет са създадени с фундаменална линия, ресторантите се припокриват – винаги имате на разположение италиански, индийски, суши, бразилски, морски дарове, турски, азиатски и барбекю освен основния ресторант, в който буквално може да се загубите, докато търсите десертите, толкова е пищен. Очевидно разнообразието е кралят тук. В Seagate опитахме азиатския ресторант и като хора с капризни небца нямаше за какво да се хванем – класическа темпура, прясно сашими, пролетни ролца, мисо супа – поднесени с вкус и стил, разбира се, обрамчени от интимна атмосфера, изпипана до най-малкия детайл. След вечеря препоръчваме да не бързате да сновете из целия ризорт – партитата ще ви чакат на всеки ъгъл от рецепцията до плажа. 

Поспрете се на панорамната тераса пред лоби бара, където има музика на живо в акомпанимент от арфа и флейта, и само след секунди ще се появи сервитьор, готов да задоволи и най-малката прищявка за питие след вечеря. Бризът от Червено море е все така прохладен, очаква ви чудна нощ под звездите на Египет…

Travel tips: непременно запазете една от вечерите си за впечатляващия ала карт ресторант Mangal – BBQ ресторант, отново на брега на морето, където обстановката също е премислена впечатляващо добре. Уж небрежните маси с карирани покривки, разположени кокетно на тревните площи, ще ви подмамят, че сте на неделно гости с барбекю в приятелска къща. Това е, докато не се появят свита от шефове с бели куртки, които пред очите ви ще приготвят на дървени въглища агнешки котлети, които съм убедена, че после ще сънувате. Бон апети!

Трета спирка, моля всички пътници да напуснат влака:

 Rixos Premium Magawish Suites & Villas

Ако сте тръгнали да обикаляте и сте се озовали в Шарм ел-Шейх, то Хургада е само на 30 минути с вътрешен полет. Заредете се с малко търпение на летището, но и това е част от пътешествието. Хотелът е удобно разположен на 7 километра от международното летище Хургада. Но сега към важните неща: третият Rixos в Хургада е манифест поне на нашата концепция за една наистина хубава почивка – както подсказва и името на ризорта, той е съставен от просторни вили, пред всяка от които е разположен басейн, в който директно може да се гмурнете от хола си. 

Космополитният курорт в Хургада е точното място за любителите на гмуркането и водните спортове.

Със своя клуб за сърф и гмуркане хотелът е идеалната дестинация за всеки, който иска да опознае подводните съкровища на Червено море. А Червено море е супер за гмуркане. 

С елегантен и съвременен дизайн хотелът, може би най-луксозният ол инклузив хотел в Хургада, предлага изключителни съоръжения, включително десет бара, пет ала карт ресторанта, Rixy Kids Club и зашеметяващия спа център Anjana. Изживяванията в курорта се повишават с ултралуксозни щрихи, като частни плажни кабини с иконом и кабини на частния басейн. Rixos Premium Magawish разполага с 410 стаи за гости, апартаменти и вили с красиво проектирани стаи, като всеки предлага на гостите всички възможни удобства – от поименен поздрав в стаята, през плата с комплиментни десерти, през високото ниво на всекидневна хигиена, до приятната козметика в банята. 

Освен всички глезотии, които се откриват във всеки Rixos, тук допълнителните опции за интересно преживяване са конна езда по залез, разходка из градината с билки и зеленчуци на ресторантите, фермата с коне, зайчета, кученца, котета, дори самонадеян петел и не на последно място –

панорамния бар, от който с един поглед може да обхванете безбрежната морска шир напред и белите покриви на къщичките от ризорта.

Travel tip: запазете места в SALT, ресторанта за морска храна. Едва ли ще ви изненадам, че е на брега на морето, но пък се пригответе за супа от лобстър, великолепна рибарска салата, плато пресни морски дарове на грил и много, много внимание и професионализъм от обслужващия персонал. За една петзвездна вечеря.

Ако след тази статия имате желание да запазите своята почивка, туроператорът Emerald Travel е вашият доверен партньор, който ще се погрижи за комуникацията с хотела, трансферите, самолетните ви билети, включително за директните им чартъри от София до Шарм ел-Шейх и Хургада, които стартират наесен. Накратко – всичко, което ви е необходимо, за да може да се насладите безгрижно на ваканцията си. Бон воаяж!

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *