Седем от най-добрите ресторанти в света за 2022 г.

Разтваряме очи, настройваме сетивата и отиваме в седем от най-впечатляващите ресторанта в света. Идваш ли?

0 коментара Сподели:

Те са шедьоври на гастрономическия екстаз. Те са културни средища за запалени фудита, критици, ентусиасти и влюбени в храната пътешественици. Те отдавна са покорили всички стъпала на ресторантьорския Олимп и за тях пишат хвалебствени статии от Австралия до Америка. Те са най-добрите ресторанти в света за 2022 г., а ние нямаме търпение да ти ги покажем.

Преди това обаче ти напомняме, че в седмите Go Food&Drink Awards Ти раздаваш наградите!

За поредна година епохалното ни събитие, което отличава най-добрите от най-добрите барове, ресторанти и клубове в града ни, те очаква в края на февруари. Преди обявяването на победителите можеш да гласуваш в цели 22 категории, като тази година любимите си локации избираме в София, Пловдив и Черноморието.

Морето ни е чисто нов герой, затова не го пропускай! Правилата на играта са добре познати – влез на awards.goguide.bg и дай глас за любимите си заведения. Кампанията продължава цял месец и за да те възнаградим за добре свършената работа, след обявяване на победителите, на случаен принцип ще изберем един от всички гласували, който ще спечели 1000 лв. ваучер за пазаруване за Fashion days. Всяка седмица очаквай и наградите на Takeaway.com – ваучери за поръчка на храна чрез платформата.

Noma – недостижимият

Започваме с легендарния Noma. Безспорно най-известният ресторант в света. Отличен с цели три звезди Мишлен, взети от датския готвач Рене Редзепи, Noma се роди в квартал Кристиансхавн в Копенхаген през 2003 г. През 2010 г. за първи път зае първото място в наградите за 50-те най-добри ресторанта,

а всеки, който е бил там, казва, че това е рай за небцето и абсолютно впечатляваща и ясно изградена концепция за чиста, безкомпромисна и вълнуваща храна.

Noma затвори през 2016 г., след което отвори отново на ново място в Копенхаген две години по-късно. След пандемията ресторантът казва, че е време да изгради мечтите си отново и ние сме сигурни, че тук предстои нещо изумително.

Geranium – зеленият

Ако не може да си намерите маса в Noma, то „колегата“ му в Копенхаген Geranium не му отстъпва в абсолютно нищо. Кухнята е ясна, лека и динамична, а мисията си определят като такава, която създава ястия, включващи всички наши сетива – „Динамична кухня означава тя да дава сила и означава, че ти подарява живите формиращи сили на природата“. Звездата тук е главният готвач Расмус Кофоед, който сервира приключенско сезонно меню с превес на морската храна. Предлаганите съставки включват калмари, разтопена пушена свинска мас и есенция от мая.

Central – раят на Перу

Пиа Леон от Central не само отпразнува наградата за най-добър ресторант в Южна Америка, но и беше обявена за най-добра жена готвач в света. Това е чест, която се оказва на малцина и която превърна Central в най-вкусната и желана гурме дестинация в цялата страна.

Ресторантът си поставя задачата да ни предложи Перу, събран в чиния,

и ни обещава да преоткрием тази красива страна, пълна с уникални съставки, пейзажи, култури, традиции и история. Да се яде тук е истинско пътешествие, което от сърце си пожелаваме да ни се случи!

Asador Etxebarri – страстта на конкистадорите

Испанската кухня може да ни изуми, развълнува, запали и впечатли като никоя друга. Asador Etxebarri, разположен в Axpe, Испания, отлично владее всички нейни скрити сили и не спира да ни ги показва. Предложенията тук следват напълно сезонността и наличните изключително пресни съставки, а ние знаем, че страстта ги води напред.

Disfrutar – кулинарно фламенко

Отворен през декември 2014, този кулинарен сапфир на Барселона  Disfrutar има съвсем подходящо име – „Наслади се!“. Тук наистина насладата е основно присъствие за вашата маса, а желаещите да опитат храната им се тълпят от целия свят. Главните герои пък са Mateu Casañas, Oriol Castro и Eduard Xatruch, които,

ако не знаехме, че са мастършефове, щяхме да кажем със сигурност, че са космонавти, защото тяхната модерна кухня определено е космическа.

Всичко в чинията ви ще си заслужава от първата до последната хапка. Силно ви препоръчваме да хвърлите и по едно око на сайта им или на снимки на ястията им в социалните мрежи.

Frantzén – изтънченият

Разположен елегантно в Стокхолм, Швеция, Frantzén е истинско скандинавско изящество. Ако мислите, че тук ще откриете типичния за северните страни минимализъм – сте прави, но може би не очаквате, че ще ядете перфектно структурирана и балансирана храна с японска нотка. В ресторанта всеки вкус носи съвършения дзен.

Maido – добре дошли в техния свят

Maido ни кани в Лима, Перу, за да ни потопи в свят на блаженство. „Животът е движение. Нищо не е статично или абсолютно“ е тяхната максима, а главният готвач тук –

Мицухару „Мича“ Цумура, е готов да ни заведе в необятните предели на перуанската кухня Nikkei.

Невероятно съчетание между перуанска и японска кухня, слети в съвършена хармония. Както казват от ресторанта: „От сложна история, наречена Перу, и друга, също толкова сложна, далечна и чужда история, наречена Япония, се създаде третата реалност: Nikkei Cuisine“.

Не забравяй, че – Ти раздаваш наградите! Гласувай за Go Food&Drink Awards и спечели

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *