„Кралят Елен“ – ето, това е изкуство!

Режисьорът Анастасия Събева ни разказа от първо лице за предстоящия театрален спектакъл

0 коментара Сподели:

Приказна, любовна история, разказана в три действия, достатъчни да заобичате както автора Карло Гоци, така и режисьора Анастасия Събева. Тя и нейната невероятна трупа актьори ще те оставят без дъх.

В безтегловния януари, когато не се чувстваш така безтегловен като него, ти предлагаме да си сложиш овърсайз пуловера и да не изпускаш едно театрално събитие, което ще те накара да забравиш, че имаш телефон в ръката и джънк до възглавницата! Обещавам!

Кога?

19.01.2018 година е датата, която не бива да изпускаш! Не за друго, а защото ще се увериш, че театърът е жив! Жив и истински!

Спектакълът „Кралят Елен“ е създаден под режисурата на наскоро завършилата НАТФИЗ Анастасия Събева.

Едно от най-обещаващите имена на българската театрална сцена. Пиесата е вълнуващ, емоционален разказ за любовта в най-чистата ѝ форма. Представлението диша!

Къде?

Mалко след като вече си заел мястото си в залата на театър „Азарян“ в НДК, Анастасия и талантливият ѝ екип, правят така, че думата „безразличен“ да стане излишна в бг речника. Ще съпреживееш тази магия. Ще се докоснеш до различни театрални похвати, умело преплетени в спектакъла. Ако ти се гледа истински, жив, автентичен театър, „Кралят Елен“ е твоето представление, със сигурност!

Защо?

Адмирации заслужава органичната игра на актьорите, без която наивният, искрен и непринуден прочит на класическата пиеса от XVIIв. нямаше да е същият.

А защо Анастасия избра този текст?

А. -Преди около година търсех интересен текст, чрез който да мога да реализирам една много стара моя идея.Оттам нататък започва приказен разказ, интерпретиран изцяло със средставата на средновековния театър.Актьорите в миналото са викали, блъскали, пели и танцували по площадите, озвучавали са сцените на колегите си, били са съпричатни на цялото действие.

Какво в историята те жегна?

А. -Става въпрос, разбира се, за любов. Кралят на измисления град Серендипо търси единствената жена, която може да го обича. Той притежава магическа статуя, която му се смее, когато го лъжат. Изпаднал в отчаяние, той най-накрая открива девойка, която е искрена, оказва се, че и той е влюбен в нея, женят се… Но историята не приключва там – неговият най-добър приятел и съветник се оказва влюбен в тази жена и решава да отмъсти. Започва приключение, свързано с магии, забавни и драматични сцени.

За мен театърът е преживяване на всички сетива!

Разказвате, ти и твоят екип, за магична любовна приказка. Смяташ ли, че любовта в наши дни е по-различна, че се е изменила?

А. -Охх много ми се иска да не е така… Не желая да съдя днешните млади и не толкова млади хора, но да, за жалост ми се струва, че вече отдавна любовта и чувствата ни са някак профанизирани, загубили са стойност и смисъл. Ние лесно се влюбваме, лесно обичаме и някак, разбира се, в контекста на това лесно се разделяме. Сякаш трудно създаваме устойчиви взаимоотношения.

И онези чувства, които те вълнуват, за любовта например, която все се мъчиш да откриеш, но нещо се случва, все ти убягва. Омразата, страхът, които никога или рядко се проявяват, защото просто природата ти е такава. Или пък се чудиш къде е магията… Е, магията е в „Кралят Елен“, както и всички чувства, които те вълнуват. Ще се видим там на 19.01.2018 г. Мястото вече е ясно.

Не пропускай и "Чакмкория" в Театър 199.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *