Светът в чаша чай: традициите в три държави
И как да си доставиш същото удоволствие у дома
Изискана дама прекосява двора на имението си, докосва нежния порцелан и налива божествен английски чай от красиво изрисуван чайник.
Изящна гейша подгъва кимоното си и разбърква кадифено зелен прах с гореща вода за истинско съвършенство. В тесните улички на Таксим група мъже отпиват от малки чашки силен еликсир, който гали сетивата.
В центъра на всичко това стои един главен герой – Негово величество чаят!
Тръгваме на вълнуващо пътешествие с различните чаени церемонии по света, а за това ни помагат най-добрите експерти в чаената наслада – Ahmad Tea.
С английска точност
Ако има място, където чаят е кралска особа, а пиенето му от 14:00 до 16:00 часа – абсолютна закономерност, то това е Англия. За създател на традицията се смята една от придворните дами на кралица Виктория – Ана Мария Станхоуп. Първоначално наричано Low Tea, а по-късно High Tea, събитието предполага чай, приготвен от две листенца и едно цветче. Добавяме мляко, а не сметана, лимон на кръгчета, а не на полумесеци и захар на бучки.
Захарта първа докосва дъното на чашата, след това се налива чаят, а лимонът е последен.
Чаят никога не се бърка с лъжичката – тя се поставя на 6 часа и чашата леко се разклаща. В английското чаено рандеву задължително се използва черен чай, който е с по-богат и малцов вкус заради метода на сушене и окисление. За напълно автентично изживяване ние избираме внимателно селектирания чай на Ahmad Tea – English tea No1 и Класическата им селекция с четири от най-добрите черни чая – English Breakfast, Earl Grey, Darjeeling и English afternoon.
Страната на съвършенството
В Япония официалната чаена церемония „Пътят на чая“ – чадо (или чаною) се счита за едно от трите класически японски изкуства за усъвършенстване.
Тя се заражда около ХI век, за да се сближат маниерите за пиене на чай, дошли от Китай, с местните традиции. Развива се като общуване между аристокрацията и самурайската общност и се превръща в израз на философията на дзен-будизма. Постулатите на чаената церемония са хармония, почит, чистота и спокойствие. Чаят задължително е матча, а церемонията трае около четири часа и включва сезонна храна, малки сладки и два вида чай. Първо се пие гъст, силен, добре разпенен чай – коича. После се поднася лек чай – усуча. Едва тогава участниците могат да обсъждат различни теми – от красотата на съдовете за чай до величието на природата. Ако матчата не е твоето –
опитай вариант с блестящата селекция от зелени чайове на Ahmad Tea.
Ние сме фенове на техните Green Pure tea, Green with Lemon и Green with Jasmine.
Руската традиция
Чаят е дошъл в Русия от Изток с кервани през монголския град Кяхту и през Сибир. Столицата на Русия е била и си остава център на руските чаени традиции. В началото на XVII век руският цар Михаил Романов получил като подарък от китайските посланици няколко сандъчета чай и за разлика от Петербург, където предпочитали да пият кафе, в Москва чаят се превърнал в основна напитка.
Разбира се, в центъра на тази традиция присъствал красивият руски самовар.
Той се усъвършенствал с една единствена цел – нагряване на вода за приготвяне на чай. Самоварът е в центъра на масата по време на чаепитието, а освен него има още един чайник – за чаена заварка, в който се вари много силен чай. Всеки гост налива в своята чашка силната заварка, а след това я разрежда с вряла вода от самовара. За това руско изживяване са чудесни шестте ароматни вида плодово-билкови предложения на Ahmad Tea – Rooibos&Cinnamon, Mixed Berries, Lemon&Ginger, Wild Strawberry или Raspberry&Peach.
Книгите на 2021, които оставиха следа в годината
Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв
Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч