Върджил Абло: Създател на идентичност

Артистичен директор на едни от най-могъщите модни къщи, дизайнерът почина на 41

0 коментара Сподели:

Оптимизъм, безкрайна любознателност, отдаденост към работата и една великолепна мисия – да създаде пътека за повече равноправие в сферата на изкуството и дизайна.

Това са само част от нещата, определящи Върджил Абло като един от най-бележитите дизайнери на нашето време.

Той променя идеята ни за всестранно развита личност, добавяйки DJ, артист и дизайнер на мебели към арсенала си. Често използва за себе си думата „създател“, която доста по-обективно показва труда му. Започва да се занимава с архитектура, но през 2012 се обръща към платовете и дрехите. Първият бранд, който създава, е Pyrex Vision – принтира дизайни върху тениски и ръгби блузи на Champion и Ralph Lauren.

„Всичко, което правя, е за 17-годишното си аз“, казва той и тази по детски искрена емоция, се вижда на всяка стъпка в работата му.

За него дрехите не са просто плат, който да сложим върху себе си. Той ги приема като тотеми на идентичността, които застават на едно ниво с музиката, философията, политиката и изкуствата. Той се превръща в майстор на това, използвайки ирония, референции и темите на деня, да променя конструкцията на познатото и да му даде нов облик с културна стойност. Различава се от конвенционалните дизайнери с това, че създава мост между класиката и тенденциите.  За последните няколко години промени изцяло демографията на Louis Vuitton, примамвайки младото поколение към луксозния бранд.

Колекциите на марката замъгляват границите между високата мода и уличния стил, поставяйки половите норми под въпрос. Пример за това е блестящият елек, с който Тимъти Шаламе обърна главите ни през 2019.

Създаде Off White – бранд, който изгради цяла идентичност. Работи по проекти с Nike, Ikea, Kanye West, A$AP Rocky и още много известни личности.

Днес ти предлагаме да разгледаш едни от най-емблематичните му проекти, за да се вдъхновиш, защото понякога не ти трябва повече, от няколко истински велики проекта:

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *