Book Guide: Как да избера какво да чета

Ето 7 лесни стъпки

0 коментара Сподели:

Да намериш интересно четиво в морето от хиляди примамливи предложения понякога може да се окаже трудна задача. Дали да е класика, фентъзи или най-хитовият роман на пазара? Как да преценим за какво да си дадем парите, така че да не останем разочаровани?

За да избегнем хаотичния избор и за да спестим време и пари, на помощ идват тези златни съвети. Ако ги последваш, ще разбереш, че всъщност е супер лесно да откриеш Твоята книга.

Направи списък

Изясни си какъв жанр книги предпочиташ – фантастика, любовни, криминални, приключенски? Кой автор те е впечатлил в миналото – шансът да харесаш друга негова книга е огромен. Имаш ли любима поредица – знаем, че Хари Потър е незаменим, но има толкова много други подобни романи за измислени светове.

Какви хобита имаш – повечето хора обожават да четат романи за любими занимания.

Претърси домашната библиотека

Често пъти наследяваме книги от баби, дядовци и родители, а дори не обръщаме внимание на заглавията. Отдели време да разгледаш томчетата по рафтовете, защото така хем може да намериш увлекателно четиво, хем ще ти спести пари и усилия. Ако живееш със съквартиранти, имаш бонус – може да хвърлиш поглед и на тяхното нощно шкафче.

Събирай мнения

Най-лесният начин да излезеш от омагьосаната спирала на големия избор е, като събереш мнения. Хората обичат да говорят за любимите си неща, така че ето ти една тема, с която да започнеш разговора със сестра ти, родителите  или учители. Приятелите пък са най-добрият барометър, защото сте с близки интереси и познават вкуса ти. Събери се с хора, които четат твоя жанр. В тази връзка стигаме до следващата стъпка.

Посещавай читателски клуб

Нямаш представа какви интересни заглавия могат да се открият пред теб, ако се събереш на едно място със заклети читатели. В последните години читателските клубове в България стават все повече и на различни места, така че пробвай. Новите хора винаги внасят нови идеи в живота ти.

Чети ревюта и коментари

Ако вече си се спрял на даден роман и се колебаеш, хубаво е да прочетеш отзивите за него. В случай че членуваш в социална мрежа за читатели (като Goodreads), лесно може да се ориентираш дали книгата си заслужава – първо по рейтинговата система, след това по коментарите. Ако не си фен на социалните мрежи, пробвай с отзивите. Ревютата на блогъри невинаги са безпристрастни, затова виж и коментарите под книгата в онлайн книжарниците – там често мненията са добър барометър.

Прегледай рафтовете по жанр

Често в книжарниците художествената литература е разпределена по жанрове. Отдели време да избереш ново заглавие от любим жанр и спокойно да прочетеш няколко страници.

Ако задържа вниманието ти от началото, това е добър знак – значи ти харесва темата и/или стилът на автора.

Прегледай също шрифт, оформление, превод  – много хора държат тези детайли да са изправни.

Питай книжаря/библиотекаря

Библиотеките често са подценявани, но там работят хора, които буквално живеят за книгите, затова ще са щастливи да ти помогнат в избора. Освен това заеманите книги са идеален начин да експериментираш в нови жанрове, без да нарушаваш месечния бюджет. Книжарите също са предимно начетени хора, така че може лесно да попаднеш на съратник по интереси в близката книжарница.


Още любопитни книжни класации и коментари виж тук…

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *