Живей страстно

Или как да следваме дхармата си, верни на истинската си природа

0 коментара Сподели:

“Ако изявиш това, което носиш вътре в себе си, изявеното ще те спаси. Ако не изявиш това, което носиш вътре в себе си, неизявеното ще те погуби”, пише в Евангелието на Тома.

Всички носим нещо там, вътре, къде разпознато и осъзнато, къде не… Проблемът обаче е как да го изразим навън, как да смъкнем на земята вселенските си дарби и да превърнем житейската си мисия в начин на живот. Как талантите ни да станат пътеводител по пътя към откриване на собственото си призвание? И защо е важно да го търсим?

"Всеки човек е гений. Но ако съдиш рибата по умението ѝ да катери дървета, то цял живот ще си мислиш, че тя е глупава", е казал Алберт Айнщайн.

Струва ли ви се понякога, че цял живот сте рибата, която се катери по дървета? Или пианистът, който осчетоводява фактури? Писателят, който вдига телефона в кол център? Дизайнерът, който подрязва храстите в градините на хората? А може би дори по-лошо – може да сте музикантът, продаващ билети за опера, или програмистът, поправящ компютри. Може да сте толкова близо до целта и все пак не точно в нея. А има ли нещо по-съсипващо от това да не успееш да извадиш на бял свят съкровището, скрито у теб? Или с други думи – да изживееш дхармата си.

Какво е дхарма? Определения за дхарма – много. Най просто казано, това е постигане на естествения ред на нещата или чиста истина. Произлиза от санскрит и има централно място в източните религии, както и в известната поема Бхагавад Гита. Да изживеем дхармата си означава да проявим истинската си природа, или както на запад обичаме да казваме, да бъдем себе си.

Да бъдем себе си, но не в онзи кух смисъл на израза като от реклама на нещо си, а да осъзнаем уникалността си и да последваме влечението си по неповторим начин.

Не е нужно всички да открием лек за рак или планета в Космоса. Не е нужно да сме президенти, нобелови лауреати или олимпийски шампиони. Можем да печем сладкиши, да лакираме нокти, да пишем приказки за деца или да организираме туристически пътувания и да бъдем невероятно щастливи, полезни и важни за света.

Стига да сме си на мястото, няма значение какво точно правим.

А ако не сме, трябва да съберем смелост да разрушим удобната лъжа, в която живеем, и да осъществим истинското си призвание. Разликата между двете е несравнима. Разликата е в това да живеем живота си страстно, а не с тежест в сърцето.

Живейте страстно!

И ако все още не сте чели Бхагавад Гита, а и да сте я чели, прегледайте я пак. Току-виж в диалога между Кришна и Арджуна сте открили отговорите на своите въпроси.

За да се чувстваш себе си и да си в пълна хармония с твоя и външния свят, понякога помага и здравословнта и хубава храна. Такава може да имаш всеки ден, ако спечелиш страхотния Нутрибулет. Виж как тук!

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *