Иконичните дами, които промениха хода на науката

Разказваме ти за великите жени в историята

0 коментара Сподели:
Marie Curie

Жената – тази мистика на природата празнува през март и ние в строен ред разказваме защо това е създание със специални суперсили.

Жената е магия от крайчеца на косата, та чак до последната извивка на изящните ù ходила и въпреки хилядите настроения женската логика, която не е разгадана още дори от НАСА, и променливото значение на думите „да“, „не“ и „нищо ми няма“, все пак тя си остава покорителка на върхове, създателка на светове и герой, достоен за уважение.

В следващите редове те очакват няколко супер жени и няколко постижения, на които шапка им сваляме.

Иноваторките

От началото на човешката история, през Тъмните векове до Средновековието и Ренесанса, да си жена не е било особено престижна „професия“. Освен да раждаш деца, да готвиш за семейството и да те убиват евентуално последна във войните и сраженията, останалите ти привилегии не са били за завиждане. Историята обаче, като типична дама, бързо променя това и на преден план започват да се отличават имената на

велики жени, които не само променят хода на времето, но и записват инициалите си със златни букви в него.

От царствената Клеопатра, през Сафо, Мандухай – великата царица на монголците, Месалина – императрицата на Великия Рим, Жана д’Арк, кралица Виктория, Елизабет Първа, Екатерина Велика, Мадам Дьо Помпадур, Дезире, Мария Антоанета, през Мария Кюри – първата жена преподавател и носител на Нобелова награда и първия човек изобщо, лауреат на две награди в различни научни области – физика и химия, до Хелън Келър – първия сляп и глух човек, получил бакалавърска степен в изкуствата.

Всички те са иноваторки в своята историческа епоха.

Наследяват ги гениалната Коко Шанел, повелителката на небето Амелия Еърхарт, първата в Космоса – Валентина Терешкова, първите в борбата за мир и равенство – Индира Ганди и Майка Тереза. Тези велики дами и впечатляващият им живот доказват, че освен красива нежната част от човечеството може да бъде и забележителна в смелостта и делата си.

Българските стъпки

Тук не можем да изброим всички постижения и всички дами, докоснали сърцето ни и променили хода на историята, но ще ти разкажем за някои впечатляващи женски стъпки на родна територия. Започваме с първата жена, участвала в боен полет – безстрашната Райна Касабова, която през октомври 1912 г. лети над обсадения Одрин и хвърля позиви с призив да се спрат кръвопролитията. След нея достойно се нарежда втората ни любимка – Анка Василева Ламбрева, която е първата жена, прелетяла със самолет над Ламанша, и първата българка, обиколила света.

Люба Огненова пък е първата жена – подводен археолог, и вероятно изобщо първата жена археолог в България!

Сваляме шапка и на Жени Божилова-Патева, Димитрана Иванова – първата българка суфражетка, и Анна Карима, благодарение на които за пръв път през 1937 г. българките имат право да гласуват на общински избори, а през 1944 г. жените в България придобиват напълно равни избирателни права с господата. До тези дами се нареждат нашите момичета в спорта, които не просто изумяват света, но ни карат с гордост да кажем – ето така се прави!

Нешка Робева със – забележи – 294 медала във времена, в които спортът зависи от това, от коя супер световна политическа сила идваш.

Прекланяме се и пред тази, която не можеш да надскочиш – Стефка Костадинова, и нейните 209 см. Мда, рекордът още не е подобрен! Златните момичета, Станка Златева, Евгения Раданова – царицата на шорттрека и единственият българин, участвал на зимни и летни олимпийски игри, и още и още. Тези супер дами са нашето безспорно мартенско вдъхновение, а за финал ние си пожелаваме никога да не забравяме, че жената – тя може всичко!

Ти можеш всичко! Дерзайте, момичета!

Три журналистки, които защитиха свободата на словото с риск за живота си.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *