Постановките, които задължително трябва да видиш преди края на сезона

Днес в Международния ден на театъра му се обясняваме в любов и ти подсказваме какво си струва да видиш от родния афиш.

0 коментара Сподели:
theatre

Той е магия. Той е дуендето на всички изкуства, той е проникновението на мига. Никога една постановка не може да се случи два пъти по един и същи начин. Всяко представление има своя душа, свои настроения, свое време, свои изразни средства, своя свят вътре в света. Точно заради това театърът е най-древното изкуство, което не спира да омагьосва, а днес, в Международния му ден, ние му благодарим за хилядите пъти, в които сме оставяли всички емоции, гледайки чудните му превъплъщения.

За сълзите, за смеха, за радостта, за лекотата, за очакването, за вълнението.

Честитим и на всички актьори, които имат единствената професия в света, която за главно действащо лице използва душата и тялото като съвършено красив инструмент. И понеже вярваме, че трябва да усетиш и ти онази театрална тръпка, подреждаме за теб четири от постановките, които ни впечатлиха този сезон. Четири красиви представления, които трябва да видиш от българския театрален афиш. Избирай смело!

„Майстора и Маргарита“ Младежки театър

По вечната класика на Михаил Булгаков Рая Пеева, Койна Русева, Ивайло Христов, Боян Арсов, Ахмед Юмер, Юлиян Петров, Кирил Недков, Красимир Недев, Александър Хаджиангелов, Георги Гоцин, Светослав Добрев, Вихър Стойчев, Кристина Янева, Августина Калина Петкова, Бернарда Береану и Никол Оташлийска ни пренасят в невероятния свят на пътешествие, което можем да наречем духовен катарзис.

Тук добро и зло, избор и мълчание, любов и страдание се преплитат, за да завържат още повече нишката около това често изстрадано битие.

Режисьор на „Майстора и Маргарита“ е Николай Поляков, а преводът е на един от най-изключителните български преводачи – Лиляна Минкова, която за огромно съжаление ни напусна през 2016 г. Композитор на спектакъла е една истинска легенда в света на театрална музика – Асен Аврамов. Хореограф е Александър Манджуков, като постановката се радва на редица номинации и награди за актьорска игра, режисура и авторска музика.

„Ива е онлайн“ – театър 199

Представление с огромен отзвук. След грандиозния успех на моноспектакъла „Приятно ми е, Ива!“, удостоен с множество награди, актрисата Ива Тодорова и режисьорът Стоян Радев ни канят да видим „Ива е оналйн“.

Героинята отново е сама на сцената, в свят, изпълнен с истории, спомени, трагични и комични ситуации.

Дигитален и реален свят, от който зрителят не желае да си тръгва, защото го усеща уютен, абсурден или взривно смешен като собствения си живот. Този път темата е любовта, но дали любовта може да бъде тема на представление, дали отново остава недосегаем, необясним светлинен миг, или е непрестанна ежедневна грижа за другия, себе си и света? Постановката е удостоена с номинация „Икар“ 2022 за драматургичен текст, номинация „Икар“ 2022 за водеща женска роля и номинация „Икар“ 2022 за режисура.

„Големанов“ – Народен театър „Иван Вазов“

Отдавна чакахме неповторимият Георги Мамалев да има своята много голяма роля. Тази, която му отива, тази която ще напомни на всички, че той още гори и играе като за последно. Постановъчният екип е с режисьор и сценична редакция Стоян Радев, сценограф Никола Тороманов, костюмограф Елица Георгиева и композитор легендарният Теодосий Спасов, а в главните роли са Георги Мамалев, Ева Тепавичарова, Жаклин Даскалова, Ненчо Костов, Карла Рахал, Валери Йорданов, Бойка Велкова, Павлин Петрунов, Стефан Къшев, Албена Ставрева, Стелиан Радев, Ева Данаилова и Стоян Пепеланов. Поздравяваме екипа за костюмите, цялата сценография и невероятната „епоха“ на представлението, а Георги Мамалев просто трябва да се види в тази роля на абсурда, какъвто често е целият наш живот.

„Станете, за да легна аз!“ – Сатиричен театър

Когато трябва да говорим за това представление, можем да кажем само едно – спектакъл на Теди Москов! Идеята за него е предизвикана от пиесата на Жан-Пиер Мартинез „Ковчег за двама“, а на сцената можем да видим Деница Даринова, Рада Кайрякова, Борислав Захариев, Михаил Сървански, Анжелика Джамбазова и Лана Гекова. За постановката критикът Ирина Гигова пише:

„Камерната сцена „Методи Андонов“ на Сатиричния театър се превръща в (погре)бална зала за премиерния спектакъл на Теди Москов „Станете, за да легна аз!“.

Един от най-самобитните майстори на иронията и смеха в родната режисура се завръща в Сатирата (след „Сирано дьо Бержерак“ с Христо Гърбов, „Тъпи ентусиасти“ и др.), където всъщност му е мястото. Както впрочем където и да било другаде…“. Сценографията на спектакъла е на Свила Величкова, а преводът на пиесата – на Михаела Кацарова. Ние пък те съветваме да го видиш и наистина да се посмееш от сърце. Днес е денят, в който можеш да си вземеш билети за каквото избереш и като нас да кажеш –

„Честит празник, театър! Добре, че те има!“.

Бели книги за черни дни.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *