Велинград ни изненадва с уникалнa изложба на Дега

„Едгар Дега – Импресионизъм: Blunt Truth“ се показва за първи път в България, след като е пожънала успехи в Полша, Литва и Словакия

0 коментара Сподели:

Едва ли когато се събудихме тази сутрин, си мислехме, че ще посетим Велинград не за да се порадваме на супер природа и топли минерални блаженства, а за да видим непоказвани творби на  един от най-великите импресионисти в историята – Едгар Дега!

Е, април е пълен с изненади и ние с радост ти съобщаваме, че от днес – 14 април, в Градската художествена галерия във Велинград ще можеш да видиш 34 негови оригинални графики, които са част от частна френска колекция.

Изложбата, наречена „Едгар Дега – Импресионизъм: Blunt Truth“, включва пълната поредица на художника с хелиогравюри на монотипиите, които прави за книгата на своя приятел Людовик Халеви La famille Cardinal в периода 1877–1878 г. Книгата предлага поглед към френското общество и парижкия уличен и нощен живот чрез работите на Дега, а най-интересното е, че това е единствената серия от илюстрации, създадена някога от маестрото за книга – той никога не е илюстрирал друго литературно произведение. Сам разбираш, че графиките, които ще видим във Велингард са уникални сами по себе си, тъй като са единствени по рода си в творчестовто на легендарния импресионист. Дега е наричан най-често „художникът на балерините“, защото именно те са неговата истинска страст. Спиращи дъха са картините му на танцуващите момичета, които тогава са били просто развлечение за елита на Париж. В работите му по La famille Cardinal артистизмът на балета е заменен с лицата на нощните парижки улици.

снимки: RISD Museum

Изложбата гостува в България след успеха си в Литва, Латвия, Словакия и Полша и демонстрира как себеизразяването в графична форма е било важна част от духовния живот на импресиониста и е намерило израз в шедьоврите, създадени от него. Посетителите на изложбата ще имат възможност да ползват иновативен аудиогид, специално създаден във връзка с безопасността при COVID-19,

а на цялата прелест от невероятните илюстрации на Дега ще можеш да се насладиш до 23 юли.

Подсказваме още, че Дега за първи път използва монотипната среда през 1874–1875, след като е въведен в нея от Виконт Людовик Наполеон Лепик, гравьор и член на Société des Aquafortistes. Първоначалните му изследвания с молив за поредицата Cardinal са направени две години по-късно, но едва през 1880 г. той започва систематична работа върху монотипните илюстрации. Едгар Дега се счита за един от най-оригиналните и ярки творци на импресионизма, който ставя след себе си повече от 2000 пастелни и маслени картини, акварели, както и повече от 150 скулптури.

снимки: RISD Museum

За финал ти казваме да следиш арт програмата зорко, защото организаторите ни обещават още изложби от частни колекции, включващи работи на Марк Шагал и любимия ни Салвадор Дали.

За още готини събития виж – Събития за седмицата: 11-17 април

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *